ΕΑΑΣ: Στρατηγοί κατά των αποφάσεων της Δικαιοσύνης Εκλογές ΕΑΑΣ: Νέος πρόεδρος ο αντιστράτηγος Κουτρής Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της ΕΑΑΣ την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Γράφει ο Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής

Επίτιμος Δκτης 98 ΑΔΤΕ “ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ”
Υποψήφιος Πρόεδρος ΕΑΑΣ

εδώ και μερικές εβδομάδες αποφάσισα να υποβάλλω υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της ΕΑΑΣ στις αρχαιρεσίες της 23ης Φεβρουαρίου 2020.

Επιδίωξα και συναντήθηκα με τον συνυποψήφιό μου κ. Ροζή στο οποίο διατύπωσα την άποψή μου ότι αυτό το διάστημα θα πρέπει να τοποθετηθούμε στα διάφορα θέματα που απασχολούν την ΕΑΑΣ με πνεύμα αμίλλης μεν, συναδελφότητος δε, καθόσον είμαστε αξιωματικοί και έχουμε συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς και στρατιωτικής δεοντολογίας.

Δέχθηκα μία επιθετική συμπεριφορά προς συνυποψηφίους μας και μια έντονη αντιπαλότητα προς το πρόσωπό μου που με εξέπληξαν.

Δεν κοινοποίησα μέχρι τώρα δημοσίως το γεγονός, αλλά στην πορεία είδαν το φως της δημοσιότητας σε έντυπα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και blogs διάφορα κείμενα επικριτικά για μένα και συνεργάτες υποψηφίους στις επερχόμενες αρχαιρεσίες,

που βρίθουν ανακριβειών, εικασιών και υποθέσεων, που δημιουργούν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα αντιδεοντολογική για στρατιωτικούς, πολώνουν το εκλογικό κλίμα και αντιφάσκουν προς το ρητό-πρόσκληση της Ένωσης, “Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ”.

Το να κάνεις λάθος το θεωρώ ανθρώπινο, το να κατηγορείς κάποιον, χωρίς αποδείξεις το θεωρώ ανήθικο.

Μάλιστα ο υποψήφιος για την Προεδρία κ. Ροζής κάνοντας χρήση των μέσων της ΕΑΑΣ απέστειλε προς τα Παραρτήματα κείμενο 15 ερωτημάτων και παρότρυνε τα μέλη να τις υποβάλλουν σε μένα κατά τις επισκέψεις μου εκεί!

Ευτυχώς οι περισσότεροι των προέδρων, προς τιμή τους, αγνόησαν αυτή την προτροπή.

Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε αντεκλήσεις προς οιονδήποτε υποψήφιο ή έντυπο, θεωρώ όμως υποχρέωσή μου και μετά από πρόσκληση πολλών συναδέλφων από όλη την Ελλάδα να δηλώσω ρητά και κατηγορηματικά τις προσωπικές θέσεις μου στα παρακάτω:

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή

1. Είμαι αξιωματικός και πολίτης με άποψη και θέσεις για πολλά θέματα, κυρίως περί το επάγγελμά μας.

Εϊμαι ανοικτός σε απόψεις και μπορώ να συζητώ με επιχειρήματα, να πείθω ή να πείθομαι και ακολούθως να ενεργώ. Για θέματα που δεν ξέρω πλήρως δεν διστάζω να ακούω τους γνώστες και επαϊοντες.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ομαδική, επίπονη και συστηματική εργασία, την λεπτομερή προετοιμασία, την συνέπεια, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια.

Οι πλέον καινοτόμες ιδέες είναι άχρηστες χωρίς την ύπαρξη αυτών των χαρακτηριστικών

Σε όλη την πορεία μου ως αξιωματικός εν ενεργεία δεν υπήρξα υποχείριο ή όργανο κανενός και δεν είναι δυνατόν να γίνω τώρα ως απόστρατος.

Κάποιοι επιχειρούν να με παρουσιάσουν ως τέτοιο χωρίς να αντιλαμβάνονται, δυστυχώς, ότι έτσι υποτιμούν τη νοημοσύνη και κρίση εκατοντάδων συναδέλφων που μας ξέρουν,

διότι ο Στρατός μας είναι πολύ μικρός, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, όλοι έχουμε γράψει την προσωπική μας διαδρομή και έχουμε υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις πρϊστάμενοι ή υφιστάμενοι αλλήλων.

