Κορονοϊός Ελλάδα: Ο 5ψήφιος αριθμός για τους πολίτες

Κορονοϊός: Σε εξέλιξη ο 5ψήφιος αριθμός για τους πολίτες – Το τηλέφωνο επικοινωνίας του ΕΟΔΥ-Τα κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός Ο 5ψήφιος αριθμός 

Τη θεσμοθέτηση 5ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού, εξετάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για να ενημερώνονται σχετικά με τον κορονοϊό και να κατευθύνονται σωστά οι πολίτες .

Στον αριθμό αυτό, θα μπορούν να απευθύνονται κυρίως οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα και υποψιάζονται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

«Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης με αφορμή τη σχετική πρόταση του Α´ Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος τόνισε ότι οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι δυσκολεύονται να συγκρατήσουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας που έχει δώσει το Υπουργείο.

Προς το παρόν, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) υπενθυμίζει πως όσοι θεωρούν ότι έχουν προσληφθεί από τον κορονοϊό πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους και να καλέσουν στο 210-5212054.

Κορονοϊός: Νοσοκομεία αναφοράς

Σε όλα τα κεντρικά νοσοκομεία της χώρας, ιδιωτικά και δημόσια, έχει δημιουργηθεί χώρος ξεχωριστής υποδοχής και διαλογής των ατόμων που αναφέρουν ταξιδιωτικό ιστορικό στη Βόρεια Ιταλία προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Δεκατρία είναι τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη χώρα. Τα νοσοκομεία ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα έχουν οριστεί και αναπληρωματικά νοσοκομεία αναφοράς, όταν το βασικό νοσοκομείο αναφοράς εμφανίσει πληρότητα. Όλα τα νοσοκομεία της λίστας διαθέτουν ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Αναλυτικά, τα νοσοκομεία της χώρας που έχουν οριστεί ως «νοσοκομεία αναφοράς» ανά Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ετοιμότητα ως «αναπληρωματικά», είναι τα εξής:

1η ΥΠΕ:

Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός».

2η ΥΠΕ:

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν»,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο».

3η και 4η ΥΠΕ:

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ,
Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης,
ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο».

5η ΥΠΕ:

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας.

6η ΥΠΕ:

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»,
Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων.

7η ΥΠΕ:

Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου,
Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος».

Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης των ασθενών. Ταυτόχρονα σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και στα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Κορονοϊός: 4 Κρούσματα στην Ελλάδα

Τέσσερα είναι τα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνιλάτισης.

Πρόκειται για Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία, είναι όμως καλά στην υγεία της. Παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. Αττικόν.

Το 4ο κρούσμα είναι καθηγήτρια, γι αυτό και γίνεται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών της. Κάποιοι μαθητές της έχουν τεθεί υπό επιτήρηση, ενώ έχουν ληφθεί και δείγματα.

Στην περίπτωση άλλου περιστατικού, καταγράφηκε «ρωγμή» του πρωτοκόλλου, καθώς η 40χρονη γυναίκα, πήγε σε άλλα δύο νοσοκομεία πριν καταλήξει στο Αττικό νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς.

Η γυναίκα πήγε πρώτα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και απομονώθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αποχώρησε από εκεί και πήγε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, από όπου ξεκίνησε ορθή διαχείριση του περιστατικού.

Το θεραπευτήριο, που έχει διαμορφώσει ειδικό θάλαμο για ύποπτα περιστατικά, ειδοποίησε τον ΕΟΔΥ και την παρέλαβε το ΕΚΑΒ μεταφέροντάς την σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Η 40χρονη είναι σύζυγος στελέχους ναυτιλιακής εταιρίας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο τηλεοπτικού σταθμού. Είναι, επίσης, υπάλληλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Τράπεζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, πραγματοποίησε απολύμανση του κτιρίου Αμερικής 4, καθώς και εκκένωση του ορόφου του κτιρίου όπου εμφανίστηκε το κρούσμα του ιού για τις επόμενες 14 ημέρες.

Οι εργαζόμενοι του ορόφου θα εργαστούν από το σπίτι τους για διάστημα 14 ημερών. Απολύμανση πραγματοποιήθηκε και στους ορόφους όπου συστεγάζεται η ναυτιλιακή εταιρία, ενώ δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους όλου του κτιρίου.

Κορονοϊός: Τέλος οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

Με ναυλωμένη πτήση του Κολεγίου Αθηνών επιστρέφουν από το Λονδίνο οι 100 μαθητές που βρίσκονταν σε εκδρομή με την κόρη της 40χρονης που βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Τους μαθητές περιμένει στο αεροδρόμιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
Απαγόρευση των εκδρομών στο εξωτερικό για όλα τα σχολεία αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και τον ΕΟΔΥ σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, δεν τίθεται θέμα για άλλη αναστολή εκδηλώσεων στην χώρα. O κ. Τσιόδρας ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη συνεχιζομενης μετάδοσης στην Ελλάδα.