Πολεμικό Μουσείο: «Δεν παραιτούμαι» δηλώνει ο πρόεδρος – Εμπλοκή

Πολεμικό Μουσείο: «Δεν παραιτούμαι» δηλώνει ο ναύαρχος – πρόεδρος Εμπλοκή στα σχέδια αλλαγής της διοίκησης του Μουσείου από την κυβέρνηση

Περισσότερες από 40 ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία άλλαξε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, επιτρέποντας και σε μη στρατιωτικούς να μπορούν να διορίζονται στην διοίκηση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει σχετικά στην ομιλία του:

Η τροπολογία « αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφειά του κι επομένως η δυνατότητα να είναι πιο επισκέψιμο και πιο ελκυστικό στους επισκέπτες.

Να αυξηθεί η κίνηση στο Πολεμικό Μουσείο που είναι ο βασικός εκφραστής ανάδειξης της Στρατιωτικής Ιστορίας της χώρας μας.

Πρέπει να γίνει και πιο επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Η τριετής θητεία παραμένει.

Ο Πρόεδρος, οι δύο Αντιπρόεδροι και οι τέσσερις Σύμβουλοι παραμένουν, παρέχεται όμως η δυνατότητα, με αυτή την τροπολογία,

να επιλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, όχι μόνο στρατιωτικοί εν ενεργεία ή εν αποστρατεία (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος) , αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει η Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου και Ειδικούς Επιστήμονες, που μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του και τη δραστηριότητά του, καθιστώντας το έναν πόλο έλξης- επισκεψιμότητας, για όσους – και είναι πολλοί αυτοί -θέλουν να γνωρίσουν τη γεμάτη και ασφαλώς ένδοξη Στρατιωτική Ιστορία της χώρας μας».

Βέβαια σε λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο διακεκριμένος επιστήμονας τον οποίο η ΝΔ προόριζε να χρίσει πρόεδρο στο Πολεμικό Μουσείο είναι ένας πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Λιάσκο από την Εύβοια.

Οι αντιδράσεις των αποστράτων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση αλλά και ρόλο στη ΝΔ, ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Τώρα έρχεται να προστεθεί ένας νέος «πονοκέφαλος» της την κυβέρνηση, καθώς ο ναύαρχος Παναγόπουλος δηλώνει στο Armyvoice.gr ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί πρέπει να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε πριν ένα χρόνο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι έχει ήδη δρομολογήσει εκθέσεις και συνεργασίες ακόμα και με μουσεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενόψει των εορτασμών της επετείου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Τόσο ο ναύαρχος Παναγόπουλος όσο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ διορίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2018 για τριετή θητεία. Συνεπώς θα πρέπει η κυβέρνηση να τους «απολύσει» για να διορίσει νέα πρόσωπα.

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή δεν είναι έμμισθη και συνεπώς δεν υφίσταται κάποιου είδους αποζημίωση για το ναύαρχο.

Μόνο ηθικό είναι το θέμα καθώς θα πρέπει να εξηγθεί γιατί η κυβερνητική επιλογή υπερέχει του σημερινού προέδρου του ΔΣ και γιατί θα έπρεπε να έρθει η συγκεκριμένη τροπολογία.

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi @https://twitter.com/ioann_A

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).

Share
Published by
Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi @https://twitter.com/ioann_A

Τελευταία

 • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ
 • ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ στην κυπριακή ΑΟΖ – Αντίδραση ΥΠΕΞ

Το Τουρκικό γεωτρύπανο ΓΙΑΒΟΥΖ Ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σύμφωνα με την Άγκυρα - Καταδικάζει το ελληνικό και το κυπριακό… Read More

19 Ιανουαρίου, 2020
 • ΧΡΗΣΙΜΑ

Τι ώρα κλείνουν σήμερα Κυριακή 19/1 μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Τι ώρα κλείνουν σήμερα Κυριακή 19 Ιανουαρίου μαγαζιά και σούπερ μάρκετ, πρώτη αργία των χειμερινών εκπτώσεων - Απεργία στο χώρο… Read More

19 Ιανουαρίου, 2020
 • ΧΡΗΣΙΜΑ

Καιρός: Πολικό ψύχος και χιόνια Πότε αρχίζει Κλέαρχος Μαρουσάκης

Καιρός: Ψυχρή εισβολή και χιόνια - Πότε αρχίζει η κακοκαιρία θα ξεκαθαρίσει από τις 21 με 22 Ιανουαρίου, λέει σήμερα… Read More

19 Ιανουαρίου, 2020
 • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Προεδρικές εκλογές: Από το 1974 στο 2020

Προεδρικές εκλογές: Από το 1974 στο 2020 - Όλα τα παρασκήνια και οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας… Read More

19 Ιανουαρίου, 2020
 • ΧΡΗΣΙΜΑ

Κλειστό μετρό Σύνταγμα 19 Ιανουαρίου 2020 Τι ώρα είναι οι διαδηλώσεις

Κλειστό μετρό Σύνταγμα 19 Ιανουαρίου 2020 , σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ - Τι ώρα είναι οι διαδηλώσεις στο κέντρο… Read More

19 Ιανουαρίου, 2020
 • ΔΙΕΘΝΗ
 • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Λιβύη: Πώς κατρακύλησε στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι

Λιβύη: Πώς κατρακύλησε στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι - Βία και συγκρούσεις είναι η καθημερινότητα μετά την ανατροπή… Read More

19 Ιανουαρίου, 2020