Σέβομαι και τιμώ τους μεγαλυτέρους συναδέλφους σε ηλικία και αρχαιοτέρους κατά τάξη, άσχετα με το βαθμό αποστρατείας τους, πιστεύοντας ότι αυτό επιτάσσει η στρατιωτική δεοντολογία.

Δυστυχώς αυτές τις εβδομάδες διαπίστωσα ότι αυτή η δεοντολογία, που αποτελεί κοινό τόπο για τους περισσότερους από εμάς, είναι για κάποιους γράμμα κενό και ρήμα άρρητο και αυτή την πικρή διαπίστωση πιστοποιούν πρόσφατα γεγονότα και συνάδελφοι.

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή

2. Πατριωτική Θέση

Η ΕΑΑΣ είναι σαρξ εκ της σαρκός του Ελληνικού Στρατού και δεν μπορεί ποτέ να αποστασιοποιηθεί από το “τοις κοίνων ρήμασι πειθόμενοι”.

Αυτό είναι μια γενική θέση, απορρέουσα από την υποχρέωση ζ του Άρθρου 2 του ιδρυτικού Νόμου της Ένωσης.

Ο υπογράφων ως αξιωματικός, ακόμη και σε “πέτρινα χρόνια”, δεν απέστην ποτέ από το πατριωτικό καθήκον μου ως αξιωματικού και φρόντιζα πάντα για την ηθική και εθνική διαπαιδαγώγηση των τμημάτων μου.

Απορώ πού βρίσκουν μερικοί το θράσος να με ερωτούν αν θα συνεχίσω την απότιση φόρου τιμής στους αγωνισθέντες και πεσόντες σε Γράμμο, Βίτσι, Φλώρινα κ.λ.π.;

Πώς τολμούν να διοχετεύουν στους συναδέλφους το ψεύδος ότι ως Δκτης της ΣΣΕ απαγόρευσα στους Ευέλπιδες να τραγουδούν το εμβατήριο της Μακεδονίας;

Δεν ντρέπονται τους εκατοντάδες ευέλπιδες που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές μου δύο χρόνια και τους γονείς τους;

Τόσο πολύ έχουν τυφλωθεί από την εκλογική τους μανία;

Ευτυχώς κατά την περιοδεία μου στα Παραρτήματα κάποιοι συνάδελφοι μου απηύθυναν τέτοιες ερωτήσεις και μου έδωσαν την ευκαιρία να τοποθετηθώ ανάλογα.

Αλλά τι γίνεται με τους υπόλοιπους που δυστυχώς ακούν τις συκοφαντίες και πέφτουν, ίσως, θύματα αυτής της τακτικής 5ης Φάλλαγγος;

Λυπούμαι πολύ που αναγκάζομαι να θίγω τέτοια θέματα, αλλά δυστυχώς άκουσα και το ότι “για να μην απαντώ σ’ αυτά, κάτι φοβούμαι”.

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή

3. Καθεστώς ΕΑΑΣ

Η ΕΑΑΣ είναι και θα παραμείνει ΝΠΔΔ. Ο μόνος που μπορεί να το αλλάξει αυτό είναι η Πολιτεία και όχι η ταπεινότης μου.

Προσωπικά έχω μελετήσει πολύ καλά τους σκοπούς της Ένωσης, τους έχω ενστερνισθεί και έχω καταλήξει στις επιβαλλόμενες και απορρέουσες υποχρεώσεις του ΔΣ.

Όσον αφορά εμένα δεν υπάρχει περίπτωση πρότασης αλλαγής του καθεστώτος της ΕΑΑΣ.

4. Συνεργασία μελών του ΔΣ

Την υποψηφιότητά μου υποστήριξαν από την αρχή πολλοί καλοπροαίρετοι συνάδελφοι κάποιοι από τους οποίους δήλωσαν υποψηφιότητα και άλλοι βοηθούν και θα βοηθούν με σκέψεις και δράσεις και στο μέλλον.

