Ερντογάν: Οι ΗΠΑ περιμένουν θάνατο ή απομάκρυνση του Τούρκου προέδρου και την ανάδυση νέων δυνάμεων στην πολιτική σκηνή – Μελέτη RAND


Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του σημαντικού αμερικανικού Think Tank, RAND Corporation, για την Τουρκία, με τίτλο “Turkey’s Nationalist Course“, προσφέρεται για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Το σημαντικότερο από αυτά, είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί το «φετίχ» των πυλώνων εξουσίας στην Ουάσιγκτον,

οι οποίοι παρόλο που αντιλαμβάνονται πλέον του κινδύνους από τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα της τουρκικής πολιτικής υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

υπό την έννοια της παραβίασης κάθε ψυχροπολεμικής “κανονικότητας”, επιλέγουν τη διαχείριση της κατάστασης, αναμένοντας καλύτερες ημέρες…

Στη μελέτη της RAND γίνεται σαφής αναφορά στο ενδεχόμενο εξελίξεων που θα αλλάξουν τα δεδομένα για τον Ερντογάν στο εσωτερικό τουρκικό πολιτικό σκηνικό με την ανάδυση νέων δυνάμεων.

Πρόκειται για μια έμμεση αναφορά στις αντιδράσεις που μπορεί να προκληθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας από τις επιλογές του Ερντογάν,

αλλά και ενδεχομένως στα νέα κόμματα του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου,

αλλά κυρίως αυτό του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, που χαίρει εκτίμησης στους κύκλους εξουσίας στην Ουάσιγκτον.

Όσον αφορά τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, οι αναλυτές του RAND τονίζουν το ενδεχόμενο να προκύψουν σοβαρές εντάσεις, τις οποίες υπονοείται πως θα πρέπει να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ.

Realshave.gr

Όλα για την Τουρκία… Η δε αναφορά σε τουρκική επιθυμία να εξακολουθήσει να εξαρτάται από αμερικανικής προέλευσης εξοπλισμό,

δείχνει να “φωτογραφίζει” το πιθανό μέλλον της συμμετοχής των Τούρκων στο πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II…

Εξαιρετικά διπλωματική, ασαφής και ευάλωτη σε “παρεξηγήσεις” είναι η αναφορά της μελέτης στην πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία σε σχέση με τους Κούρδους, τους οποίους αποκαλούν εταίρους, ενώ τους Τούρκους “συμμάχους”.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με εναλλακτικές επιλογές, ενώπιον του ενδεχομένου προσωρινού ή μονιμότερου αποκλεισμού της πρόσβασης των δυνάμεών τους στη βάση του Ιντσιρλίκ ή/και άλλες στρατιωτικές βάσεις.

Η μελέτη που καλύπτει την προσεχή δεκαετία για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, επισημαίνει τη σημασία της χώρας για την αμερικανική πολιτική στο σταυροδρόμι τριών γεωγραφικών περιοχών ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες,

αποκαλώντας την “κλειδί” της στρατηγικής για την περιοχή της Ευρασίας. Ωστόσο έχουν ανακύψει σοβαρές διαφωνίες με τις εκτιμήσεις των δυο χωρών για πολλά ζητήματα “να μην είναι όσο ευθυγραμμισμένες ήταν στο παρελθόν”.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης της RAND

  • Η Τουρκία παραμένει μια πολωμένη χώρα. Υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στην Τουρκία έχουν μειωθεί.

Οι συνταγματικές και νομικές αλλαγές μετατρέπουν την διακυβέρνηση Ερντογάν από κοινοβουλευτικό σύστημα σε ένα αυταρχικό κράτος με ισχυρή εκτελεστική προεδρία.

  • Ο Ερντογάν έχει “παίξει” με εθνικιστικές, θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα,

αλλά πολλοί Τούρκοι διατηρούν βαθιές ανησυχίες για τη διάβρωση της δημοκρατίας, την οικονομική αβεβαιότητα και την αποτυχία επίτευξης μιας ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος με τους Κούρδους.

  • Η Τουρκία επιχειρεί να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και τους γείτονες της “Ευρασιατικής” περιφέρειας.
  • Η τουρκική πολιτική έναντι του Ιράν και του Ιράκ θα είναι συχνά σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
  • Οι διαφορετικές προτεραιότητες της Τουρκίας και των αραβικών κρατών, συν τα μεγάλα εμπόδια για τη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας θα περιπλέξουν την πρόοδο των περιφερειακών πρωτοβουλιών των ΗΠΑ.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή: www.defence-point.gr