Κρίσεις 2020: Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο ΥΠΕΘΑ - Παρασκήνιο
EUROKINISSI

Κρίσεις 2020: Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο ΥΠΕΘΑ – Τι φάνηκε από τις επιλογές του ΚΥΣΕΑ για την αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – Παρασκήνιο

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

ΦΩΤΟ Eurokinissi

Μπορεί η κυβέρνηση να «άδειασε» τον Αλκιβιάδη Στεφανή με το προσφυγικό και να «κόντυνε» τις αρμοδιότητες συντονισμού τριών υπουργείων, αλλά από χθες θα μπορεί να αισθάνεται νικητής καθώς φάνηκε ότι αυτός ελέγχει το ΥΠΕΘΑ.

Ένα πρόσωπο ήταν το «κόκκινο πανί» για τον Αλκιβιάδη Στεφανή: ο απερχόμενος Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να συμμαζέψει πολλά από τα αποτυχόντα σχέδια Στεφανή,

όπως για παράδειγμα το θέμα των διάσπαρτων Κέντρων Εκπαίδευσης (ΣΥΠΟ) νεοσυλλέκτων στις Μονάδες, οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος. Διαβάστε σχετικά: Στρατός Ξηράς: Ανοίγουν Κέντρα Εκπαίδευσης Απέτυχε το σχέδιο Στεφανή.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής δεν μπρούσε να δεχθεί ότι αποστρατεύθηκε πέρυσι για να αναλάβει το ΓΕΣ ο αντιστράτηγος Καμπάς κι έτσι από την αρχή της πολιτικής του καριέρας ως υφυπουργού στη Νέα Δημοκρατία προτεραιότητά του ήταν να ακυρώσει τις όποιες επιλογές Καμπά.

Ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΣ από την άλλη είχε άψογη συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να τον είχε διαβεβαιώσει πως δεν κινδυνεύει να αποστρατευθεί σε αυτές τις κρίσεις.

Η αποστρατεία Καμπά δείχνει ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής «κόντυνε» το Νίκο Παναγιωτόπουλο καθώς επέβαλε τη γνώμη του στις επιλογές των προσώπων.

Κρίσεις 2020: Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο ΥΠΕΘΑ – Παρασκήνιο

Δεν ήταν μόνο η αποστρατεία Καμπά που δείχνει την κυριαρχία Στεφανή επί του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, αλλά και η αποστρατεία του πτέραρχου Χριστοδούλου, ο οποίος παράλληλα επεδίωκε κι αυτός την αποστρατεία Καμπά. Ήρθε μαζί με την δικιά του.

Δυο στις δυο αποστρατείες που επεδίωκε ο Αλκιβιάδης Στεφανής! Η προαγωγή του αντιστράτηγου Φλώρου σε στρατηγό και η τοποθέτησή του στο τιμόνι του ΓΕΕΘΑ

φαίνεται ότι ήταν και αυτή μια επιλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή, η οποία ωστόσο έβρισκε σύμφωνο και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τέλος η επιλογή του αντιστράτηγου Λαλούση ως αρχηγού ΓΕΣ, είναι μια ακόμα επιλογή του Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με τον στρατηγό που προέρχεται από τα τεθωρακισμένα.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι λόγω και του χαρακτήρα του Χαράλαμπου Λαλούση, είναι πρακτικά αδύνατο να μπορέσει να αρνηθεί ο,τιδήποτε στον Αλκιβιάδη Στεφανή κι έτσι θα είναι σίγουρος ότι οι όποιες ιδέες του (όπως το Σώμα Υπαξιωματικών) θα μπορούν να προχωρήσουν χωρίς αντιρρήσεις.

Τέλος η επιλογή του αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη στο ΓΕΝ, ήταν μάλλον αναμενόμενη, δεδομένης και της γνωστής σχέσης του με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Λέγεται μάλιστα από ορισμένους ότι το τελευταίο διάστημα ο  Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Ευάγγελος Αποστολάκης έχουν βρει διαύλους επικοινωνίας και με αποτέλεσμα να υπάρχει στήριξη και άλλων προσώπων που βρίσκονται σε σχέση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Το δεύτερο μέρος του «παιχνιδιού εξουσίας» στο ΥΠΕΘΑ θα το δούμε σήμερα με την απόφαση του ΣΑΓΕ για αποστρατείες και τοποθετήσεις στην Στρατιά.

Κρίσεις 2020: Ποιος έχει το «πάνω χέρι» στο ΥΠΕΘΑ – Παρασκήνιο