Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ένα τρις ευρώ οι ολιγαρκείς και οι άλλοι
Óýíïäïò êïñõöÞò ôùí çãåôþí ôùí êñáôþí ìåëþí ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò ôçí ðÝìðôç 12 Äåêåìâñßïõ 2019, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: 1 τρις ευρώ οι ολιγαρκείς και οι άλλοι – Τι παίζεται στο παρασκήνιο με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρώτο μετά το Brexit

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Γράφει ο Δημήτρης Θωμάς

Δημοσιογράφος

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ  για τον προϋπολογισμό ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, λόγω της διαμάχης μεταξύ των «ολιγαρκών» και των υπολοίπων κρατών – μελών της Ένωσης.

Οι αποκαλούμενοι και ολιγαρκείς, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία και Αυστρία διεμήνυσαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα προϋπολογισμό που θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το πέρας της συνόδου ότι «αποδείξαμε ότι δεν έχουμε ανάγκη της Βρετανία για να διαφωνήσουμε».

Η αλήθεια είναι ότι το Brexit άφησε μαύρη τρύπα 75 δις ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, καθώς η Βρετανία ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά τη Γερμανία.

Το παρόν οικονομικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020, και αναζητείται συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για την περίοδο 2021 – 2027.

H Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι μεγάλες και ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,

ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε τις χώρες που συμμετείχαν στο σχηματισμό άτυπων μπλοκ στις διαπραγματεύσεις.

Τόσο οι χώρες που ανήκουν στο μπλοκ των «ολιγαρκών», όσο και άλλες, 17 χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αποκαλούνται «οι φίλοι της συνοχής»

όπου ανήκει η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, απέρριψαν τη συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,

που έθετε την οροφή του προϋπολογισμού στο 1,069 του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι λιγότερο από το αρχικό 1,074 που ισοδυναμεί με 1,09 τρις ευρώ.

Οι περισσότεροι ήθελαν το 1,074% του ΑΕΠ, ενώ οι «τέσσερις ολιγαρκείς» θέλουν ταβάνι στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Ό Άντριου Γουόκερ, ανταποκριτής του BBC στις Βρυξέλλες επισημαίνει ότι το μέγεθος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού έχει μεγάλη σημασία για τους ηγέτες της Ευρώπης, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Οι διαφωνίες

Όλοι θέλουν να πουν στο εσωτερικό των χωρών τους ότι πέτυχαν στους στόχους τους και υπερασπίστηκαν τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα.

Οι διαφωνίες αφορούν επίσης τον τρόπο και τα σχέδια με τα οποία θα δαπανηθούν τα χρήματα.

Οι «ολιγαρκείς» θέλουν μεγαλύτερες δαπάνες για τη φύλαξη των συνόρων ως απάντηση στην κρίση των προσφύγων και μεταναστών του 2015 – 16, για την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και τις νέες τεχνολογίες.

Οι ανατολικές χώρες και οι χώρες του νότου επιθυμούν περισσότερα κονδύλια συνοχής για τις περιφέρειες και επιδοτήσεις για τους αγρότες, προτάσεις που υποστηρίζονται και από τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Η συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ διατηρεί τις «εκπτώσεις» δαπανών για τη Γερμανία, και αυξάνει τις δαπάνες για τις επιδοτήσεις των αγροτών και για την κλιματική αλλαγή, παρ’ όλα αυτά απερρίφθη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είπε ότι η συζήτηση ήταν δημιουργική και προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπληρώνοντας ότι «συνήθως μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό επιτυγχάνεται μετά από τρεις τουλάχιστον συνόδους κορυφής».

Οι συνομιλίες του Σαρλ Μισέλ με τα κράτη μέλη για τον ορισμό ημερομηνίας νέας συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό έχουν ήδη ξεκινήσει.