Δημοσιογράφος ήταν και ο Κλεμανσό, δεν απεβλήθη – Το χρονογράφημα της εφημερίδας των συντακτών είναι «αφιερωμένο» στον κ. Ηλία Κολλύρη της ΠΟΜΕΝΣ

Γράφει ο Πέτρος Μανταίος στην Εφημερίδα των Συντακτών

Ας δείξει λίγη συμπάθεια και σε μας τους ταπεινούς δημοσιογράφους ο αξιότιμος πρόεδρος της ΠΟΜΕΝΣ κ Ηλίας Κολλύρης,

που μας τα έσουρε χύμα και τσουβαλάτα τις προάλλες από δημόσιο βήμα κάποιας ημερίδας ενημέρωσης στρατιωτικών διαφώτιση και διαπαιδαγώγηση.

Τα έλεγαν κάτι τέτοια τότε που υπηρετούσαμε φαντάροι την πατρίδα και μας είχανε μουρλάνει στο καψώνι και στο πειθαρχείο οι διάφοροι διαφωτιστές.

Δε βαριέστε κάθε εποχή έχει και τα δικά της και τους δικούς της που την αντιπροσωπεύουν όπως λέμε.

Και ο Κλεμανσό δημοσιογράφος ήταν και εκδότης από τους πολύ σκληρούς μάλιστα που
δεν χαριζόταν σε κανέναν.

Στην εφημερίδα του την Αυγή μόνο για να υποστηρίξει την αθωότητα του λοχαγού Ντρέιφους που τον συκοφαντούσαν σαν προδότη επειδή ήταν Εβραίος, συνάδελφοι του ο Κλεμανσό έγραψε 665 άρθρα κύριε Κολλύρη μας, ενώ φιλοξένησε στην πρώτη σελίδα το περίφημο Κατηγορώ του Ζολά.

Κανείς Γάλλος στρατιωτικός δεν σκέφτηκε να υποδείξει στον υπουργό Στρατιωτικών της
Γαλλίας να τον πετάξει έξω από το υπουργείο επειδή δεν είχε κρίση και γνώσεις να κρίνει αποφάσεις επιτελών και να πιάνει στα χέρια του εμπιστευτικά έγγραφα.

Ούτε και τότε που γνωμάτευσε ο Κλεμανσό σαφώς προσβλητικά για αξιωματικούς ότι «ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε σε χέρια στρατιωτικών».

Αλλά τότε ήταν πόλεμος και ο Κλεμανσό, ο Τίγρης, όπως ήταν το προσωνύμιό του ήταν
πρωθυπουργός μαζί και υπουργός Στρατιωτικών.

Οπότε θα εγεννάτο πρόβλημα σε ποιον προϊστάμενό του υπουργό θα πρότεινε ο αντίστοιχος Γάλλος Cacollyr να πετάξει τον δημοσιογράφο Κλεμανσό έξω από το γραφείο του.

Είναι καταγέλαστοι οι αθεόφοβοι περίγελος.  Εχεις την καλύτερη διάθεση να τους πάρεις στα
σοβαρά και στο απαγορεύουν

Σε λίγο θα μας λένε και Δέκα μέρες αυστηρά…