Στρατηγός Λεοντάρης: Αξιόπιστη δύναμη αποτροπής οι Ένοπλες Δυνάμεις Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020 - ΑΝΑΛΥΣΗ Στρατηγός Λεοντάρης: Το Ψευδοκράτος οπλοποιεί τους πρόσφυγες Κύπρος - Λεοντάρης: Επιτυχής η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ UNFICYP

Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020 – ΑΝΑΛΥΣΗ σε βάθος με στοιχεία και εκτιμήσεις για την πολιτική της Άγκυρας από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς

Εντυπωσιακά στοιχεία και εκτιμήσεις για το πώς αναμένεται να κινηθεί η Άγκυρα σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο, έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΣΕΘΑ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Στρατηγός Λεοντάρης.

Μεταξύ των άλλων ο κ. Λεοντάρης εκτίμησε ότι η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει ναυτική βάση στην Αμμόχωστο,

ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η τουρκική προκλητικότητα θα ενταθεί αλλά δεν αναμένει ερευνητική δραστηριότητα στην ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Ένα ακόμα σημείο κλειδί είναι η προσπάθειά της να εμφανίσει την Ελλάδα ως χώρα ανίκανη να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές, ώστε να εξασφαλίσει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πηγαίνουν προς την Τουρκία.

Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020

Η Τουρκία αα συνεχίσει την επιθετική ρητορική έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχους την επιβολή νέων τετελεσμένων και την παύση του προγράμματος νέων γεωτρήσεων που έχουν προγραμματισθεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2020-21.

Επιπλέον, θα συνεχίσει τις παράνομες έρευνες, με τα Ερευνητικά Πλοία «BARBAROS» και «ORUC REIS» N/ΝΑ/ΝΔ Κύπρου

καθώς και με πιθανές νέες γεωτρήσεις με τα πλοία γεωτρύπανα «FATIH» και «YAVUZ», σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Θα διατηρήσει προκλητική συμπεριφορά τοπικά και κατά περίπτωση σε συγκεκριμένους νησιωτικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο

ενώ δεν αναμένεται να αποστείλει ερευνητικό πλοίο για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως Μεγίστης – ανατολικά Ρόδου στη βάση του Μνημονίου περί Οριοθέτησης Θαλασσίων Περιοχών με τη Λιβύη.

Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020 – ΑΝΑΛΥΣΗ

Θα συνεχίσει να θέτει το σύνολο της αναθεωρητικής πολιτικής της ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας, υλοποιώντας την επιθετική της ρητορική και κλιμακώνοντας την επικοινωνιακή της τακτική σε όλα τα πεδία (Αιγαίο, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος).

Θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις προσφυγικές ροές ως μέσο απειλής, προκειμένου να εκθέσει την Ελλάδα ως ανίκανη να διαχειριστεί τις ροές,

ώστε να προβληθεί η ίδια ως ο μόνος αναγκαίος ρυθμιστικός παράγοντας του προσφυγικού κύματος, για να αποκομίσει η ίδια οικονομικά οφέλη από την Ε.Ε. και να πετύχει ανταλλάγματα στο θέμα των εξελίξεων στη Β. Συρία.

Προκειμένου να τροποποιήσει τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και με το πρόσχημα των δικαιωμάτων άλλων χωρών της περιοχής

για μεγαλύτερα μερίδια σε θαλάσσιες περιοχές σε περίπτωση υπογραφής συμφωνιών με την ίδια,

θα επιδιώξει να επηρεάσει άλλες χώρες και να διασπάσει την υπάρχουσα συμμαχία Ισραήλ – Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της Τριμερούς Συμφωνίας κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed».

Θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες ελέγχου των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων μέσω της ισλαμοποίησης, του εποικισμού και κυρίως με την οικονομική εξάρτηση του ψευδοκράτους.

Θα επιδιώξει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΤΕΔ στην περιοχή με:

  • Τη δημιουργία ναυτικών διευκολύνσεων στις νότιες περιοχές έναντι της Κύπρου.
  • Την ενδεχόμενη δημιουργία Ναυτικής Βάσης στην Αμμόχωστο.
  • Την βελτίωση των υποδομών Α/Δ Λευκονοίκου με σκοπό τη μεταστάθμευση ΜΕΑ για επαύξηση των δυνατοτήτων εναέριας Ηλεκτρονικής Επιτήρησης.
  • Την αντικατάσταση μέσων μάχης και πολεμικού υλικού των Δυνάμεων Κατοχής στο ψευδοκράτος.

Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020 – ΑΝΑΛΥΣΗ

Τουρκία – Κύπρος 2020: Η διάσταση της απειλής – Στρατηγός Λεοντάρης

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ανοίξω μία παρένθεση και να αναφερθώ στην άμεση στρατιωτική απειλή στο νησί,

το 11ο Σώμα Στρατού, το οποίο αποτελείται από 2 Μ/Κ Μεραρχίες, 1 ΤΘ Ταξιαρχία, 1 Μ/Κ Σύνταγμα Πεζικού (ΤΟΥΡΔΥΚ), Σύνταγμα ΚΔ, Σύνταγμα ΠΒ, Ναυτική Διοίκηση,

ενώ τουρκοκυπριακό προσωπικό στελεχώνει τη λεγόμενη Διοίκηση Δυνάμεων Ασφαλείας του ψευδοκράτους επιπέδου Μεραρχίας.

Οι μονάδες των ΤΔΚ έχουν στελέχωση στο 100% της δύναμης τους με καθαρά επιθετικό εξοπλισμό και διάταξη.

Αποστολή του 11 ΣΣ είναι η διατήρηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής όπως έχουν διαμορφωθεί, δηλαδή το 36,2 % είναι οι κατεχόμενες περιοχές,

το 2,7% αποτελεί το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960

ενώ το 61,1% είναι η περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία,

από το οποίο το 2,7% παραχωρήθηκε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την εκτέλεση της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία.

Αυτή, ως ευλογία και άλλοτε ως κατάρα, καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις προτεραιότητες, τις προοπτικές και τις δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και της Ελλάδας.

Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και γενικότερα για το διεθνές σύστημα,

όπου διαχρονικά προκύπτουν ραγδαίες εξελίξεις, προβλήματα, αντιπαραθέσεις, αναπτύσσονται διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά και δημιουργούνται προοπτικές και ευκαιρίες.

Αν θέλετε, είναι αυτά τα δεδομένα που προκαλούν και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στρατηγός Λεοντάρης: Τουρκία Ελλάδα Κύπρος 2020 – ΑΝΑΛΥΣΗ