Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: «Πόντιος Πιλάτος» ο ΟΗΕ Τι λέει για τις ελληνικές επιστολές που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα

Το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε δύο επιστολές στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα για την ειρήνη στην περιοχή.

Η μία επιστολή στάλθηκε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και η άλλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Κατά τη χθεσινή (11.12.19) τακτική ενημέρωση των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην έδρα του ΟΗΕ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα, κ. Farhan Haq,

ρωτήθηκε από Ελληνοκύπριο δημοσιογράφο αν ο κ. Guterres έχει λάβει την επιστολή της Ελληνικής Κυβέρνησης που καταγγέλλει ως παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.

O κ. Haq, επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής ημερομηνίας 9 Δεκεμβρίου 2019 και είπε ότι την μελετούν.

Ανέφερε επίσης ότι η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή τη δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους.

Σημείωσε ,επίσης, ότι για ορισμένες περιοχές, όπως περίκλειστες ή ημίκλειστες θάλασσες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στα συμφέροντα τρίτων χωρών.

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: «Πόντιος Πιλάτος» ο ΟΗΕ

Εξέφρασε ,παράλληλα, την εμπιστοσύνη του ΟΗΕ, ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα,

σύμφωνα πάντα με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, βάσει των οποίων όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα.

Σε ερώτηση αν ο Γενικός-Γραμματέας θεωρεί ότι η Λιβυκή Κυβέρνηση (Fayez Serraj) νόμιμα έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία, κάτι που ηγέρθη από πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου, ο Αν. Εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί.

Σε ερώτηση αν ο Γενικός-Γραμματέας θα αποδεχθεί ως νόμιμο έγγραφο αυτή την παράνομη πράξη, απάντησε ότι ακούει δύο διαφορετικές απόψεις σχετικά με την νομιμότητά της.

Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης: «Πόντιος Πιλάτος» ο ΟΗΕ

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»