Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» στη Σκύρο οι πρώτες ΦΩΤΟ
Eurokinissi

Άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» στη Σκύρο οι πρώτες ΦΩΤΟ από την τελική φάση με τη συμμετοχή 1000 πεζοναυτών από Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία

Σκύρος αποστολή Πηνελόπη Μαρκάκη

Φωτογραφίες EUROKINISSI 

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις με την πολυεθνική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος 2020» στην οποία συμμετέχουν στρατεύματα από τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

Φέτος για πρώτη φορά, στην άσκηση παίρνει μέρος το γαλλικό ελικοπτεροφόρο αμφιβίων επιχειρήσεων «Dixmude» κλάσης Mistral.

Το «Dixmude» έχει μήκος 200 μέτρα, διαθέτει κατάστρωμα 5.200 τ.μ. και συνήθως μεταφέρει 350 άτομα ταξιαρχίας πεζικού, οχήματα αναγνώρισης AXM-10RC,

τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI, στρατιωτικά οχήματα VBL (παρόμοια με αυτά που έχει και ο Ελληνικός Στρατός), εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και μεταφορικά ελικόπτερα Super Puma.

Για τις αμφίβιες επιχειρήσεις έχει ένα αποβατικό σκάφος EDAR και δύο CTM.

Τέλος, διαθέτει και νοσοκομείο που μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα έως και 500 άτομα

Η άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος” που ξεκίνησε από τις 27 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, επικεντρώνεται στη συνεκπαίδευση σε βολές, σε πεδία επιχειρήσεων, άλματα αλεξιπτωτιστών.

Φέτος έχουμε και την επιπρόσθετη παρουσία γαλλικών ελικοπτέρων που αναμένεται να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις από κοινού με ελληνικά και αμερικανικά ελικόπτερα.

Η τριμερής άσκηση περιλαμβάνει επίσης αποβατική ενέργεια με αμφίβια μέσα, τα οποία θα εξέλθουν από το Γαλλικό ελικοπτεροφόρο, στο βορειοανατολικό Αιγαίο.

Σήμερα στη Σκύρο, μεταξύ άλλων παίζονται και σενάριο αντιμετώπισης εχθρικής εισβολής και ανακατάληψης.

Άσκηση «Χρυσόμαλλο Δέρας 2020»

Δύο ημέρες μετά από την άσκηση “Μέγας Αλέξανδρος 2020”, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει 6 χώρες και τη σκυτάλη θα πάρει η άσκηση του στρατού Ξηράς ΤΑΜΣ “Χρυσόμαλλο Δέρας 2020”.

Η ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων) “Χρυσόμαλλο Δέρας 2020” θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α., της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΣ, είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Στρατών των χωρών που θα συμμετάσχουν,

η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών ικανοτήτων των Μονάδων αυτών και η ενίσχυση των δεσμών και της εμπιστοσύνης μεταξύ του εμπλεκόμενου προσωπικού.

Η άσκηση εξ ολοκλήρου θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής τους Ασκού Προφήτη από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου.