ΑΣΔΥΣ: Έκθετο το ΓΕΣ για την κοπή δέντρων

ΑΣΔΥΣ: Έκθετο το ΓΕΣ για την κοπή δέντρων – Πανικός από το δημοσίευμα του Armyvoice.gr – Εμφάνιζαν παλαιές άδειες δασαρχείου για να τα κουκουλώσουν

Το κόψιμο δέντρων χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία, συνιστά παράνομη ενέργεια και επιφέρει πρόστιμα σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Το ύψος τον προστίμων καθορίζεται κατά απερίπτωση από τις αρμόδιες Αρχές. Ενδεικτικά, από μια μικρή αναζήτηση, τα πρόστιμα που ισχύουν στην Θεσσαλονίκη για όποιον αυθαίρετα κόβει δέντρα ή θάμους χωρίς την απαραίτητη άδεια είναι τα ακόλουθα:

Ο πίνακας των επιβαλλόμενων προστίμων ανά είδος παράβασης προβλέπει:

– Για την κοπή ή καταστροφή δέντρου ή θάμνου:

για δέντρα ηλικίας έως 3 ετών από την ημέρα φύτευσης, πρόστιμο 300€

για δέντρα 3-10 ετών, πρόστιμο 700€

για δέντρα άνω των 10 ετών, πρόστιμο 1500€

για δέντρα ιδιαίτερης ιστορικής ή αισθητικής αξίας, πρόστιμο 5.000€

– Κοπή ή καταστροφή θάμνου

για θάμνους ηλικίας έως 3 ετών, πρόστιμο 50€

για θάμνους 3-10 ετών, πρόστιμο 100€

για θάμνους άνω των 10 ετών, πρόστιμο 150€

– Για την αυθαίρετη κλάδευση δέντρου ή θάμνου ή φθορά αυτών θα επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στο 50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής.

ΑΣΔΥΣ: Έκθετο το ΓΕΣ για την κοπή δέντρων

Στην ΑΣΔΥΣ την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε κοπή πεύκων, και όπως μας κατήγγειλαν αναγνώστες του Armyvoice.gr δεν υπήρχε η απαραίτητη άδεια από το αρμόδιο δασαρχείο.

Απευθυνθήκαμε στον εκπρόσωπο Τύπου του ΓΕΣ, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι υπάρχει άδεια από το 2018 και το 2019. Αυτό μας κίνησε τις υποψίες και ρωτήσαμε περισσότερα στοιχεία.

Η άδεια του 2019 αφορά την κοπή ευκαλύπτων και μιας λεύκας τα οποία μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνουν στην ασφάλεια του προσωπικού. Τα δέντρα αυτά κόπηκαν πέρυσι.

Φέτος ξαφνικά με διαταγή του διοικητή κόπηκαν 6 πεύκα χωρίς να έχει εμφανίσει το ΓΕΣ κάποια άδεια και συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήταν αυθαίρετη.

Θα εφαμροστεί άραγε ο νόμος και οι ποινές που προβλέπονται για αυθαίρετη υλοτόμηση;