Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Όχι Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Όμως όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν θα ‘ναι όπως πριν. Το κλειδί των εξελίξεων στα χέρια ΗΠΑ –  Ιράν

Μπορεί με την δολοφονία Σουλεϊμανί πολλοί να θεώρησαν ότι πρόκειται να ξεκινήσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο η ειδική αναλύτρια στα θέματα της Μέσης Ανατολής Εύα Κουλουριώτη βλέπει τρια σενάρια για την εκτόνωση της κατάστασης.

 

Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη
Πολιτική αναλύτρια, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής

Γύρω στις 8 το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου, ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, προερχόμενο από την Βηρυττό, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Δαμασκού και προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης γύρω στα μεσάνυχτα.

Το αεροπλάνο μετέφερε τον στρατηγό Qassem Soleimani, διοικητή της Falilaq al-Quds, τον πιο σημαντικό Ιρανό αξιωματικό και τον πιο στενό συνεργάτη του Χαμενεΐ.

Ο Σουλεϊμανί συνοδευόταν, επίσης, από τέσσερεις αξιωματικούς των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης, με πιο σημαντικό τον στρατηγό Hussein Jafari.

Παρά τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο λόγω της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Ιράκ μετά τις αμερικανικές επιθέσεις σε πέντε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της πολιτοφυλακής Kata’ib Hezbollah στο Ιράκ,

τις οποίες μέλη της πολιτοφυλακής al-Ḥashd ash-Shaʿbī εκμεταλλεύθηκαν για να προσπαθήσουν να εισβάλουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ο Σουλεϊμανί επέμεινε να συντονίσει προσωπικά τις κινήσεις της.

Στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον παρέλαβε ο υπαρχηγός της al-Ḥashd ash-Shaʿbī και προσωπικός του φίλος Abu Mahdi Al-Muhandis μαζί με μέλη της φρουράς του.

Περίπου στις 11 τη νύχτα, η πολιτοφυλακή al-Ḥashd ash-Shaʿbī επιχειρώντας να εκτρέψει την προσοχή των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη

από την αυτοκινητοπομπή που πέρασε από την έξοδο VIP του αεροδρομίου και στην οποία επέβαινε ο Σουλεϊμανί, πυροδότησε τρεις μικρές ρουκέτες Katyusha μέσα στο αεροδρόμιο.

Όμως οι Αμερικανοί παρακολουθούσαν προσεκτικά τον στόχο και μόλις η αυτοκινητοπομπή βρέθηκε εκτός του χώρου του αεροδρομίου,

ένα αμερικανικό drone προερχόμενο από το Μπαχρέιν την στόχευσε με πυραύλους, καταστρέφοντας τρία αυτοκίνητα και σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες.

Ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν ήταν απλά ένας στρατιωτικός ηγέτης. Ήταν το μακρύ χέρι του ιρανικού καθεστώτος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και μια χαρισματική ηγετική προσωπικότητα με πολύ μεγάλη επιρροή.

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Όχι Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος- Τίποτα δεν θα ‘ναι όπως πριν

Ήταν άμεσα υπεύθυνος για τον εξοπλισμό της Λιβανέζικης πολιτοφυλακής Χεζμπολάχ και της υποστήριξής της με προηγμένο σύστημα πυραύλων.

Ηγήθηκε του πολέμου του Ιουλίου 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ μέσα από ένα μικρό δωμάτιο σε μια σήραγγα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στη Συρία συντόνισε την ιρανική υποστήριξη στο καθεστώς Άσαντ για τον τερματισμό της συριακής επανάστασης και την αποτροπή της πτώσης του Άσαντ.

Ο ίδιος ο Σουλεϊμανί συντόνισε, επίσης, τις μάχες του Χαλεπίου και της περιοχής γύρω από την Δαμασκό και την Νταράα.

Όσον αφορά το Ιράκ, ο Σουλεϊμανί βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία της πολιτοφυλακής al-Ḥashd ash-Shaʿbī και της Kata’ib Hezbollah και πολλών ακόμα τρομοκρατικών πολιτοφυλακών όπως η Asa’ib Ahl al-Haq και η al-Nujaba.

Ο Σουλεϊμανί ήταν πίσω από την δημιουργία και υποστήριξη της πολιτοφυλακής Houthi στην Υεμένη και είχε απευθείας επικοινωνία με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

O ίδιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία πριν μερικούς μήνες, καθώς και πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή.

Η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί είναι ένα ισχυρό πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς και το σχέδιο επέκτασής του στη Μέση Ανατολή, γεγονός που κάνει όλη την περιοχή να κάθεται στα καρφιά εν αναμονή της απάντησης του Ιράν.

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Όχι Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Βρισκόμαστε μπροστά σε ανοιχτές επιλογές:

  • από ένα χειρουργικό χτύπημα από κάποιο όργανο του Ιράν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή του Ισραήλ,
  • σε μια σύγκρουση λίγων ημερών μεταξύ της πολιτοφυλακής al-Ḥashd ash-Shaʿbī και των Αμερικανών στο ιρακινό έδαφος
  • έως έναν άμεσο πόλεμο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Όλες αυτές οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι του Χαμενεΐ, ο οποίος ο μόνος που θα καθορίσει τον τρόπο και το μέγεθος της απάντησης του Ιράν στη δολοφονία του πιο σημαντικού Ιρανού άνδρα στη Μέση Ανατολή τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Με αυτό τον τρόπο, η μάχη του δαγκώματος των δακτύλων – κατά την αραβική ρήση – έχει τελειώσει. Μπήκαμε σε ένα σκοτεινό τούνελ που δεν ξέρουμε τι υπάρχει μέσα.