Χρυσόμαλλο Δέρας 2020: Μήνυμα στην Τουρκία από το Στρατό Ξηράς

Χρυσόμαλλο Δέρας 2020: Μήνυμα στην Τουρκία από το Στρατό Ξηράς μαζί με άλλες έξι χώρες μεταξύ των οποίωνη Βόρεια Μακεδονία και οι ΗΠΑ

Λίγες ημέρες μετά από την άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020», η Ελλάδα φιλοξενεί έξι χώρες και τη σκυτάλη πήρε η άσκηση του ΓΕΣ  «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020».

Η μεγάλη άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 10/2. Θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 14/2, με την μεγάλη επιχείρηση στο διαμορφωμένο πεδίο βολής του «Ασκού Προφήτη».

Άσκηση “Χρυσόμαλλο Δέρας 2020” από το Στρατό Ξηράς

Η άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020» «GOLDEN FLEECE-20» είναι μια Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) με πραγματικά πυρά επιπέδου Τάγματος.

Σχεδιάστηκε με εντολή του Γενικού Επιτελείου Στρατού προς την 1η Στρατιά και το Γ΄ΣΣ, από την ΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού.

Διεξάγεται στο Κιλκίς και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πεδίου Ασκήσεων – Πεδίου Βολής «ΑΣΚΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ», από 10 έως 14 Φεβ 20.

Στην πολυεθνική άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως και της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας, είναι σημαντική, καθώς η Τουρκία προσπαθούσε να την εντάξει στο “τόξο των βαλκανίων”,  σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει την Ελλάδα.

Σκοπός της άσκησης “Χρυσόμαλλο Δέρας 2020”, σύμφωνα με το ΓΕΣ, είναι η ενίσχυση των δεσμών και εμπιστοσύνης μεταξύ των Στρατών των συμμετεχόντων.

Επίσης η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών.

Τέλος, η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών.

Οι ΗΠΑ εκτός από ομάδα καταδρομέων, θα συμμετάσχει και με τρία επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Η Βουλγαρία και Ρουμανία θα συμμετέχουν με οκτώ συνολικά οχήματα, τέσσερα οχήματα η κάθε μία.

Η Ελλάδα, ως διοργανώτρια χώρα της άσκησης, θα έχει μεγάλο όγκο ελικοπτέρων, αρμάτων και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού με ελικόπτερα.

Κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020 στο Παρατηρητήριο του ΠΒ-ΠΑ «ΑΣΚΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ», θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης.