Γρίπη 2020 – Η1Ν1: Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από τον Κοροναϊό, υποστηρίζει καθηγητής – Συμτπώματα για την εποχική γρίπη – Πώς να προφυλαχθείτε

Γρίπη 2020: Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από τον Κοροναϊό

«Ο ιός της γρίπης αυτή τη στιγμή είναι 10 φορές πιο επικίνδυνος από τον κοροναϊό» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης,

ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας, διευκρινίζοντας ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία θνησιμότητας από το νέο ιό που ανακαλύφθηκε στην Κίνα, δεν τον καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι υπηρεσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και κατ επέκταση του Εθνικού Οργανισμού της Ελλάδας οφείλουν να είναι σε επιφυλακή και εγρήγορση καθώς αυτό επιτάσσει το ιατρικό πρωτόκολλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Γρίπη 2020: Εποχική τύπου β συμπτώματα: Αυξημένα κρούσματα Η1Ν1

«Για εμάς η εμφάνιση ενός ιού είναι καθημερινό φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά συστήνοντας ψυχραιμία έως ότου υπάρξουν περισσότερα στοιχεία που αφορούν την εξάπλωσή του νέου ιού.

Σημείωσε πάντως ότι εάν η ταχύτητα μετάδοσης εξελιχθεί ραγδαία και αυξηθούν τα θανατηφόρα κρούσματα θα μπορούσε να θυμίσει τις φονικές επιδημίες.

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ο νέος ιός να είναι τοξικός» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Γρίπη 2020:  49 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παραχωρούν οι ιδιωτικές κλινικές

Με 49 επιπλέον κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 40 στην Αττική και οι 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα,

ενισχύεται το ιδιαίτερο αυτό πεδίο του συστήματος υγείας, ενόψει και της κορύφωσης της επιδημίας γρίπης.

Όπως ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), οι κλινικές της Ένωσης θα παραχωρήσουν 49 κλίνες στον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, όπως άλλωστε και όλες οι κλίνες των ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Το ΕΚΑΒ διαχειρίζεται και τον κατάλογο με τους ασθενείς που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και περιμένουν να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι. Ενδεικτικά, τις τελευταίες δέκα ημέρες στη λίστα αναμονής βρίσκονται κάθε μέρα περισσότερα από 50 άτομα.

Το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΕΙΚ υπογράφηκε σήμερα και την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, στις 13.00, θα υπογραφεί και από τις κλινικές που θα συμμετάσχουν.

Το θέμα των ΜΕΘ βρίσκεται στην ατζέντα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας επί τουλάχιστον τρεις μήνες.

Τα κλειστά κρεβάτια, περίπου 150 σε όλη την Ελλάδα, αποτελούν στοίχημα για τους επικεφαλής της Αριστοτέλους.

Προς την κατεύθυνση αυτή είχαν πραγματοποιηθεί αλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή αξιωματούχων του υπουργείου και διευθυντών ΜΕΘ ΕΣΥ του λεκανοπεδίου αλλά και με τους εκπροσώπων των ιδιωτικών κλινικών.