Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επόμενες ημέρες
EUROKINISSI

Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προανήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επόμενες ημέρες

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν με τους δύο ηγέτες να συζητούν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, τα βασικά θέματα της ατζέντας, όπως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν.

Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μία «ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση» με τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι νομικά άκυρη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο θέμα του προσφυγικού, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας στη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,

η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συστάθηκε με τον νόμο υπ΄ αριθμ. 3132 / 9.4.2003 [ΦΕΚ τ.Α΄ φ. 84 / 11.4.2003], σε εφαρμογή της πρόνοιας της παρ. 4 του άρθρου 82 του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι για ένα όργανο, συμβουλευτικό της κυβέρνησης, επεξεργαζόμενο θέματα σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής.

Στην πράξη, δίδεται η ευκαιρία για μια σε βάθος ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κυβέρνηση επί των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και για την ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων της εκάστοτε ημερησίας διάταξης.

Η σύνθεση του Συμβουλίου καθώς και οι προϋποθέσεις για τον ορισμό των μελών του περιγράφονται στο άρθρο 1 του εν λόγω ιδρυτικού νόμου,

ενώ ο τρόπος σύγκλησης και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του προβλέπεται από το άρθρο 3 του ιδίου νόμου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι συζητήσεις και τα κάθε είδους [κυρίως ενημερωτικά] έγγραφα είναι απόρρητα [παρ. 5 άρθρου 3].

Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία των συζητήσεων, στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αυτή αφορά –κυρίως– τα εκάστοτε θέματα αιχμής που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Εν προκειμένω, θα συζητηθεί η τουρική προκλητικότητα η οποία είναι έντονη τις τελευταίες ημέρες