Σάββας Αγγελίδης: Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό στην Κύπρο
EUROKINISSI

Σάββας Αγγελίδης: Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό με αργά και σταθερά βήματα σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου

Ο Σάββας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού (8/12), ανέφερε ότι «σε συνεργασία με ΥΠΟΙΚ προχωρούμε με σταθερά βήματα στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού».

Ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι δεν κλείνει τ’ αυτιά στις επικρίσεις που ακούγονται κατά καιρούς. Γίνεται ένας προγραμματισμός ανέφερε ο ΥΠΑΜ, στο πλαίσιο των δικών μας δυνατοτήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις συνεργασίες της Κύπρου με γείτονες και όχι μόνο χώρες.

Σάββας Αγγελίδης: Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό στην Κύπρο

Ο Σάββας Αγγελίδης, αναφερόμενος στις κοινές ασκήσεις με το Ισράηλ είπε ότι αναλόγως των κινδύνων και των απειλών αλλά και των τουρκικών προκλήσεων τα σενάρια των ασκήσεων αυτών, αλλάζουν συνεχώς.

Υπάρχει τόνισε μιλώντας πάντα στο κρατικό κανάλι, συνεχής συνεργασία με Ισραήλ σε θέματα κυβερνοάμυνας και κυβερνοασφάλειας.

Από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου 2019, διεξήχθησαν με επιτυχία οι ασκήσεις «ΙΑΣΟΝ-2019» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ –ΔΑΥΙΔ-2019» με συμμετοχή της ΕΦ και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ,στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΑΜ, οι ασκήσεις έλαβαν χώρα στο FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΙΑΣΟΝ-2019», πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα των τακτικών αεροπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με την άσκηση «IΑΣΟΝ» πραγματοποιήθηκε και η άσκηση «NIKΟΚΛΗΣ ΔΑΥΙΔ 2019», η οποία περιλάμβανε κοινή εκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων των δύο χωρών, την προετοιμασία περιπόλου μάχης για επιχείρηση σε άγνωστο και δύσβατο έδαφος,

με την ταυτόχρονη εκπαίδευση στη Διοίκηση και Έλεγχο της αποστολής. Ένας μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών συμμετείχαν στην άσκηση.

Σάββας Αγγελίδης: Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό στην Κύπρο

Ένας τεράστιος αριθμός δυνάμεων από την Εθνική Φρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για τις ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν απόδειξη της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Άμυνας και Γενικών Επιτελείων τα τελευταία χρόνια.

Το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματισμού των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών ήταν εμφανές σε όλες τις ασκήσεις.

Επιπλέον, η κοινή εκπαίδευση με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, οι οποίες είναι μεταξύ των πιο σύγχρονων και εξοπλισμένων στον κόσμο, η υποστήριξη

και ο συντονισμός των αεροπορικών επιχειρήσεων από την αεροπορική βάση της Πάφου και οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν, συνέβαλαν σημαντικά στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και των ικανοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Σάββας Αγγελίδης: Αναβαθμίζεται το Πολεμικό Ναυτικό στην Κύπρο