Η1Ν1 - Γρίπη 2020: Επιδημία στα σύνορα με τη Βουλγαρία

Η1Ν1 Γρίπη 2020  Έξαρση της επιδημίας της εποχικής γρίπης στη Βουλγαρία μέχρι τα ελληνικά σύνορα. Έχουν σημάνει συναγερμό οι υγειονομικές αρχές.

Κλειστά 1.895 σχολεία σε πολλές περιφέρειες της γείτονος χώρας και πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Συναγερμός για πιθανή εξάπλωση της γρίπης και στην Ελλάδα από τα βόρεια σύνορα.

Η1Ν1 Γρίπη 2020: Επιδημία στη Βουλγαρία

Επιδημία εποχικής γρίπης έχει ξεσπάσει σε συνολικά δεκαεννέα περιφέρειες της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα να τεθούν σε συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Ταυτόχρονα, αυξάνεται το επίπεδο των μέτρων προφύλαξης και προστασίας του πληθυσμού, ιδίως των ευπαθών ομάδων (παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένοι).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας, 1.895 σχολεία και νηπιαγωγεία είναι κλειστά σε όλη τη χώρα.

Η1Ν1 Γρίπη 2020 – Βουλγαρία:  Περιοχές

Επιδημία έχει ξεσπάσει στην περιφέρεια της Στάρα Ζαγόρα, στην οποία τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν οι περιφέρειες του Μπλαγκόεβγκραντ, του Μπουργκάς, της Βάρνα, του Γκάμπροβο, του Ντόμπριτς, του Κιούστεντιλ,της Μοντάνα και του Κίρτζαλι. Έξαρση συναντάμε επίσης στις περιφέρειες του Παζαρτζίκ, του Πέρνικ, του Σμόλιαν, της Σόφιας (αστικό κέντρο και προάστια της πόλης).

Τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά στις περιφέρειες του Πλέβεν, του Ρούσε, του Σούμεν και του Ταργκόβιστε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα Η1Ν1, τότε οι αρχές θα λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Προληπτικά μέτρα

Ως προληπτικά μέτρα για την εποχική γρίπη, κατά το 2020, συστήνονται τα εξής:

  • Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς)
  • Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα .
  • Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
  • Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός.
  • Αξίζει να θυμόμαστε πως κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό, που είναι το κύριο μέτρο πρόληψης για την γρίπη. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες).