Δένδιας: Αιχμές κατά του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου για το τηλεφώνημα με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ άφησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών

Ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για το θέμα των Ιμίων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά.

Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «10» για τον ισχυρισμό Ερντογάν πως η τουρκική πλευρά είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα για να μην προκληθεί ένταση στην περιοχή των Ιμίων φέτος.

Ξεκαθάρισε πως οι συνεννοήσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι στο πλαίσιο πως πολλές φορές και από τις δύο πλευρές εκφράζονται ευχές για τη μη δημιουργία εντάσεων.

Εξίσου διαμήνυσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας.

Διαβάστε σχετικό δημοσίευμα: ΥΠΕΘΑ Επικοινωνιακή κρίση: Παναγιωτόπουλος Ερντογάν & Τάκης Χατζής

Δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών ο πλους του Oruc Reis

Ο Ν. Δένδιας άφησε αιχμές κατά του συναδέλφου του και για το θέμα του Oruc Reis λέγοντας πως «δεν ήταν τεστ των δικών μας αντανακλαστικών» και ότι «δε νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα».

Αναφερόμενος στον Νίικο Παναγιωτόπουλο είπε: «Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι ένας ευσυνείδητος υπουργός

που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει στο τομέα της ετοιμότητας», για να προσθέσει: «Από εκεί και πέρα δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει».

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο,

έστειλε το μήνυμα να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό.

Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο» διαμήνυσε ξεκάθαρα στη συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «10».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως κόκκινη γραμμή κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, και βεβαίως και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους.

«Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται.

Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ’ ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση» υπογράμμισε.

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα η ΑΟΖ

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε πως η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα επειδή έχει αλλάξει και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Καταρχήν, να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό, να περιγράψουμε αυτό το πρόβλημά μας» σημείωσε ο κ. Δένδιας και προσέθεσε:

«Αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω».

Ερωτηθείς αν οι Τούρκοι θέσουν ανάμεσα στα ζητήματα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών,

ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ρητά πως είναι τόσο καθαρό που αν ήταν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων θα λυνόταν πολύ εύκολα.

«Ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, με καλή πίστη και οι δύο, αν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν» προσέθεσε.

Σημείωσε ακόμα πως ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που θέτει η Τουρκία είναι προσχηματικά και το ξέρει και η Τουρκία.

Άδειασμα και στον Θάνο Ντόκο για τις δηλώσεις περί συνεκμετάλλευσης

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή σύμβουλου ασφάλειας περί συνεκμετάλλευσης,

ο κ. Δένδιας είπε πως κ. Ντόκος δεν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας και σημείωσε: «Είναι ένας επιστήμονας ο οποίος εκφράζει την άποψή του».

Περαιτέρω ανέδειξε τη συμβουλευτική διάσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας πως «συμβουλευτικό είναι ένα όργανο το οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει μια πολλαπλότητα εισηγήσεων και να επιλέξει ο πρωθυπουργός».

«Προσβλέπω σε βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων»

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην Άγκυρα, επισήμανε πως η ένταση δεν βοηθά την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του πως μια κατανόηση

με ευρωπαϊκούς και σύγχρονους όρους είναι απολύτως σε όφελος της γείτονας χώρας και προσέθεσε πως γι’ αυτό προσβλέπει σε μια γρήγορη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ανέδειξε ακόμα ως πολύ σημαντικό ότι οι περισσότεροι παίκτες στην περιοχή, όλοι σχεδόν, προσυπογράφουν τον δικό μας τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, ο οποίος είναι αυτός που συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

«Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι να προσχωρήσει σε αυτή την άποψη» συμπλήρωσε και επισήμανε πως η Ελλάδα ποτέ δεν επιδίωξε απομόνωση της Τουρκίας.

«Θέλουμε μια ευρωπαϊκή, σύγχρονη Τουρκία, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» είπε αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του.

Παρατήρησε πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με την ένταση των προηγούμενων εβδομάδων, χαρακτηρίζοντας το πολύ ευχάριστο.

Αντικρούοντας τον τουρκικό ισχυρισμό περί αποκλεισμού της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα δεν θέλει να την οδηγήσει σε ασφυξία και επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που κατεξοχήν υποστήριζε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Δεν είμαστε μια χώρα που επιδιώκει την τουρκική απομόνωση, την τουρκική συμμετοχή επιδιώκουμε, αλλά όχι υπό όρους ηγεμονίας της Τουρκίας» διαμήνυσε

και κατέστησε σαφές πως αν κάποιο σημείο του βαθέως κράτους της Τουρκίας έχει στο μυαλό του ότι η κεντρική και ανατολική Μεσόγειος μπορεί να γίνει τουρκική λίμνη και η Ελλάδα νησί μέσα σε τουρκική λίμνη, να το ξεχάσει.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε πως αν η Τουρκία επιδιώκει μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας,

τότε θα βρει στην Ελλάδα τον στενότερο σύμμαχο και τον καλύτερο ακροατή, σε ένα ευρωπαϊκό και σύγχρονο πλαίσιο, μακριά από πολιτική των κανονιοφόρων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουμε απομακρυνθεί από ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί να ήταν σχεδιασμένο από τον Ερντογάν, ο κ. Δένδιας είπε: «Ευελπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο».

«Στην απευκταία πιθανότητα θερμού επεισοδίου, μπορούμε και μόνοι μας, και παρά το ότι μπορούμε και μόνοι μας, δεν θα είμαστε μόνοι μας» διαμήνυσε.

Πολύ κοντά η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στην οριοθέτηση της ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε πως οι δύο χώρες είναι κοντά στο να συμφωνήσουν.

Ως προς το αν υπογράψει η Ιταλία τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed, είπε πως από την ιταλική πλευρά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν αφορούν την αποδοχή ή μη του έργου και της λογικής του, αλλά κυρίως το σημείο κατάληξής του στην Ιταλία.

Έκανε γνωστό πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να συναντηθεί ο EastMed με τον αγωγό TAP στη θάλασσα και υπάρξει μόνο ένα σημείο εισόδου στην Ιταλία.

Στις 18 Φεβρουαρίου συνεδριάζει το ΕΣΕΠ

Τέλος, ο κ. Δένδιας έκανε γνωστό πως συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις 18 Φεβρουαρίου.

Πηγή: www.amna.gr

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»