Συνοριοφύλακες - Προκήρυξη για Έβρο - νησία και Frontex  - Όλες οι λεπτομέρειες για τις προσλήψεις - Προσόντα και προϋποθέσεις

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται η προκήρυξη για 400 συνοριοφύλακες που θα προσληφθούν για να υπηρετήσουν στον Έβρο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Αναμένονται επίσης 500 προσλήψεις για την ενίσχυση των επιτροπών ασύλου και 800 προσλήψεις στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά, μέσω ΑΣΕΠ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους άλλους υπουργούς, εντός των επόμενων εβδομάδων, να υποβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις ανάγκες για προσλήψεις που έχουν στους τομείς ευθύνης τους

Συνοριοφύλακες προσλήψεις σε Έβρο – νησιά

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό προβλέπει την δημιουργία «συνοριοφυλακής», με προσλήψεις στελεχών στα νησιά.

Πιο αναλυτικά αναμένεται να γίνουν 800 προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθούν 5 νέα τμήματα της συνοριοφυλακής σε Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο και Κω.

Παράλληλα υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν και υποκλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα νησιά. Αυτό θα κριθεί από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που παρατηρείται σε αυτά τα νησιά.

Η δημιουργία της συνοριοφυλακής στα νησιά είχε εξαγγελθεί το 2008 και δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν προχώρησαν οι προσλήψεις.

Το 2017 το αίτημα επανήλθε με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. αλλά και πάλι η αρμοδιότητα που είχαν τα συγκεκριμένα τμήματα ήταν στην αποτροπή.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και ενισχύσεις στον Έβρο με 400 προσλήψεις. Οι νέες προσλήψεις θα ενισχύσουν τα 7 τμήμα συνοριοφύλαξης στις Φέρες, το Σουφλί, το Χειμώνιο, το Διδυμότειχο, τους Μεταξάδες, τον Κυπρίνο και το Τυχερό.

Συνοριοφύλακες Προκήρυξη και από FRONTEX

Συνολικά 700 συνοριοφύλακες θα προσλάβει η Frontex. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό φυλλάδιο, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προχωρά στη σύσταση υπηρεσίας ένστολων στην Ευρώπη, το μόνιμο σώμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Η εν λόγω υπηρεσία θα απαρτίζεται από αξιωματικούς του Frontex και των κρατών μελών της ΕΕ και θα συνδράμει τα ευρωπαϊκά κράτη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στα εξωτερικά τους σύνορα.

Συνοριοφύλακες Frontex - προκήρυξη: Οι προϋποθέσεις

«Αναζητούμε υποψήφιους με εμπειρία στον τομέα της επιβολής του νόμου (σε σώματα όπως αστυνομία, τελωνεία, συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή), σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων με πολιτικά μέσα, σε στρατιωτικές ή αντίστοιχες υπηρεσίες (εν ενεργεία και συνταξιούχους). Κάθε υποψήφιος πρέπει να μιλά αγγλικά σε ενδιάμεσο επίπεδο (B2)», αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλάκιο.

Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα λάβουν βασική εκπαίδευση διάρκειας έως έξι μήνες για να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη αποστολών σε περιοχές επιχειρήσεων τον Ιανουάριο του 2021.

Οι συνοριοφύλακες του Frontex θα εργάζονται στις περιοχές των επιχειρήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή και στην Ελλάδα.

Μπορεί επίσης να εργάζονται σε τρίτες χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υπογράψει συμφωνία περί καθεστώτος με την ΕΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, στους επιλεγμένους υποψηφίους θα προσφερθεί πενταετής σύμβαση εργασίας με δοκιμαστική περίοδο εννέα μηνών.

Όλοι οι επιλεγμένοι αξιωματικοί θα λάβουν μέρος σε βασική εκπαίδευση διάρκειας έως έξι μηνών και θα υποβληθούν σε δοκιμές ετοιμότητας για να αξιολογηθεί το κατά πόσο είναι έτοιμοι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους.

Για να κατεβάσετε το φυλλάδιο της Frontex  ΚΛΙΚ ΕΔΩ.