Στρατιωτικός γιατρός εμπλεκέται σε «μπίζνα» με μετανάστες στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια – Τι ερευνά η αστυνομία – Σύντομα η δικογραφία

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη Πηγή: www.ethnos.gr

Ανοίγουν «στόματα» στη Λέσβο για την αποκάλυψη κυκλώματος με «έδρα» τον καταυλισμό της Μόριας, το οποίο φέρεται να κέρδιζε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πουλώντας σε
μετανάστες γνωματεύσεις μετατραυματικού στρες.

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη «βιομηχανία» παραγωγής «μαύρου» χρήματος των τελευταίων χρόνων σε ελληνικό νησί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι βεβαιώσεις «μαϊμού» είχαν γίνει… φέιγ βολάν στο μεγαλύτερο καμπ προσφύγων της χώρας, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι μόνο από τον περασμένο Ιανουάριο πουλήθηκαν 4.000 βεβαιώσεις, με κέρδος που ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Αστυνομία έχει σχηματίσει δικογραφία για μία ψυχολόγο, έναν Παλαιστίνιο, μέλος ΜΚΟ, και δύο δικηγόρους.

Νέα δικογραφία – Εμπλέκεται στρατιωτικός γιατρός

Οπως αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής», ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και νέα έρευνα.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ακόμα δύο ψυχίατροι (ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός γιατρός), δύο γιατροί άλλης ειδικότητας και ένας δικηγόρος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να σχηματιστεί νέα δικογραφία γι’ αυτούς, ενώ θα ζητηθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να γίνει έρευνα σε βάθος για το πώς ξεπλένονταν τα χρήματα από την πώληση ιατρικών γνωματεύσεων.

Η ψυχολόγος φέρεται να εξέταζε, χωρίς να έχει τη νομιμοποίηση, τους μετανάστες και να εξέδιδε τις βεβαιώσεις, που κατατίθεντο από τους μετανάστες στην Υπηρεσία Ασύλου, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα να φύγουν από το νησί για την ενδοχώρα.

Νευραλγικό ρόλο φέρεται να είχε ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος εργάζεται ως διερμηνέας σε ΜΚΟ, με έδρα τη Μόρια.

Στρατιωτικός γιατρός σε «μπίζνα» με μετανάστες στη Μόρια

Η «δουλειά» του, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν να βρίσκει «πελάτες» για το κύκλωμα. Το γεγονός ότι ήξερε αραβικά και άπταιστα αγγλικά τον καθιστούσε πολύτιμο.

Ο διερμηνέας, ο οποίος ήταν μορφωμένος και είχε σπουδάσει σε πανεπιστήμιο στην Παλαιστίνη, φαίνεται πως ήταν το πρόσωπο «κλειδί».

Και αυτό γιατί ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που έδωσαν στις Αρχές ονόματα ψυχιάτρων και ψυχολόγων, με τους οποίους συνεργαζόταν.

Συγκεκριμένα, ο Παλαιστίνιος φέρεται να έβρισκε «πελάτες» στον καταυλισμό και να τους πήγαινε στα γραφεία γιατρών και ψυχολόγων για τις πλαστές γνωματεύσεις.

«Ηξερα ότι για να φύγει ένας μετανάστης από τη Λέσβο έπρεπε να πάρει διάγνωση ότι έχει μετατραυματικό στρες. Να έχει ψυχολογικό πρόβλημα. Είχα περάσει από αρκετούς γιατρούς.

Εγώ έπαιρνα ένα μικρό ποσό για τη δουλειά αυτή (περίπου 100- 150 ευρώ). Πήγαινα κόσμο στην ψυχολόγο (σ.σ.: αναφέρεται στην κατηγορούμενη) στη Μυτιλήνη.

Αρχικά τους πήγαινα στο γραφείο της και προς το τέλος τούς εξέταζε στο σπίτι μου. Δίναμε εκεί ραντεβού και ερχόταν» κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Παλαιστίνιος.

Η «έκταση» που είχε πάρει στον καταυλισμό η «μπίζνα» με τις γνωματεύσεις αποκαλύπτεται από κατάθεση μετανάστη, ο οποίος δεν κατάφερε να την αγοράσει γιατί δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα:

«Δύο ημέρες αφότου έφτασα στο καμπ της Μόριας και άρχισα να μένω σε σκηνή, με πλησίασαν και με ενημέρωσαν ότι πωλούνται γνωματεύσεις, που σου δίνουν το δικαίωμα να φύγεις από τη Λέσβο.

