Συντάξεις 2020 & Αναδρομικά πότε μπαίνουν σε ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΕΦΚΑ ΟΓΑ Συντάξεις 2020: Ποιοι παίρνουν αναδρομικά & πότε σε ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΕΦΚΑ Αναδρομικά στις Συντάξεις Χηρείας: Αύξηση 40% σε 26.000 δικαιούχους Συντάξεις χηρείας: Αλλαγές σε ηλικιακά όρια και ποσά - ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Επικουρικές συντάξεις: Άκυρες οι μειώσεις του 2016 σε 350.000 άτομα Συντάξεις Ιουνίου 2019: Αλλάζει η ημερομηνία πληρωμής - ΚΕΑ Μαϊου Συντάξεις χηρείας: Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις Αναδρομικά Δώρα - Επιδόματα: Το κείμενο των αγωγών που κερδίζει

Συντάξεις 2020 & Αναδρομικά πότε μπαίνουν σε ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΕΦΚΑ ΟΓΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έρχονται στην Βουλή

Συντάξεις 2020: Ποιοι παίρνουν αναδρομικά

Εντός του πρώτου 6μήνου αναμένεται να λυθούν όλοι οι γρίφοι που ταλαιπωρούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους εδώ και αρκετό καιρό.

Ειδικότερα στους πρώτους μήνες του 2020 θα πληρωθούν τα «φρέσκα» αναδρομικά του 2019 ενώ αργότερα και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο για τα «παλαιά» αναδρομικά του 2015.

Το πρώτο βήμα γίνεται την επόμενη Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, καθώς διεξάγεται στο ΣτΕ η πολυαναμενόμενη πιλοτική δίκη για τα παλαιά αναδρομικά.

Ακολουθεί η κατάθεση και ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με το οποίο θα δρομολογηθεί η πληρωμή των νέων αναδρομικών του 2019, αναφέρει το ethnos.gr.

Μέσα Ιανουαρίου το νέο Ασφαλιστικό

Γύρω στα μέσα του μηνός και συγκεκριμένα, ενδεχομένως στις 15, αναμένεται να έλθει στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σε σχέση με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Αυτό αναφέρουν στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου στο Capital.gr. Ο λόγος για το νομοσχέδιο με το οποίο θα ευθυγραμμίζονται οι εισφορές των μη μισθωτών,

αλλά και οι κύριες και επικουρικές συντάξεις με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και θα περιλαμβάνονται και άλλες σημαντικές διατάξεις όπως εκείνες που θα αφορούν τη μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς.

Εφόσον επαληθευθούν οι πληροφορίες για δημοσίευση του αναμενόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου σε περίπου 12 ημέρες από σήμερα, στην πλατφόρμα του opengov.gr (δημόσια διαβούλευση), τότε η κατάθεση του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη 10 ημέρες, δηλαδή να έλθει προς τα τέλη του Ιανουαρίου.

Έπειτα, θα ακολουθήσει, η κατάθεση του στην Ολομέλεια της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr ότι, με βάση τους συνήθεις ρυθμούς, η συζήτηση επ’ αυτού και, αμέσως μετά, η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμα και 15-20 μέρες.

Στη βάση αυτών των προβλέψεων, η ψήφιση του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί γύρω στα μέσα – τέλη Φεβρουαρίου και, έτσι, η εφαρμογή του θα μπορούσε να ξεκινήσει, το αργότερο, στις αρχές Μαρτίου.

Δύο είναι τα πιο κρίσιμα “μέτωπα” τα οποία θα ανοίξει η ψήφιση του υπό διαμόρφωση νομοσχεδίου:

* Το πρώτο είναι οι νέες εισφορές 1,5 εκατομμυρίου ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

* Το δεύτερο “μέτωπο” του επερχόμενου Ασφαλιστικού είναι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις σε μερίδα των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Το νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών, θα ισχύσει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο από την 1η/1/2020.

Συνεπώς, οι επαγγελματίες θα πληρώσουν τις εισφορές του Δεκεμβρίου του 2019 έως την 31η/1/2020, όπως αυτές έχουν προκύψει από το υφιστάμενο σύστημα του ν. Κατρούγκαλου.

Αφού ψηφισθεί το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο Βρούτση, θα καταλογισθούν αναδρομικά οι νέες εισφορές (για τον Ιανουάριο 2020).

Συντάξεις 2020: Πότε μπαίνουν τα αναδρομικά σε ΙΚΑ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΕΦΚΑ

Όσον αφορά τις συντάξεις, οι αυξήσεις τις οποίες θα προβλέπει το ν/σ το οποίο βρίσκεται στα “σκαριά”,

θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 ενώ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η πρώτη αύξηση θα καταβληθεί τον Απρίλιο, ενώ ενδεχομένως τον ίδιο μήνα (πριν το Πάσχα) να καταβληθούν και τα αναδρομικά της 6μηνης περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου 2019 – Μαρτίου 2020.