Αλκιβιάδης Στεφανής: Από «λοχαγός» …θαλαμοφύλακας – Το χρονικό της αποδόμησης του ΥΦΕΘΑ μέσα από την εμπλοκή του στο μεταναστευτικό

Γράφει η Ιωάννα Ηλιάδη

Η υπουργοποίηση του πρώην Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς στη ΝΔ και αρκετές αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Στελέχη τα οποία είχαν δώσει μάχες για την εκλογή της ΝΔ μπήκαν στο περιθώριο προκειμένου να αναλάβει ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, το υφυπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής προκάλεσαν αρκετές φορές προβλήματα στην Νέα Δημοκρατία. Έθεσε θέμα αύξησης της θητείας και δημιουργίας Εθνοφυλακής, με τάγμα Εθνοφυλάκων ακόμα και στην Αθήνα.

Στη συνέχεια έσκασε τη «βόμβα» με το Σώμα Υπαξιωματικών, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από τους ίδιους του υπαξιωματικούς, αλλά σχεδόν από το σύνολο των στελεχών εν ενεργεία και αποστράτων.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, άνθρωπος που πολλές φορές προτάσσει τα θέματα επικοινωνίας -χωρίς βέβαια να έχει ανάλογες σπουδές σε αυτό τον τομέα- ήθελε να δημιουργήσει από τις πρώτες κιόλας μέρες, θόρυβο γύρω από το όνομά του.

Και το κατάφερε, μόνο που ήταν αρνητικός και προκαλούσε ζημιά στην κυβέρνηση.

Του δόθηκε όμως η ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές του στον οργανωτικό τομέα, ως στρατιωτικός. Έτσι χρίσθηκε Εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό.

Ένας υπερ-υφυπουργός που θα συντόνιζε τρια υπουργεία τα οποία θεωρητικά χρειάζονταν συντονιστή για να λειτουργήσουν.

Όμως τελικά ούτε κι εκεί φάνηκε να έχει το μαγικό ραβδί που θα έφερνε κάποια αλλαγή.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Από «λοχαγός» …θαλαμοφύλακας – Παράδειγμα αρμοδιοτήτων

Πολύ σύντομα η κυβέρνηση χρειάστηκε να επανιδρύσει το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και να υποβιβάσει τον Αλκιβιάδη Στεφανή από «λοχαγό» σε ….«θαλαμοφύλακα».

Μετά την ορκωμοσία του Νότη Μηταράκη και του Γιώργου Κουμουτσάκου, στο πηγαδάκι που δημιουργήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η όποια αρμοδιότητα εντός συνόρων ανήκει στον Μηταράκη ενώ η εκτός συνόρων στον Κουμουτσάκο.

Για να δώσουμε ένα απλουστευμένο παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια βάρκα με πρόσφυγες.

Όσο η βάρκα βρίσκεται στα χωρικά της Τουρκίας την αντιμετωπίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όταν η βάρκα φθάσει στην οριογραμμμή κάνει κουμάντο ο Αλκιβιάδης Στεφανής (αρμόδιος συντονιστής φύλαξης συνόρων).

Μόλις η βάρκα περάσει στα χωρικά μας ύδατα εμπίπτει στην αρμοδιότητα Μηταράκη. Πολύ σοφά κάποιος παρατήρησε ότι κάπως έτσι γινόταν κάποτε με την αστυνομία πόλεων και την χωροφυλακή…

Αλκιβιάδης Στεφανής: Από «λοχαγός» …θαλαμοφύλακας – Το χρονικό

Το χρονικό της υποβάθμισης από την Εφημερίδα των Συντακτών

Τι συνέβη όμως σε αυτόν τον μήνα που οδήγησε την κυβέρνηση να αλλάξει εντελώς την άποψή της για τον κ. Στεφανή, τον οποίο λίγο ώς πολύ παρουσίαζε σαν τον Μεσσία που θα έλυνε ως διά μαγείας το προσφυγικό;

O κ. Στεφανής κατάφερε να πείσει το μέγαρο Μαξίμου πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δύσκολη δουλειά διαχείρισης του προσφυγικού.

Κατά συνέπεια, όλο τον προηγούμενο μήνα το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει την Ελλάδα, επισκεπτόμενος την Κρήτη, νησιά του Αιγαίου, τον Εβρο,

να φωτογραφηθεί ως άλλος… Πάνος Καμμένος, να λάβει δώρα, να κοιμηθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο και παράλληλα, στο περιθώριο όλων αυτών,

να πραγματοποιήσει και κάποιες συναντήσεις για το θέμα το οποίο είχε αναλάβει.

