Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο στρατιώτης για δολοφονία μπάτλερ προτείνει ο στρατιωτικός εισαγγελέας – Θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ στο www.karfitsa.gr

Στο Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης προτείνει και ο στρατιωτικός εισαγγελέας να δικαστεί η υπόθεση της δολοφονίας του 25χρονου μπάτλερ από τη Σρι Λάνκα,

με κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία 34χρονο γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης.

Η πρότασή του υποβλήθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης που θ’ αποφασίσει στο αμέσως προσεχές διάστημα την παραπομπή του κατηγορούμενου σε δίκη ή όχι, με την έκδοση σχετικού βουλεύματος.

Η υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού είχε φτάσει στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όμως δεν δικάστηκε εκεί,

καθώς το Κακουργιοδικείο έκρινε πως η υπόθεση ήταν αρμοδιότητας των στρατιωτικών δικαστηρίων, εφόσον ο κατηγορούμενος εκείνη την εποχή υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Το έγκλημα με θύμα το νεαρό από τη Σρι Λάνκα διαπράχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2013, ενώ το πτώμα του βρέθηκε την επομένη στον χώρο της πισίνας του σπιτιού της επιχειρηματικής οικογένειας, όπου εργαζόταν.

Στο ίδιο σπίτι εργαζόταν και η μητέρα του θύματος, όμως τις ημέρες εκείνες έλειπε στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στο βούλευμα της ποινικής δικαιοσύνης, βρέθηκε το μισό σώμα και τα χέρια μέσα στο νερό και το άλλο μισό απ’ έξω.

Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο στρατιώτης για δολοφονία μπάτλερ

Στο λαιμό του είχε σημάδια, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι στραγγαλίστηκε, ενώ αμυχές βρέθηκαν σε σημεία του πρωκτού του, που εκτιμήθηκε πως κακοποιήθηκε.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που παρέπεμψε την υπόθεση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε καταλήξει ότι τα κίνητρα του εγκλήματος ήταν σεξουαλικά.

Ωστόσο ενώπιον του Κακουργιοδικείου, κρίθηκε τον περσινό Νοέμβριο ότι η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί στη στρατιωτική δικαιοσύνη, καθώς εκείνη την περίοδο ο κατηγορούμενος, 28 χρόνων τότε, υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία σε μονάδα της Βέροιας.

Επομένως, εφόσον ο βασικός κατηγορούμενος ήταν στρατεύσιμος την περίοδο που έγινε το περιστατικό πρέπει να τον κρίνει η στρατιωτική δικαιοσύνη.

Στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης με νέα στοιχεία

Στην πρόταση του στρατιωτικού εισαγγελέα ζητείται να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος σε δίκη στο αντίστοιχο στρατιωτικό δικαστήριο (Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης), για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όπως ακριβώς συνέβη και στην ποινική δικαιοσύνη.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως στην παραπεμπτική πρόταση γίνονται επιπλέον αναφορές σε ευρήματα και καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν και κατά τη διάρκεια της ανάκριση από τη στρατιωτική δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, πέραν των καταθέσεων που υπήρχαν ήδη από την ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, κάλεσε για επιπλέον καταθέσεις συγκεκριμένους μάρτυρες ζητώντας και άλλα στοιχεία απ’ όσα είχαν ήδη κατατεθεί.

Μεταξύ των μαρτύρων που κλήθηκαν και κατέθεσαν επιπρόσθετα ήταν και η μητέρα του άτυχου νεαρού.

Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο στρατιώτης για δολοφονία μπάτλερ

Η γυναίκα από τη Σρι Λάνκα εργαζόταν χρόνια ως οικιακή βοηθός στο συγκεκριμένο σπίτι και το τελευταίο διάστημα είχε πάρει μαζί της και τον γιο της,

που επίσης απασχολήθηκε ως οικιακός βοηθός για περίπου δύο μήνες, ενώ προηγουμένως εργαζόταν σε οικογένεια από την Αθήνα.

Η στάση των εργοδοτών της μετά τη δολοφονία του γιου της, την περίοδο που η ίδια έλειπε από το σπίτι στην Αθήνα, ήταν αυτή που την οδήγησε να ερευνήσει την υπόθεση, όπως κατέθεσε η ίδια και γι’ αυτό είχε προχωρήσει σε μήνυση.

Βασικό στοιχείο που παραθέτει η γυναίκα και θεωρείται από τα πλέον ισχυρά για την πολιτική αγωγή, είναι οι καταθέσεις των στρατιωτών της μονάδας στην οποία εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ο 34χρονος κατηγορούμενος.

Συγκεκριμένα, η πολιτική αγωγή υποστηρίζει πως ο κατηγορούμενος μετά το έγκλημα εμφανίστηκε στο στρατόπεδο και ήταν σε άσχημη κατάσταση, παρ’ ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης υποστήριξε πως το θάνατο του οικιακού βοηθού τον πληροφορήθηκε ώρες αργότερα από τη μητέρα του.

Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο στρατιώτης για δολοφονία μπάτλερ

Επίσης, στην υποβλητική αναφορά της αστυνομικής έρευνας υπογραμμίζεται πως ο νεαρός ήταν σε αυτή την άσχημη κατάσταση λόγω του θανάτου του μπάτλερ, τον οποίο ο ίδιος γνωστοποίησε στους άλλους στρατιώτες!

Αντιθέτως, στις καταθέσεις που είχαν ληφθεί οι στρατιώτες έλεγαν ότι δεν έμαθαν για τον θάνατο του οικιακού βοηθού, παρά μόνον παρατήρησαν ότι ο συνάδελφός τους, γιος του επιχειρηματία, ήταν νωθρός και αμίλητος, σε αντίθεση με άλλες ημέρες.

Ο 34χρονος μετά την εκ νέου απολογία του στον στρατιωτικό ανακριτή είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Στην απολογία του αρνήθηκε πάλι οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση λέγοντας ότι δεν έχει ανάμιξη με τη δολοφονία.

Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης: Στο εδώλιο στρατιώτης για δολοφονία μπάτλερ

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»