Συντάξεις 2020: Αυξήσεις & αναδρομικά - ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Πότε μπαίνουν

Συντάξεις 2020: ποιοι θα δουν αυξήσεις & αναδρομικά – ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Πότε μπαίνουν τα πολυπόθητα χρήματα και πότε ψηφίζεται το νέο ασφαλιστικό

Συντάξεις 2020: Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

Εντός του πρώτου 6μήνου αναμένεται να λυθούν όλοι οι γρίφοι που ταλαιπωρούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους εδώ και αρκετό καιρό.

Ειδικότερα στους πρώτους μήνες του 2020 θα πληρωθούν τα «φρέσκα» αναδρομικά του 2019 ενώ αργότερα και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα «παλαιά» αναδρομικά του 2015.

Το πρώτο βήμα γίνεται την επόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, καθώς διεξάγεται στο ΣτΕ η πολυαναμενόμενη πιλοτική δίκη για τα παλαιά αναδρομικά.

Ακολουθεί η κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με το οποίο θα δρομολογηθεί η πληρωμή των νέων αναδρομικών του 2019, αναφέρει το ethnos.gr.

Αυξήσεις σε συντάξεις και αναδρομικά 2020

Αύξηση στις κύριες συντάξεις τους έως και 200 ευρώ το μήνα θα δουν οι συνταξιούχοι λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης που θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι θα αντιληφθούν τις αυξήσεις μόνο στα εκκαθαριστικά τους, καθώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που καταγράφεται (πρόκειται για τη διαφορά που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων με βάση το Ν. 4387/16).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκεται σε τελικό στάδιο της επεξεργασίας

των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης με τη μεσοσταθμική αύξηση να ανέρχεται σε 60-70 ευρώ το μήνα.

Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%.

Συντάξεις 2020: Αυξήσεις & αναδρομικά – ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Πότε μπαίνουν

Η δομή του ασφαλιστικού συστήματος παραμένει η ίδια, ωστόσο αναμένεται να ενισχυθούν οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να φτάσουν το 50%-51% αναπλήρωση

για 40 έτη ασφάλισης από 42,80% που είναι σήμερα και 40%-40,5% για τους ασφαλισμένους με 35 έτη ασφάλισης από 33,81% που είναι σήμερα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία ασφάλισης και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία.

Η σωρευτική αύξηση για την 5ετία 30-35αναμένεται να είναι μικρότερη.

Στόχος του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων, σύμφωνα με όσα έκρινε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και ταυτόχρονα να δοθούν κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας για περισσότερα από 35 χρόνια.

Με τις προωθούμενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αυξήσεις στα μηνιαία έσοδα τους αναμένεται να δουν:

1. Νέοι συνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και το Δημόσιο που έχουν αποχωρήσει μετά τις 13 Μαΐου 2016 και δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα λάβουν το ποσό της αύξησης, εφόσον έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης ως αναπροσαρμογή του μεικτού ποσού.

2. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και λαμβάνουν αύξηση στο ποσό της σύνταξης τους από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Εφόσον οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν αποχωρήσει από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη εµπίπτουν στις κατηγορίες αυξηµένης ανταποδοτικότητας,

κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσωπική διαφορά και θα αυξηθεί απότις 4 Οκτωβρίου 2019 το 1/5 του ποσού που λαμβάνουν.

3. Παλαιοί συνταξιούχοι που αποχώρησαν πριν από τις 13 Μαΐου 2016 και έχουν πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ).

Με την αύξηση της ανταποδοτικής τους σύνταξηςαναμένεται να καλύψουν το ποσό της προσωπικής διαφοράς και να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, διεκδικώντας αύξηση στη σύνταξη τους.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος που έχει στο εκκαθαριστικό του θετική προσωπική διαφορά 25 ευρώ.

Αν έχει αποχωρήσει με 40 έτη ασφάλισης και η ανταποδοτική του σύνταξη αυξηθεί από 4 Οκτώβρη κατά 50 ευρώ, τότε θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και θα δικαιωθεί μικρή αύξηση.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι πιθανότατα δεν θα αντιληφθούν σημαντική μεταβολή στο καθαρό ποσό τους ή αν αντιληφθούν, αυτή θα είναι μικρή.

