Ελλάδα – ΗΠΑ Τιτανομαχία 2020: Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών και πιλότων στο Λιτόχωρο. Δηλώσεις Πάιατ


Λιτόχωρο, Αποστολή Πηνελόπη Μαρκάκη

Άλλο ένα ηχηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε η Ελλάδα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης συνεκπαίδευσης της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 3rd Cab από τις ΗΠΑ.

Ελλάδα- ΗΠΑ “Τιτανομαχία 2020”

Μετά την κοινή διακλαδική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Γαλλίας, στη Σκύρο,

αλλά και την άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020» με τη συμμετοχή της Αμερικής και 5 ακόμη βαλκανικών χωρών, στο πεδίο βολής Ασκού Προφήτη,

οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν την άσκηση “Τιτανομαχία 2020”.

Η άσκηση που διεξήχθη, αφορούσε την επιχείρηση μάχης για έρευνα και διάσωση χειριστών Apache, το οποίο είχε βληθεί από εχθρικά πυρά.

Πεζοναύτες έφτασαν στην περιοχή με Chinook και αποβιβάστηκαν με σχοινιά προκειμένου να διασώσουν τους πιλότους. Ταυτόχρονα, τα ελικόπτερα Αpache πραγματοποιούσαν εκτόξευση πυρών για την κάλυψη τους.

Στην άσκηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ελικόπτερα Αpache, Huey, Chinnook αλλά και τμήμα πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας πεζοναυτών.

Οι αμερικανοί συμμετείχαν επίσης με ελικοπτέρα Apache αλλά και με μεταγωγικά black hawk.

Ελλάδα ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανική άσκηση στο Λιτόχωρο “Τιτανομαχία”

Realshave.gr

ΗΠΑ: Τι δήλωσε ο Πάιατ

Ο Τζέφρι Πάιατ έδωσε το παρόν στην κοινή άσκηση για Ελλάδα και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ εξήρε την συνεργασία των δυο χωρών και έκανε λόγο για εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με βάση την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε πρόσφατα.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες νότια της Κρήτης, ο Αμερικανός Πρέσβης δήλωσε “Είμαστε κατά των προκλητικών ενεργειών. Ομως θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θέλει να κάνει η Τουρκία“.

Επεσήμανε επίσης, πως η άσκηση που πραγματοποιήθηκε αποτελεί σημαντική απόδειξη της συνεργασίας που έχουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα.

Τέλος, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια.

Διαβάστε περισσότερα για τις δηλώσεις του αμερικανού Πρέσβη εδώ

Ελλάδα: Τι δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ

Αφότου ευχαρίστησε τους φιλοξενούμενους για την παρουσία τους και την πολύμηνη και επιτυχημένη συνεργασία, ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης δήλωσε

“Στέλνουμε μήνυμα ετοιμότητας ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί και να οργανώσει ασκήσεις σε διεθνές πλαίσιο, όπως η άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος” και η άσκηση “Χρυσόμαλλο Δέρας” που ήταν απόλυτα επιτυχής”

Ελλάδα ΗΠΑ: Ελληνοαμερικανική άσκηση στο Λιτόχωρο “Τιτανομαχία”