Παναγιωτόπουλος: Συμπαραγωγή F-35 θα επιδιώξει η Ελλάδα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ υποστήριξε ο ΥΕΘΑ

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του OPEN ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε ενδελεχώς στα εξοπλιστικά σχέδια της Ελλάδας και έθεσε θέμα να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του F-35 τώρα που εκδιώχθηκε η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, στον αέρα της εκπομπής ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε:

ΕΡ: Θα είναι στην ατζέντα η αγορά F-35 στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου θα λάβετε μέρος;

ΑΠ: Πιθανώς. Θεωρώ ότι και η αμερικανική πλευρά θα το βάλει στο τραπέζι, αλλά και η ελληνική πλευρά, με δεδομένο ότι πρόσφατα η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 λόγω του ότι ο Ερντογάν πήγε και αγόρασε τους ρώσικους πυραύλους.

Εκεί υπάρχει ένα ανοιχτό παράθυρο ευκαιρίας και εκεί  πιθανώς θα πρέπει να σκεφτούμε κι εμείς να προτείνουμε να μπούμε εμείς. Αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις.

Για να πας στη συμπαραγωγή αυτού του αεροσκάφους (σσ του F-35) πρέπει να διαθέτεις υποδομές.

Η βασική υποδομή της Ελλάδας όσον αφορά την αεροπορική αμυντική βιομηχανία είναι η ΕΑΒ. Θεωρώ ότι με την πρόσφατη συμφωνία, μάλλον σύμβαση, τροποποίησης σύμβασης αναβάθμισης των f-16 δίνεται η δυνατότητα στην ΕΑΒ να αναπτύξει τις δικές της υποδομές ώστε να μπορεί να φέρει σε πέρας τέτοιες μεγάλες δουλειές.

Θεωρούμε ότι στρατηγικά, μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να υποστηρίζεται και από μια ενεργή αμυντική βιομηχανία. Αυτή μπορεί να είναι η γέφυρα μετάβασης στην αγορά και την υποστήριξη του αεροσκάφους 5ης γενιάς του F-35.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις φρεγάτες Belharra ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας και εξήγγειλε εκ νέου προσλήψεις 1200 ΟΒΑ αλλά και μηχανικών και τεχνικών σε Αεροπορία και Ναυτικό. Περίπου 2000 ΟΒΑ και επαγγελματίες είπε χαρακτηριστικά.

Νεώτερα σε λίγο