Συνοριοφυλακή: Προκήρυξη για 800 συνοριοφύλακες από την κυβέρνηση - Το νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όροι πρόσληψης

Η προκήρυξη της πρόσληψης 800 συνοριοφυλάκων στη συνοριοφυλακή που θα αναλάβει την φρούρηση των συνόρων για αποτροπή εισόδου μεταναστών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο που εισήχθη στη Βουλή.

800 συνοριοφύλακες - Όροι πρόσληψης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε σήμερα ότι οι συνοριοφύλακες δεν θα προσληφθούν μόνιμα, αλλά θα έχουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου και θα είναι ένστολο προσωπικό.

Η πρόσληψη των 800 συνοριακών φυλάκων στην Ελληνική Αστυνομία θα γίνει με σύστημα κριτηρίων βάσει διαδικασίας μοριοδότησης όπως προβλέπει ειδική διάταξη του νομοσχεδίου.

Με την παράγραφο 1 της ρύθμισης συστήνονται 800 θέσεις συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου και ρυθμίζονται ζητήματα όπως η χρονική διάρκεια της θητείας τους (ένα έτος), η δυνατότητα ανανέωσης και οι υπηρεσίες στις οποίες δύναται να τοποθετηθούν.

Επιπλέον, τίθενται περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος παραίτησής τους, ενώ απαγορεύεται η μετάταξη ή απόσπασή τους σε άλλες υπηρεσίες πέραν των προβλεπομένων.

Διευρύνεται το δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής σε διαγωνισμούς πρόσληψης συνοριακών φυλάκων και κατ’ επέκταση συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου

από τους υποψήφιους που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας τους στην εκάστοτε περιφερειακή ενότητα ή νησί, για την οποία προκηρύσσονται θέσεις ή στην περιφέρεια στην οποία εντάσσεται η εκάστοτε περιφερειακή ενότητα ή νησί.

Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται αφενός η εξασφάλιση ότι το σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων θα καλύπτονται και αφετέρου ότι η κάλυψή τους θα γίνεται από υποψηφίους με αυξημένα, κατά το δυνατόν, προσόντα.

Με την παράγραφο 5 διασφαλίζονται η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην υλοποίηση των διαγωνισμών πρόσληψης συνοριακών φυλάκων, αφού χορηγείται στους υποψηφίους δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων επιλογής ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, επεκτείνοντας και στην κατηγορία των συνοριακών φυλάκων τη σχετική ρύθμιση που ισχύει ήδη για τους ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πρόσληψη των συνοριακών φυλάκων ορισμένου χρόνου γίνεται με το σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων βάσει διαδικασίας και των προσόντων πρόσληψης που προβλέπονται για τους συνοριακούς φύλακες σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2622/1998 και κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει.

Κατόπιν απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προστίθενται 5 μονάδες επιπλέον των καθοριζομένων στη βαθμολογία των υποψηφίων που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από γεννήσεως και μέχρι τη συμπλήρωση των 18 ετών σε περιφερειακή ενότητα ή νησί, που θα προκηρυχθούν θέσεις ή σε ορισμένες περιοχές αυτών. Οι τελικοί πίνακες ισχύουν για 5 έτη.

Σημειώνεται ότι οι συνοριακοί φύλακες ορισμένου χρόνου τοποθετούνται υποχρεωτικά σε υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης ή διαχείρισης μετανάστευσης η προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Συνοριοφύλακες προσλήψεις σε Έβρο – νησιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό προβλέπει την δημιουργία «συνοριοφυλακής», με προσλήψεις στελεχών στα νησιά.

Πιο αναλυτικά αναμένεται να γίνουν 800 προσλήψεις ( 400 σε νησιά και 400 στον Έβρο) προκειμένου να στελεχωθούν 5 νέα τμήματα της συνοριοφυλακής σε Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο και Κω.

Παράλληλα υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν και υποκλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα νησιά. Αυτό θα κριθεί από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που παρατηρείται σε αυτά τα νησιά.

Η δημιουργία της συνοριοφυλακής στα νησιά είχε εξαγγελθεί το 2008 και δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν προχώρησαν οι προσλήψεις.

Το 2017 το αίτημα επανήλθε με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. αλλά και πάλι η αρμοδιότητα που είχαν τα συγκεκριμένα τμήματα ήταν στην αποτροπή.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και ενισχύσεις στον Έβρο με 400 προσλήψεις. Οι νέες προσλήψεις θα ενισχύσουν τα 7 τμήμα συνοριοφύλαξης στις Φέρες, το Σουφλί, το Χειμώνιο, το Διδυμότειχο, τους Μεταξάδες, τον Κυπρίνο και το Τυχερό.

Συνοριοφύλακες Προκήρυξη και από FRONTEX

Συνολικά 700 συνοριοφύλακες θα προσλάβει η Frontex. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προχωρά στη σύσταση υπηρεσίας ένστολων στην Ευρώπη, το μόνιμο σώμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Η εν λόγω υπηρεσία θα απαρτίζεται από αξιωματικούς του Frontex και των κρατών μελών της ΕΕ και θα συνδράμει τα ευρωπαϊκά κράτη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στα εξωτερικά τους σύνορα.

Συνοριοφύλακες Frontex – προκήρυξη: Οι προϋποθέσεις

«Αναζητούμε υποψήφιους με εμπειρία στον τομέα της επιβολής του νόμου (σε σώματα όπως αστυνομία, τελωνεία, συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή), σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων με πολιτικά μέσα, σε στρατιωτικές ή αντίστοιχες υπηρεσίες (εν ενεργεία και συνταξιούχους). Κάθε υποψήφιος πρέπει να μιλά αγγλικά σε ενδιάμεσο επίπεδο (B2)», αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλάκιο.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα λάβουν βασική εκπαίδευση διάρκειας έως έξι μήνες για να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη αποστολών σε περιοχές επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2021.

Οι συνοριοφύλακες του Frontex θα εργάζονται στις περιοχές των επιχειρήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή και στην Ελλάδα.

Μπορεί επίσης να εργάζονται σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπογράψει συμφωνία περί καθεστώτος με την ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, στους επιλεγμένους υποψηφίους θα προσφερθεί πενταετής σύμβαση εργασίας με δοκιμαστική περίοδο εννέα μηνών.

Όλοι οι επιλεγμένοι αξιωματικοί θα λάβουν μέρος σε βασική εκπαίδευση διάρκειας έως έξι μηνών και θα υποβληθούν σε δοκιμές ετοιμότητας για να αξιολογηθεί το κατά πόσο είναι έτοιμοι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Για να κατεβάσετε το φυλλάδιο της Frontex  ΚΛΙΚ ΕΔΩ.