Συμφωνία Τουρκία – Λιβύη: Η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση για να αποτρέψει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα

Η Ελλάδα πέρασε στην αντεπίθεση προκειμένου να ανατρέψει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στον χώρο του Αιγαίου.

Τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται έντονη κινητικότητα από πλευράς Αθήνας, με κινήσεις οι οποίες στοχεύουν να ανατρέψουν τα δεδομένα που θέλησε να δημιουργήσει σε βάρος της η Τουρκία.

Πρώτον, κατά την επικοινωνία Νετανιάχου-Μητσοτάκη, συμφωνήθηκε όπως Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος προχωρήσουν σε υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed.

Προηγήθηκε επικοινωνία του Ισραηλινού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κ.Δ., στη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι έτοιμος για τον EastMed.

Δεύτερον, η Αθήνα επιχειρεί να απαντήσει και στον «επικοινωνιακό πόλεμο» που ξεκίνησε από την ίδια την Τουρκία μέσα από δηλώσεις και ανακοινώσεις.

Τουρκία – Λιβύη: Η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση

Έτσι χθες λίγο μετά το ταξίδι Δένδια στη Λιβύη, από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιανουαρίου 2020, στην Αθήνα.

Τρίτον, ιδιαίτερης διπλωματικής σημασίας κρίνεται το ταξίδι του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη και τη συνάντηση που θα έχει με τον στρατηγό Χαφτάρ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε στη συνέχεια συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι έτυχε ενημέρωσης από τον Ν. Δένδια.

Σημείωσε ότι οι προσεγγίσεις είναι κοινές και δημιουργούνται οι υποδομές για αντιμετώπιση ενεργειών από κάποιους (δηλαδή την Τουρκία), που θέλουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για τις επαφές που είχε στη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Τουρκία – Λιβύη: Η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση

Σημείωσε ότι αντάλλαξαν απόψεις για καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών τους. Αναφερόμενος στον EastMed, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρωτοβουλίες που στρέφονται εναντίον κάποιων άλλων. Υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο αγωγός για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τον αμανέ των προκλητικών δηλώσεων, επιχειρώντας παράλληλα να «γκριζάρει» όλη την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Κι αυτό ήρθε να κλείσει το παράθυρο που επιχείρησε ν’ ανοίξει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, περί από κοινού προσφυγής Τουρκίας και Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τουρκία – Λιβύη: Η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση

philenews

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»