Δηλαδή, ο κ. Στεφανής έκανε αυτό για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά στους διαδρόμους του Πενταγώνου: πως αρέσκεται στην επικοινωνία,

την προσωπική του προβολή και τις δημόσιες σχέσεις, σε σημείο μάλιστα να συναγωνίζεται τον άνθρωπο που τον στήριξε όσο λίγοι τα προηγούμενα χρόνια, τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνο Καμμένο.

Με απλά λόγια, αντί να ασχοληθεί επί της ουσίας με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, φαίνεται ότι είχε πετάξει το μπαλάκι στο υπερεπιτελείο που είχε συγκροτήσει, το οποίο ακούγεται ότι αποκαλούσαν κοροϊδευτικά στο μέγαρο Μαξίμου «Σώμα Στεφανή».

Ακουγόταν επίσης πως ο υφυπουργός προτίμησε να απογυμνώσει ακόμα και σοβαρούς επιχειρησιακούς σχηματισμούς μεταθέτοντας αξιωματικούς στο «επιτελείο του» άκριτα και χωρίς έγκριση από κανέναν.

Πέρα όμως από το θεαθήναι, ο κ. Στεφανής το μόνο που έχει καταφέρει στο μεταναστευτικό είναι το ασύλληπτο ολίσθημα με το hotspot στη γειτονική προς την αγαπημένη του Κίναρο, νησίδα Λέβιθα, κάτι που η κυβέρνηση επιχείρησε να «μαζέψει» άρον άρον.

Στις 9 Νοεμβρίου μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο, όχι για να δει από κοντά το δράμα των μεταναστών, αλλά για να πρωταγωνιστήσει σε παρελάσεις για την απελευθέρωση του νησιού από τον Κουντουριώτη.

Τρεις ημέρες μετά ταξίδευσε στο άλλο νησί που υφίσταται σοβαρή επιβάρυνση από τις μεταναστευτικές ροές, τη Σάμο.

Αντί να πάει σε κάποιο hotspot, ο κ. Στεφανής έβγαζε φωτογραφίες με την πρόεδρο του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων.

Οταν ξαναπήγε στις 18 Δεκεμβρίου για το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ο υφυπουργός πόζαρε μπροστά στη φωτογραφική μηχανή σε πόζες Καμμένου (προφίλ και ανφάς) με κιάλια, πάνω σε σκάφη του Λιμενικού

Την Πρωτοχρονιά την πέρασε στον Εβρο, αντιγράφοντας την περσινή τουρνέ Καμμένου στα ίδια μέρη (όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. έκανε αποχαιρετιστήριες και δακρύβρεχτες βόλτες στα φυλάκια).

Φυσικά δεν γίνεται λόγος για το σόου στην Κίναρο, σκέτη αντιγραφή της παρόμοιας «επιχείρησης Καμμένου» τον Σεπτέμβριο του 2017,

μία ημέρα μετά την τηλεοπτική εμφάνιση της Ειρήνης Κατσοτούρχη (της κυράς της Κινάρου) σε πρωινή εκπομπή όπου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι της έκοψε τη χρηματική βοήθεια που λάμβανε με απόφαση Καμμένου!

Στο όνειρο του κ. Στεφανή προστέθηκε επίσης η πληροφορία για την «εξαφάνιση» της κυρα-Ρηνιώς μέσα στις γιορτές και η προσπάθεια εντοπισμού της από μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πληροφορίες από το υπουργείο λένε πως έκανε άνω-κάτω το Πεντάγωνο, τάχα για να κάνει «αποτύπωση» της κατάστασης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπογραφή του EastMed.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Από «λοχαγός» …θαλαμοφύλακας – Το χρονικό

Ποιοι ενοχλήθηκαν

Πάνω απ’ όλα όμως, το ύφος και η στάση του κ. Στεφανή από τότε που ανέλαβε Εθνικός Συντονιστής ήταν εκείνα που ενόχλησαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη,

σε σημείο να εκφράσουν παράπονα στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ενόχληση είχαν εκφράσει επίσης και τρία υπουργεία: Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στεφανής είχε βάλει τις φωνές στον νέο αρχηγό του Λιμενικού, ενώ πηγές αποδίδουν σε διαρροή εκ μέρους συνεργατών του

-με συγκεκριμένο αποδέκτη ΜΜΕ- το σχέδιο πτήσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στη Λιβύη πριν από λίγο καιρό.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ερχόταν αντιμέτωπη με περιστατικά ακραίας βίας για το προσφυγικό, σαν εκείνο που συνέβη στη Χίο πριν από λίγες μέρες. Κάπως έτσι φτάσαμε στην αποδόμηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από προχθές ο κ. Στεφανής είχε μάθει για την υποβάθμισή του, παρά τις επιλεκτικές διαρροές σε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα που τον ήθελαν ως τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.

This post was published on 16 Ιανουαρίου, 2020 4:00 ΜΜ