Θρίλερ στη Μεσόγειο: Η Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» καταδιώκει τουρκικό πλοίο φορτωμένο με  όπλα για τη Λιβύη - Απονήωσε ελικόπτερο για νηοψία Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων στην ΑΟΖ - Κατεβαίνει και η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ

Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων στην ΑΟΖ – Κατεβαίνει και η Φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ στην περιοχή – Ασαφές εάν έκανε έρευνα ή όχι το τουρκικό πλοίο

Σε πόλεμο νεύρων εξελίχθηκε ο περίπλους του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα σήμερα το πρωί, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρασύρθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως το περιστατικό δεν εμπνέει καμία ανησυχία και ήδη το τουρκικό σκάφος έχει βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Πάντως στις 11:30 σήμερα το πρωί απέπλευσε από το ναύσταθμο Σαλαμίνας ηγ φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, η οποία σπεύδει στην περιοχή για να παραμείνει ως πλοίο σκοπούν, αφού η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ παρακολουθεί το τουρκικό ερευνητικό.

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στο εάν έκανε ή όχι έρευνα καθώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εθεάθη από την φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ  που έσπευσε στην περιοχή να «σέρνει καλώδια».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος βρέθηκε περίπου 200 χλμ. νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου.

«Όταν ένα ερευνητικό πλοίο έχει απλωμένα καλώδια οι κινήσεις του είναι ευθύγραμμες στο μεγάλο του άξονα και με μεγάλες στροφές αν οι συνθήκες το επιτρέπουν», λένε στο Armyvoice.gr οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφθασαν σε δημοσιογράφους, το Oruc Reis κινήθηκε με χαμηλή ταχύτητα εντός των χωρικών μας υδάτων.

«Υπάρχει μία λογική εξήγηση. Επειδή αυτό σέρνει καλώδια, η περιοχή στην οποία είχε βγάλει μία NAVTEX ήταν ανατολικότερα και ο καιρός αρκετά δυνατός,

έχει μία δυσκολία στο να στρίψει και να αλλάξει πορεία. Ενδεχομένως λόγω καιρού να αναγκάστηκε να πήγε προς τα εκεί», δήλωσε στον Realfm 97, 8 ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Πάντως γεγονός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr ότι όσο βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρχαν κάποιες ενδείξεις ή στοιχεία που να συνηγορούν στο ότι είχε απλώσει καλώδια.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR.

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις πηγές του ΓΕΕΘΑ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Λεοντάρης μιλώντας στους σπουδαστές της ΣΕΘΑ, είχε εκτιμήσει ότι

η Τουρκία «θα διατηρήσει προκλητική συμπεριφορά τοπικά και κατά περίπτωση σε συγκεκριμένους νησιωτικούς σχηματισμούς στο Αιγαίο

ενώ δεν αναμένεται να αποστείλει ερευνητικό πλοίο για σεισμικές έρευνες στην περιοχή νοτίως Μεγίστης – ανατολικά Ρόδου στη βάση του Μνημονίου περί Οριοθέτησης Θαλασσίων Περιοχών με τη Λιβύη».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο θέμα, επισήμανε ότι

«η Ελλάδα προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με ψυχραιμία και σύνεση» και συνέδεσε το σημερινό γεγονός με την οξυμένη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων μηνών,

ιδίως στο προσφυγικό-μεταναστευτικό «με τις ροές που έστειλε η Τουρκία το δεύτερο εξάμηνο του 2019».

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, πλέον,

αποκτούμε αρκετούς συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο είναι αρκετά έντονες», κατέληξε χαρακτηριστικά.