Από αυτή την αρχική σύμπραξη προέκυψε κείμενο “Θέσεων και Επιδιώξεων” για το μελλοντικό ΔΣ. Κανείς δεν απαγόρευσε σε οποιονδήποτε να υιοθετήσει αυτές τις θέσεις. Κανείς δεν απέκλεισε τον οποιονδήποτε.

Η παρούσα συνεργασία δεν αποκλείει τη μελλοντική με οποιοδήποτε άλλο συνάδελφο που το εκλογικό σώμα θα επιλέξει στο ΔΣ. Αντίθετα ο υπόγραφων διακηρύσσω την ανάγκη συνεργασιών σε όλα τα επίπεδα.

Από την πρώτη στιγμή, μάλιστα, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς μου, παραβρέθηκα σε συνεδρίαση του παρόντος ΔΣ για να αποδώσω τη δέουσα τιμή προς τα μέλη του, να γνωριστώ μαζί τους και να τους βεβαιώσω για αυτή μου τη διάθεση.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ποτέ δεν είδα τον εαυτό μου ως αρχηγό παράταξης, δεν κατευθύνω, ούτε ελέγχω οποινδήποτε. Βλέπω τους συνεργάτες ως ελεύθερους ανθρώπους, συναδέλφους με άποψη σεβαστή, υπεύθυνους για τις πράξεις τους και τα λεγόμενά τους.

Δεν είναι δουλειά μου, ούτε επιθυμώ, να ορίσω τι θα πεί και πώς θα πράξει ο κάθε συνάδελφος υποψήφιος.

Αυτή η προσέγγιση εργασίας βαφτίστηκε από κάποιους ομάδα, παράταξη, εκλογικός συνδυασμός, ακόμη και “κλίκα”.

Είναι τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό αυτό το ανεξάρτητο συνεργατικό πνεύμα;

Η κακοπροαίρετη διάθεση, ο αρνητισμός, η κακοπιστία και η υποβολιμιαία εκλογική αντιπαράθεση δυστυχώς δεν έχει όρια για ορισμένους και την καταγγέλλω απερίφραστα.

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή

5. Διεκδικήσεις

Στο στοιχείο γ, του Άρθρου 2 “Σκοπός” του Ιδρυτικού Νόμου της ΕΑΑΣ προβλέπεται για την Ένωση:
“Η επιμέλεια των συμφερόντων και η παρακολούθησις και διεκπεραίωσις των γενικών ζητημάτων των μελών…”.

Είναι λοιπόν επιβεβλημένο το ΔΣ να ενεργοποιείται κατάλληλα ανάλογα με τις συνθήκες για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Το καθήκον αυτό έπραξαν, και μπράβο τους, τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια.

Αυτό θα πράξουμε και στο μέλλο. Προσωπικά θα εξακολουθήσω να φροντίζω τα συμφέροντα των συναδέλφων αφιερώνωντας όλες μου τις δυνάμεις για την επίλυση των διαφόρων θεμάτων που τους απασχολούν, χωρίς κομπασμούς και μεγαλοστομίες.

Είναι γνωστό ότι ήμουν παρών στις διάφορες διεκδικητικές προσπάθειες των Ενώσεων και άλλων φορέων στρατιωτικών και στα μεγάλα συλλαλητήρια μαζί με χιλιάδες ανώνυμους συναδέλφους, χωρίς να φροντίζω να βγάζω τις ”απαραίτητες” φωτογραφίες δημοσίων σχέσεων.

Όταν ενεργοποιήθηκε το Πανελλήνιο για το θέμα της Μακεδονίας ήμουν παρών και στις οργανωτικές διαδικασίες και στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Έδωσα μάλιστα και δημόσια συγχαρητήρια στον κ. Ροζή τόσο για τη φιλοξενία μιας οργανωτικής σύσκεψης σε χώρο της ΕΑΑΣ, όσο και για τη απόφαση του ΔΣ να διοργανώσει την μεταφορά μας στη Θεσσαλονίκη.

Πόσο θράσος μπορεί λοιπόν να έχουν κάποιοι που τολμούν να με ενάγουν δημόσια για απουσία από αυτές τις εκδηλώσεις;

Τόσο πολύ έχουν τυφλωθεί από την εκλογική τους μανία;

6. Διεκδίκηση του 0,20 από Υπουργείο Εργασίας

Η ΕΑΑΣ πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια. Η δικαστική διεκδίκηση και των 3 Ενώσεων κατά του Υπουργείου Εργασίας που αφορά την κατανομή των ποσών των προερχομένων από την κράτηση του 0,20 στις συντάξεις θα υποστηριχθεί μέχρι τέλους του δικαστικού αγώνα.

