Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το παρασκήνιο και το κείμενο – Εγκρίθηκε χθες από το τουρκικό κοινοβούλιο – Δεν αναγνωρίζεται από την λιβυκή Βουλή


Η συμφωνία συνεργασίας Τουρκίας -Λιβύης ψηφίστηκε μεν από το τουρκικό κοινοβούλιο χθες, όπως αναμενόταν, με μεγάλη πλειοψηφία, όμως η λιβυκή Βουλή δεν πρόκειται να την εγκρίνει, όπως έχει διαμηνύσει ο επικεφαλής της, Αγκίλα Σάλεχ.

Το Τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο αφορά ναυτιλιακή συνεργασία με τη Λιβύη, επιτρέποντας έτσι τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το πρακτορείο Anadolu.

Πριν από την επικύρωση, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη το απόγευμα το μνημόνιο συνεργασίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Η επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία που θα έδινε στην Τουρκία πρόσβαση σε μια οικονομική ζώνη σε όλη τη Μεσόγειο, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία που έλαβε χώρα από τη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το παρασκήνιο και το κείμενο

Πηγές κοντά στο Προεδρικό Συμβούλιο ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ενέκρινε το μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Τρίπολη.

Ο επικεφαλής του Υψηλού Συμβουλίου της Λιβύης, Χαλίντ Αλ Μισίρι, επανέλαβε ότι η υπογραφή του μνημονίου ήταν νόμιμη σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία που υπογράφηκε στο Σκίρατ τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο Αλ Μισρί δήλωσε στην αραβόφωνη έκδοση της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης ΤΡΤ Αραμπί την Τετάρτη

ότι ήταν χαρούμενος που είδε την επιστροφή των οικονομικών πόρων στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Λιβύη δικαιούται να επωφεληθεί από τους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά τις προσπάθειες κάποιων χωρών να αρνηθεί ένα τέτοιο δικαίωμα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη θα επιτύχει τους στόχους της όσο η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη είναι σταθερή και ισχυρή.

Είπε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα καθώς και η ελληνική κυβέρνηση στην Κύπρο και το Ισραήλ ήταν όλοι θυμωμένοι με το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη, προσπαθώντας να αναγκάσει την ΕΕ να αναλάβει δράση εναντίον της.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το παρασκήνιο και το κείμενο

«Το θέμα τέθηκε σε συζήτηση από τη Γερμανία και τη Γαλλία στη διάσκεψη κορυφής των τεσσάρων στο Λονδίνο και σχολίασα.

Υπάρχουν ορισμένα κόμματα που προσπαθούν να λένε ψέματα ότι η συμφωνία δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους, κάτι που είναι λάθος, η συμφωνία συμμορφώνεται με τις διεθνείς ναυτικών νόμων», δήλωσε ο Ερντογάν.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το κείμενο

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρεται: «Η Τουρκία και η Λιβύη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στους σκοπούς και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών,

έχοντας αποφασίσει να ορίσουν μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στη Μεσόγειο στις οποίες οι δύο πλευρές ασκούν κυριαρχία,

κυριαρχικά δικαιώματα και/ή δικαιοδοσία σε συμφωνία με τους ισχύοντες κανόνες Διεθνούς Δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές καταστάσεις,

αλλά και την προθυμία όλων των μερών να επιτύχουν δίκαιες και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα παραπάνω θέματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και σε πνεύμα φιλικών σχέσεων…».

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το παρασκήνιο και το κείμενο

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στο ενδεχόμενο διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες και αναφέρει πως

«οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που προκύπτει από την ερμηνεία και την εφαρμογή αυτού του Μνημονίου Κατανόησης θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω διπλωματικών διαύλων σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας και σε συμφωνία με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται από την ΑΟΖ της μιας πλευράς στην ΑΟΖ της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της αξιοποίησης των πόρων αυτών.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το παρασκήνιο και το κείμενο

Αν κάποιο από τα δύο μέρη έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με κάποιο άλλο κράτος,

αυτό το μέρος πριν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με το κράτος αυτό θα πρέπει να ειδοποιήσει και να συμβουλευτεί το άλλο μέρος».

Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι ο χρόνος ισχύος της συμφωνίας: «Θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία που θα ληφθεί η τελευταία γραπτή ειδοποίηση

με την οποία τα δύο μέρη ειδοποιούν το ένα το άλλο μέσω διπλωματικών διαύλων για την ολοκλήρωση των εσωτερικών νομικών διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου αυτό να εφαρμοστεί».

Πάντως, υπάρχουν εκτιμήσεις πως η συνεργασία με τη Λιβύη έχει στόχο και τις εξελίξεις στην Κύπρο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της περιοχής, αλλά και να εμποδιστεί το ενδεχόμενο της παραχώρησης οικοπέδων από την Ελλάδα ανατολικότερα της Κρήτης.

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Το παρασκήνιο και το κείμενο

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ελληνικό Πολεμικό Πλοίο ΤΩΡΑ