Γιορτή σήμερα 12/1 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν Πότε είναι Απόκριες 2020

Γιορτή σήμερα 12/1 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία –  Μην ξεχάσετε να τους ευχηθείτε τα χρόνια πολλά Πότε είναι Απόκριες 2020

Γιορτή σήμερα Εορτολόγιο 12 Ιανουαρίου  Ποιοι γιορτάζουν 12/1

Τατιανή, Τατιάνα, Τάτια, Τίτη, Τάνια
Μέρτιος, Μέρτος, Μέρτης, Μύρτος, Μερτία, Μέρτα, Μέρτη, Μερτούλα, Μυρτιά, Μυρτούλα
Εορτολόγιο Ιανουαρίου:  Αγίας Τατιανής, Αγίου Μέρτιου

Γιορτή σήμερα 12/1 Εορτολόγιο 12 Ιανουαρίου 

Η Αγία Μάρτυς Τατιανή καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου του Σεβήρου (222 – 235 μ.Χ.). Ο πατέρας της είχε διατελέσει ύπατος.

Η Αγία Τατιανή είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας και στην υμνολογία παρίσταται ως μαθήτρια των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η επισημότητα της καταγωγής της και ο ένθεος ζήλος με τον οποίο εκτελούσε τα διακονικά της καθήκοντα, έδωσαν στην Τατιανή περιφανή θέση μεταξύ των Χριστιανών.

Και οι Εθνικοί όμως είχαν ακούσει περί αυτής και δεν μπορούσαν να δεχθούν το γεγονός ότι μια τέτοια γυναίκα καταφρονούσε τις κοσμικές βλέψεις και περιφρονούσε τα είδωλα, για να υπηρετεί με τόση αυταπάρνηση τους Χριστιανούς και να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Κυρίου.

Όταν, επί Σεβήρου, διατάχθηκε δίωξη των Χριστιανών, η Τατιανή συνελήφθη και επειδή διεκήρυττε την πίστη της στον Χριστό, την οδήγησαν μπροστά στο βασιλέα και μαζί με αυτόν εισήλθε σε ένα ειδωλολατρικό ναό.

Εκεί όμως η Αγία, με μια θερμή προσευχή στο Χριστό, συντάραξε τα ξόανα (τα ξύλινα αγάλματα) των θεοτήτων της ειδωλολατρίας και τα γκρέμισε στο δάπεδο.

Γιορτή σήμερα 12/1 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν Πότε είναι Απόκριες 2020

Για τον λόγο αυτό την υπέβαλαν σε βασανιστήρια.

Την κτύπησαν και με σιδερένια νύχια της ξέσκισαν τα βλέφαρα. Έπειτα την κρέμασαν και της ξύρισαν το κεφάλι.

Ακολούθως την έριξαν πάνω σε φωτιά, αλλά δεν έπαθε τίποτα. Κατόπιν την έριξαν σε πεινασμένα άγρια θηρία, αλλά αυτά δεν τόλμησαν να την βλάψουν.

Ύστερα από όλα αυτά, οι ειδωλολάτρες, έκοψαν την Τίμια κεφαλή και κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αγία εισήλθε με το στέφανο της δόξας στη χαρά του Κυρίου της.

 

Πάσχα 2020: Πότε είναι Καθαρή Δευτέρα Τσικνοπέμπτη Απόκριες

Πάσχα 2020 καθολικό και ορθόδοξο: Πότε πέφτει Καθαρή Δευτέρα Τσικνοπέμπτη Απόκριες – Πότε ανοίγει το Τριώδιο – Όλες οι αργίες αλλά και οι κινητές εορτές  του νέου έτους – Διαβάστε τις λεπτομέρειες κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Γιορτή σήμερα 12/1 Εορτολόγιο Ποιοι γιορτάζουν Πότε είναι Απόκριες 2020