Αντιστράτηγος Κατσάνης: Επιστρέφουν τα οστά του ήρωα καταδρομέα

Αντιστράτηγος Κατσάνης: Επιστρέφουν τα οστά του ήρωα καταδρομέα της 33ης Μοίρας Καταδρομών στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών

Σήμερα στην Θεσσαλονίκη φθάνουν με ειδική πτήση τα οστά του ήρωα καταδρομέα Αντιστράτηγου Κατσάνη, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα.

Η ταφή των οστών θα γίνει το Σάββατο στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Σήμερα το πρωί η τελετή παράδοσης των οστών στους οικείους του θα γίνει στην Λευκωσία παρόντος του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας.

Τα οστά του Κατσάνη, ο οποίος περιλαμβανόταν στον κατάλογο των πεσόντων, εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε ομαδικό τάφο, στα κατεχόμενα.

Ο Κατσάνης έπεσε την 21η Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή, σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 10.00πμ, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στην παρουσία των θυγατέρων του πεσόντα, Αγγελικής και Ευανθίας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού παραδίδουμε αύριο τα ιερά οστά ενός μεγάλου ήρωα,

που πολέμησε για την Κύπρο, στους συγγενείς του για να γίνει μετά από 46 χρόνια η κηδεία με τις δέουσες τιμές και σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις».

«Ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης απέδειξε με την γενναιότητα και τον ηρωισμό του ότι ήθελε πραγματικά να πολεμήσει για την Κύπρο.

Για αυτόν τον λόγο θα τον αποχαιρετίσουμε αύριο σαν έναν μεγάλο ήρωα, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά του Έθνους» πρόσθεσε ο κ. Φωτίου.

Μετά το τρισάγιο στην εκκλησία θα γίνει η παράδοση των οστών στην ΕΛΔΥΚ, η οποία θα τα μεταφέρει στο αεροδρόμιο, όπου θα παραληφθούν από στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C-130 για να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, της Κϋπρου εκκρεμούν και άλλες περιπτώσεις επαναπατρισμού οστών Ελλαδιτών, λόγω διαδικαστικών θεμάτων,

αν και όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής των οστών τους. Συνολικά, αγνοούνται ακόμη 47 Ελλαδίτες οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων, κατέληξε ο κ. Φωτίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης, Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών Κύπρος 1974

Γράφει ο Θ. Μαλκίδης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 το κλειστό γήπεδο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, έδρα της ομάδας βόλεϊ, αποκτούσε όνομα και λεγόταν πλέον «Κατσάνειο», προς τιμήν του Γεωργίου Κατσάνη, αθλητή του συλλόγου, διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο.

Ο πρώην σπρίντερ του Ηρακλή από το Σιδηρόκαστρο Σερρών πολέμησε τον «Αττίλα» στις 21 Ιουλίου 1974 στον Άγιο Ιλαρίωνα, στην περιοχή της Κυρήνειας, μόλις τη δεύτερη μέρα της τουρκικής εισβολής και ήταν μόλις 37 ετών όταν χτυπήθηκε από τα πυρά των εχθρών.

Υπήρξε αθλητής του Ηρακλή από τα 14 του, με καλές επιδόσεις στα 100 και στα 200 μέτρα, στο μήκος και στις σκυταλοδρομίες.

Στα 18 του εισηχθη στη Σχολή Ευελπίδων και ξεκίνησε στρατιωτική καριέρα, ώσπου ζήτησε μετάθεση στην Εθνική Φρουρά, το 1973.

«Ηταν καταϊδρωμένος και το πρόσωπό του ήταν μαύρο από την επαφή στα καψαλισμένα θάμνα», γράφει για το τελευταίο πρωινό της ζωής του Κατσάνη ο Σπ. Παπαγεωργίου στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας στην Κύπρο»:

«Τον τύλιγαν πού και πού οι καπνοί που έρχονταν από πιο κάτω. Κρατούσε αυτόματο και είχε στη ζώνη του χειροβομβίδες.

Έδινε φωναχτά οδηγίες στους στρατιώτες του. Κάποιοι από αυτούς θυμούνται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν : «Θα τους τσακίσουμε, παιδιά, να είσαστε σίγουροι. Σε 5 λεπτά θα είμαστε απάνω».

Ακουσε, όμως, κάποιους να του φωνάζουν από απέναντι: «Μη χτυπάτε, είμαστε Ελληνες, κύριε Κατσάνη».

Προχώρησε δίχως προφυλάξεις και χτυπήθηκε αλύπητα από τουρκικά πυρά, θύμα μπαμπεσιάς των εχθρών, που (όπως αποδείχθηκε αργότερα) είχαν συλλέξει ονόματα και φωτογραφίες των Ελλήνων αξιωματικών.

«Μη φοβάστε, θα πέσουμε, αλλά δεν θα φύγουμε, να σας αφήσουμε στα χέρια των Τούρκων», έλεγε στον φίλο του Τεύκρο Χειμώνα από την Κυρήνεια.

Οι στρατιώτες του Κατσάνη προσπάθησαν να πάρουν το άψυχο κορμί του διοικητή τους, έδωσαν μάχη σε θερμοκρασία 42 βαθμών υπό σκιάν, αλλά δεν τα κατάφεραν».

Ο ήρωας Γ. Κατσάνης έμεινε άταφος στο χώμα του Πενταδάκτυλου.

Το στρατόπεδο της Δ’ Μοίρας Καταδρομών στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης και της 35ης Μοίρας Καταδρομών στο Σταυροβούνι της Κύπρου φέρουν και σήμερα το όνομά του.