Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα «Αρχιστράτηγος» αναμένεται να βάλει την υπογραφή της στις τακτικές Κρίσεις 2020 των Ενόπλων Δυνάμεων

Η πρόταση της κυβέρνησης για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δείχνει ότι κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά στην ιστορία γυναίκα «Αρχηστράτηγος» θα τεθεί επικεφαλής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αυτό απορρέει από το άρθρο 45 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας,

που τη διοίκησή τους ασκεί η Κυβέρνηση, όπως νόμος ορίζει. Απονέμει επίσης τους βαθμούς σε όσους υπηρετούν σ’ αυτές, όπως νόμος ορίζει».

Με αυτό δεδομένο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό οι τακτικές κρίσεις 2020 των Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκινούν τον Μάρτιο, να πάρουν υπογραφή για πρώτη φορά από γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει ακόμα τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για την οριστική ημερομηνία έναρξης της εκλογικής διαδικασίας.

Εικάζεται ωστόσο, ότι θα ξεκινήσει προς τα τέλη του μήνα, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στις 22 Ιανουαρίου.

Το Σύνταγμα ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Γυναίκα «Αρχιστράτηγος» στις Κρίσεις 2020

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες.

Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.

Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους.

Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.

Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι,

ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Γυναίκα «Αρχιστράτηγος» στις Κρίσεις 2020