Γιορτή σήμερα 9, 10 Ιανουαρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 10/1 22 Οκτωβρίου

Γιορτή σήμερα 9, 10 Ιανουαρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 10/1 στην Ορθόδοξη Εκκλησία –  Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε τα χρόνια πολλά

Γιορτή σήμερα 9 Ιανουαρίου – Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 9/1

Εορτολόγιο Ιανουαρίου:  Άγιος Πολύευκτος
Όσιος Ευστράτιος ο Θαυματουργός
Όσιος Πέτρος Επίσκοπος Σεβαστείας
Αγία Αντωνίνα που μαρτύρησε στη Νικομήδεια
Άγιος Λαυρέντιος ο Μάρτυρας
Μνήμη Μεγάλου Σεισμού
Άγιος Φίλιππος Μητροπολίτης Μόσχας και πάσης Ρωσίας
Άγιος Αδριανός ηγούμενος Καντουαρίας
Άγιος Βριθγουόλντος Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας
Όσιος Ιωνάς ο Γέροντας
Όσιοι Βασίλειος και Γρηγόριος οι Θαυματουργοί

 

Γιορτή σήμερα 9 Ιανουαρίου Εορτολόγιο 9/1 

Ο Όσιος Ευστράτιος καταγόταν από την περιοχή της Ταρσίας (Ταρσός Βιθυνίας στη Μικρά Ασία) και έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Όταν συμπλήρωσε το εικοστό έτος της ηλικίας του η καρδιά του κυριεύθηκε από Θείο έρωτα.

Τότε άφησε τους γονείς του και μετέβη στον Όλυμπο της Βιθυνίας, στο Μοναστήρι του Αυγάρου, στο οποίο μόναζαν οι θείοι του, από τη μητέρα του, Γρηγόριος και Βασίλειος.

Εκεί λοιπόν, έγινε δεκτός από τους θείους του και ακολούθησε και αυτός την επίπονη και σκληρή ζωή του μοναχού.

Όταν πέθαναν οι προ αυτού ηγούμενοι της μονής, οι πατέρες εμπιστεύθηκαν στον Όσιο τη διοίκηση της μονής και τον ανέδειξαν ηγούμενο.

Ο Θεός τον αξίωσε με το χάρισμα της θαυματουργίας.

Ο Άγιος προείδε, με τη Χάρη του Θεού, το θάνατό του. Λίγο πριν απέλθει από την παρούσα ζωή, κάλεσε τους μοναχούς και τους είπε :

«Αδελφοί, ο χρόνος της επίγειας ζωής μου έφθασε στο τέλος του. Λοιπόν, τέκνα μου αγαπητά, να φυλάξετε την παρακαταθήκη που παραλάβατε, γιατί τα πράγματα της παρούσας ζωής είναι πρόσκαιρα και μάταια, ενώ της μέλλουσας ζωής είναι άφθαρτα και αιώνια».

Μόλις τελείωσε τα σύντομα αυτά λόγια, τους ευλόγησε και τους σφράγισε με το σημείο του Σταυρού. Έπειτα, αφού ύψωσε το βλέμμα του στον ουρανό, είπε, «Κύριε, εις τας χείρας σου παραδίδω το πνεύμα μου».

Έτσι ο Όσιος Ευστράτιος κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 95 ετών.

Γιορτή σήμερα 9, 10 Ιανουαρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 10/1

Γιορτή σήμερα Εορτολόγιο 10 Ιανουαρίου  Ποιοι γιορτάζουν 10/1

Εορτολόγιο Ιανουαρίου:  Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης
Όσιος Δομετιανός Επίσκοπος Μελιτηνής
Όσιος Αμμώνιος
Άγιος Μαρκιανός
Αγία Θεοσεβία η Διακόνισσα
Όσιος Αντίπας ο Αθωνίτης
Όσιος Μακάριος ο εκ Ρωσίας
Όσιος Παύλος ο εκ Ρωσίας

 

Γιορτή σήμερα 10/1 Εορτολόγιο 10 Ιανουαρίου 

Ο Γρηγόριος Νύσσης (335 – 395) ήταν χριστιανός επίσκοπος Νύσσης από το 372 έως το 376 και από το 378 έως τον θάνατό του.

Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία, την Καθολική Εκκλησία, την Ανατολίτικη Ορθοδοξία, τον Λουθηρανισμό και την Αγγλικανική Εκκλησία. Είναι ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας.

Γεννήθηκε γύρω στο 335. Ήταν αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου και αδελφικός φίλος του Γρηγορίου του Θεολόγου. Το 372 έγινε επίσκοπος της πόλης Νύσσα της Καππαδοκίας.

Είχε ενεργό ανάμειξη σε ζητήματα θεολογικά και πολιτικά. Συμμετείχε στις Συνόδους της Αντιοχείας και της Κωνσταντινουπόλεως.

Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει ομιλίες με εξηγητικό και δογματικό περιεχόμενο, καθώς και επιτάφιους λόγους με λογοτεχνικές αξιώσεις.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης θεωρείται περισσότερο φιλόσοφος παρά θεολόγος, καθώς καταφέρνει να επεξηγήσει και φιλοσοφικά πολλές θεολογικές έννοιες.

Έχει ειπωθεί ότι «μπόρεσε καλύτερα απ’ όλους να μεταφυτεύσει στο εσωτερικό του χριστιανικού κόσμου την πνευματική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας» , ενώ επηρεάστηκε σημαντικά από το έργο του Ωριγένη.

Έχει ανακηρυχθεί άγιος και η μνήμη του τιμάται στις 10 Ιανουαρίου από την Ορθόδοξη, στις 9 Μαρτίου από την Καθολική, στις 14 Ιουνίου από την Λουθηρανική, και στις 19 Ιουλίου από την Αγγλικανική εκκλησία.

Γιορτή σήμερα 9, 10 Ιανουαρίου Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν 10/1