Συντάξεις 2020: Αυξήσεις & αναδρομικά – ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Πότε μπαίνουν

Ωστόσο μπορούν να ελπίζουν σε μελλοντική αύξηση των αποδοχών τους, από το 2023 και μετά οπότε θα νομοθετηθούν γενικές αυξήσεις µε βάση την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Αυξήσεις αναμένεται να έχουν και άλλες κατηγορίες νέων και παλαιών συνταξιούχων, αλλά στα εκκαθαριστικά, καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά η οποία θα πρέπει σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να συμψηφιστεί με την αύξηση που θα λάβουν από 4 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνταξιούχοι αυτοί ξεπερνούν τις 500.000 και είναι κυρίως:

1. Παλαιοί συνταξιούχοι (πριν από 12/5/2016) που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους (π.χ. άνω των 50 ή 100 ευρώ).

Η αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Έτσι μειώνεται αντίστοιχα η προσωπική διαφορά.

Στην τσέπη δεν προκύπτει διαφορά, αλλά ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε μηδενισμό της προσωπικής διαφορά και αύξηση.

2. Νέοι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 13/5/2016 έως 31/12/2018 και διατηρούν τμήμα προσωπικής διαφοράς (25% έως 50%) επειδή η σύνταξή τους – όπως υπολογίστηκε µε τον νόμο Κατρούγκαλου – ήταν μειωμένη κατά τουλάχιστον 20% από τη σύνταξη που θα έπαιρναν µε το παλαιό καθεστώς.

Μέσα Ιανουαρίου το νέο Ασφαλιστικό

Γύρω στα μέσα του μηνός και συγκεκριμένα, ενδεχομένως στις 15, αναμένεται να έλθει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε σχέση με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Αυτό αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου στο Capital.gr. Ο λόγος για το νομοσχέδιο με το οποίο θα ευθυγραμμίζονται οι εισφορές των μη μισθωτών,

αλλά και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και θα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές διατάξεις όπως εκείνες που θα αφορούν τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς.

Εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες για δημοσίευση του αναμενόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου σε περίπου 12 ημέρες από σήμερα, στην πλατφόρμα του opengov.gr (δημόσια διαβούλευση), τότε η κατάθεση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη 10 ημέρες, δηλαδή να έλθει προς τα τέλη του Ιανουαρίου.

Έπειτα, θα ακολουθήσει, η κατάθεση του στην Ολομέλεια της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr ότι, με βάση τους συνήθεις ρυθμούς, η συζήτηση επ’ αυτού και, αμέσως μετά, η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και 15-20 μέρες.

Στη βάση αυτών των προβλέψεων, η ψήφιση του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου και, έτσι, η εφαρμογή του θα μπορούσε να ξεκινήσει, το αργότερο, στις αρχές Μαρτίου.

Συντάξεις 2020: Αυξήσεις & αναδρομικά – ΙΚΑ ΕΦΚΑ ΟΑΕΕ Πότε μπαίνουν

Δύο είναι τα πιο κρίσιμα “μέτωπα” τα οποία θα ανοίξει η ψήφιση του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου:

* Το πρώτο είναι οι νέες εισφορές 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

* Το δεύτερο “μέτωπο” του επερχόμενου Ασφαλιστικού είναι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις σε μερίδα των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών, θα ισχύσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο από την 1η/1/2020.

Συνεπώς, οι επαγγελματίες θα πληρώσουν τις εισφορές του Δεκεμβρίου του 2019 έως την 31η/1/2020, όπως αυτές έχουν προκύψει από το υφιστάμενο σύστημα του ν. Κατρούγκαλου.

Αφού ψηφισθεί το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο Βρούτση, θα καταλογισθούν αναδρομικά οι νέες εισφορές (για τον Ιανουάριο 2020).

Συντάξεις 2020: Πότε μπαίνουν τα αναδρομικά σε ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΕΦΚΑ

Όσον αφορά τις συντάξεις, οι αυξήσεις τις οποίες θα προβλέπει το ν/σ το οποίο βρίσκεται στα “σκαριά”,

θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί τον Απρίλιο, ενώ ενδεχομένως τον ίδιο μήνα (πριν το Πάσχα) να καταβληθούν και τα αναδρομικά της 6μηνης περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020.