Εγκατάλειψη αεροσκάφους σε αναχαίτιση: Συγκλονιστική περιγραφή Έλληνες πιλότοι: Οι καλύτεροι μαχητές του ΝΑΤΟ

Εγκατάλειψη αεροσκάφους σε αναχαίτιση: Συγκλονιστική μαρτυρία από τον πτέραρχο Κωνσταντίνο Ιατρίδη που εγκατέλειψε φλεγόμενο «Φάντομ»

Ο πτέραρχος Ιατρίδης γράφει στο Facebook: Μια λεπτομερής αφήγηση, για πρώτη φορά μετά απο 36 χρόνια, του γεγονότος εκείνου της εγκατάλειψης

που στιγμάτισε τη ζωή μου και τη ζωή κάθε πιλότου που είχε αυτή την εμπειρία! Στην εκπομπή «Προσωπικά Δεδομένα» με τον έγκριτο δημοσιογράφο Κώστα Μαρδά.

Η εγκατάλειψη Αεροσκάφους, είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία που σε φέρνει κυριολεκτικά στις πύλες της άλλης ζωής.

Αισθάνεσαι ότι ξαφνικά φεύγεις απο τον εφήμερο αυτόν κόσμο και δεν έχεις το χρόνο ούτε καν να λυπηθείς γι αυτό και στη συνέχεια όταν ανοίγει το αλεξίπτωτο

και συνειδητοποιείς ότι είσαι ζωντανός, ξαναγεννιέσαι και προσπαθείς με όλες σου τις δυνάμεις να κρατηθείς στη ζωή παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης.

Εγκατάλειψη αεροσκάφους σε αναχαίτιση: Συγκλονιστική μαρτυρία

Πίστευα όπως όλοι ότι το ατύχημα δεν θα συμβεί σε εμένα. Και όμως συνέβη. Και μέσα στην ατυχία μου είχα την τύχη να εγκαταλείψω και να επιζήσω αντιμετωπίζοντας μια πολύ σοβαρή βλάβη.

Έσπασε ο κεντρικός σωλήνας καυσίμου και το αεροπλάνο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Έπεσα νύχτα μέσα στη θάλασσα και έμεινα πάνω από έξι ώρες ξημερώνοντας του προφήτη Ηλία.

Η εγκατάλειψη είναι μοναδική εμπειρία. Σε φέρνει στις πύλες της άλλης ζωής. Νιώθεις ότι φεύγεις από αυτό τον κόσμο ξαφνικά και δεν έχεις το χρόνο ούτε να λυπηθείς.

Όμως όταν ανοίγει το αλεξίπτωτο και συνειδητοποιείς ότι ζεις, το νιώθεις το καταλαβαίνεις γιατί ψάχνεσαι τότε ξαναγεννιέσαι. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος.

Ήταν καλοκαίρι, μια νύχτα που ήμασταν προγραμματισμένοι για νυχτερινές πτήσεις. Μετά την ενημέρωση, για την άσκηση που θα κάναμε, μαζί με τον άλλο αεροσκάφος πήγαμε στα αεροπλάνα και απογειωθήκαμε.

Απογειωθήκαμε λίγο πιο νωρίς για να αναχαιτίσουμε κάποια τουρκικά αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από την Ιταλία. Η αναχαίτηση έγινε και μείναμε στην περιοχή μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ιταλίας προκειμένου να κάνουμε προγραμματισμένη άσκηση.

Η άσκηση είχε σενάριο με χαμηλές αναχαιτίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε ύψος 500 μέτρα για να εκπαιδευτούμε και να εξοικειωθούμε.

Γύρω στις 2000 πόδια άκουσα ένα γκαπ που συνοδεύτηκε από ένα τράνταγμα στο αεροσκάφος. Ασυναίσθητα έβαλα το κεφάλι μέσα όπως ο κάθε αεροπόρος για να δω τι συμβαίνει, με τα όργανα.

Εγκατάλειψη αεροσκάφους σε αναχαίτιση: Συγκλονιστική περιγραφή

Ξαφνικά βλέπω το φωτάκι το κόκκινο με την ένδειξη φωτιά του δεξιού κινητήρα να ανάβει. Προς στιγμήν πάγωσα. Ένιωσα ένα κόμπο στο λαιμό, ένα σφίξιμο στο στομάχι.

Προσπάθησα να διατηρήσω την ψυχραιμία μου και να κάνω όλες τις προβλεπόμενες ενέργειε και κοίταξα από τον καθρέφτη του αεροπλάνου να δω τι συμβαίνει. Είδα την άτρακτο στις φλόγες.

Έσβησα αμέσως τον κινητήρα και προώθησα τον άλλο κινητήρα μπροστά για να κρατηθεί το αεροπλάνο ενώ ταυτόχρονα προσπάθησα να κερδίσω λίγο ύψος.

Και τότε άναψε και το άλλο κόκκινο φως με την ένδειξη φωτιά στον κινητήρα. Το αεροσκάφος είχε καύσιμα και φοβόμουν μην εκραγεί.

Ακούω τον συγκυβερνήτη να λέει «λαμπαδιάσαμε». Δεν υπήρχε άλλος χρόνος. Ανέφερα ότι εγκαταλείπω και έπιασα τη χειρολαβή για να εγκαταλείπω.

Εκείνη τη στιγμή πέρασε μπροστά από τα μάτια μου όλη η ζωή μου από την παιδική μου ηλικία μέχρι τότε…..

Δείτε την συγκλονιστική αφήγηση..