7. Εξοπλιστικά Προγράμματα και Κατανομή Πόρων

Η θέση μου για την κατανομή του 4% από τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. συνοψίζεται στα εξής:

α. Το ποσό του 4% επί της αξίας ενός εξοπλιστικού προγράμματος καταβάλλεται από τον προμηθευτή, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, δεν επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό ή τον Έλληνα φορολογούμενο και δεν αποτελεί κοινωνικό πόρο.

β. Τα εξοπλιστικά προγράμματα δημιουργούν επιχειρησιακές δυνατότητες καλύπτοντας επιχειρησιακές ανάγκες των Ε.Δ. και όχι τρέχουσες απαιτήσεις των Κλάδων.

γ. Οι πόροι, λοιπόν, που προέρχονται από αυτά πρέπει να συγκεντρώνονται συνολικά και να κατανέμονται αναλογικά στα μέλη των τριών Κλάδων.

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή

8. Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών

Ο κ. Ροζής παρουσιάζει πάθος και μένος κατά της ΠΟΣ και του Προέδρου της κ Νικολόπουλου.

Δεν θα σχολιάσω τα αναφερόμενα από τον κ. Ροζή, καθόσον αυτό είναι θέμα της ΠΟΣ, του ΔΣ της Ομοσπονδίας και του Προέδρου της. Πρέπει όμως να ξακαθαρίσω γιατί προσωπικά θεωρώ χρήσιμη την ένταξη του Ταξχου ε.α. κ. Νικολόπουλου στο ΔΣ της ΕΑΑΣ.

Η προσέγγισή μου είναι απλή και ξεκάθαρη. Όλοι παραδέχονται ότι ο κ. Νικολόπουλος είναι από τους βαθύτερους γνώστες των συνταξιοδοτικών, οικονομικών και ασφαλιστικών θεμάτων που αφορούν όλους μας.

Έχει δε μεγάλη πρακτική εμπειρία στη διαχείριση αυτών των θεμάτων και ως Πρόεδρος του ΔΣ μαζί με άλλους συναδέλφους της ΠΟΣ έχουν επιτύχει πολλά θετικά αποτελέσματα για όλους τους συναδέλφους.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ένταξη αυτής της γνώσης και εμπειρίας στο ΔΣ της Ένωσης θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα για όλους μας.

Κάποιοι βέβαια αφήνουν τη νοσηρή φαντασία τους να πλέκει παραμύθια με δράκους και να προσπαθεί να παραπλανήσει τους συναδέλφους.

Ίσως βέβαια αυτός να είναι και ο τρόπος σκέψεώς τους και γι’ αυτό θεωρούν ότι και οι άλλοι έτσι σκέπτονται. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γι’ αυτούς και το εκλογικό σώμα ελπίζω να τους αξιολογήσει κατάλληλα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, λυπούμαι για την έκταση του παρόντος κειμένου, που δυστυχώς αναγκάστηκα να συντάξω προς άρση πιθανών αμφιβολιών που κάποιοι τεχνηέντως προσπαθούν να ενσπείρουν. Τι άραγε θα εφευρεθεί στις επόμενες 4 μέρες μέχρι τις εκλογές;

Ας γνωρίζουν όμως κάποιοι ότι αν εξακολουθούν να λένε ψέματα για μένα θα αναγκασθώ και εγώ να πω αλήθειες γι’ αυτούς.

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, πιστεύω στην δύναμη των σωστών αποφάσεων και στην χαρά της προσφοράς, όταν αγαπάς αυτό που κάνεις.Σας υπόσχομαι να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης σας.

Με σεβασμό και εκτίμηση,

Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής
Επίτιμος Δκτης 98 ΑΔΤΕ “ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ”
Υποψήφιος Πρόεδρος ΕΑΑΣ

Εκλογές ΕΑΑΣ 2020: Ηχηρή απάντηση στον Ροζή από τον Σταύρο Κουτρή