είχα, όμως, τα λεφτά για να την πάρω. Μαζί μου στη Μόρια ήταν και ένας συμπατριώτης μου, με τον οποίο ταξιδέψαμε μαζί στη βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο.

Αυτός ο άνθρωπος έπασχε στην πραγματικότητα από πολύ βαριά νόσο και δικαιούνταν το χαρτί της ευαλωτότητας.

Στρατιωτικός γιατρός σε «μπίζνα» με μετανάστες στη Μόρια

Προτίμησε, ωστόσο, να του στείλουν οι δικοί του χρήματα από την πατρίδα του και να αγοράσει τη βεβαίωση από το κύκλωμα. Και αυτό γιατί έκανε πολύ γρηγορότερα τη διαδικασία».

Οι δύο δικηγόροι, μέλη του κυκλώματος, φέρονται από την ΕΛ.ΑΣ. να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση.

Η κάθε βεβαίωση κόστιζε στους μετανάστες από 500 έως 950 ευρώ. Από αυτά, τα 360 ευρώ κατέληγαν στον δικηγόρο που είχε την «υπόθεση».

Περίπου 150-200 ευρώ έπαιρνε η ψυχολόγος και 100-150 ευρώ ο Παλαιστίνιος διερμηνέας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης και την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

αποκαλύπτει ότι οι γιατροί που εμπλέκονται στο κύκλωμα πολλές φορές «επέβαλλαν» στους μετανάστες να τους κάνουν διάγνωση ακόμα και για σχιζοφρένεια.

Μάλιστα υπήρχαν περιστατικά στα οποία οι «πελάτες» διαπληκτίζονταν με τους γιατρούς, διότι δεν ήθελαν να διαγνωστούν με μια τόσο σοβαρή νόσο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι γιατροί «έβλεπαν» σχιζοφρενείς πελάτες, στην προσπάθειά τους να μη φαίνεται ότι όλοι οι μετανάστες που εξετάζουν πάσχουν από την ίδια ασθένεια (μετατραυματικό στρες).

Η Αστυνομία εκτιμά ότι έχει αποκαλυφθεί ένα μικρό μέρος του εύρους της «βιομηχανίας» πώλησης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων.

Και αυτό γιατί ο Παλαιστίνιος διερμηνέας, μέλος ΜΚΟ, ο οποίος είχε τον ρόλο του εντοπισμού «πελατών» στη Μόρια, γνωρίζει Αραβικά, αλλά όχι γλώσσες χωρών της Αφρικής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι βεβαιώσεις «μαϊμού» για μετατραυματικό στρες έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια και πολλοί Αφρικανοί μετανάστες. Ετσι εξετάζεται εάν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα που αλίευαν «πελάτες» στη Μόρια.

Στρατιωτικός γιατρός σε «μπίζνα» με μετανάστες στη Μόρια

Ψάχνουν σε ατζέντες και USB άλλα μέλη του κυκλώματος

Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο γραφείο της ψυχολόγου, όπως και στο σπίτι του Παλαιστίνιου διερμηνέα σε ΜΚΟ.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και USB που κατασχέθηκαν, όπως και ιδιόχειρες σημειώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες ηχηρές αποκαλύψεις.

Στις ατζέντες υπήρχαν μεταχρονολογημένα ραντεβού με μετανάστες που θα εξετάζονταν το επόμενο διάστημα από την ψυχολόγο, όπως και τα ποσά που θα εισπράττονταν από τον καθέναν.

Ενας δικηγόρος, ο οποίος στο παρελθόν έχει υπάρξει μέλος ΜΚΟ, φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

Την περίοδο που ήταν μέλος ΜΚΟ φερόταν να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων και να επιζητά τη μείωση της γραφειοκρατίας στις Υπηρεσίες Ασύλου.

Ο ίδιος φέρεται να αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ είχε δώσει συνεντεύξεις για το Μεταναστευτικό σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Στρατιωτικός γιατρός σε «μπίζνα» με μετανάστες στη Μόρια

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»