Πολεμικό Μουσείο: «Δεν παραιτούμαι» δηλώνει ο ναύαρχος – πρόεδρος Εμπλοκή στα σχέδια αλλαγής της διοίκησης του Μουσείου από την κυβέρνηση

Περισσότερες από 40 ημέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που η κυβέρνηση έφερε τροπολογία με την οποία άλλαξε τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Πολεμικό Μουσείο, επιτρέποντας και σε μη στρατιωτικούς να μπορούν να διορίζονται στην διοίκηση.

Διαφήμιση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει σχετικά στην ομιλία του:

Η τροπολογία « αφορά στην αλλαγή της σύνθεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η εξωστρέφειά του κι επομένως η δυνατότητα να είναι πιο επισκέψιμο και πιο ελκυστικό στους επισκέπτες.

Να αυξηθεί η κίνηση στο Πολεμικό Μουσείο που είναι ο βασικός εκφραστής ανάδειξης της Στρατιωτικής Ιστορίας της χώρας μας.

Διαφήμιση

Πρέπει να γίνει και πιο επισκέψιμο για το ευρύ κοινό. Η τριετής θητεία παραμένει.

Ο Πρόεδρος, οι δύο Αντιπρόεδροι και οι τέσσερις Σύμβουλοι παραμένουν, παρέχεται όμως η δυνατότητα, με αυτή την τροπολογία,

Διαφήμιση

να επιλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολεμικού Μουσείου, όχι μόνο στρατιωτικοί εν ενεργεία ή εν αποστρατεία (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος) , αλλά και διακεκριμένοι επιστήμονες.

Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει η Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου και Ειδικούς Επιστήμονες, που μπορούν να αναπτύξουν ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του και τη δραστηριότητά του, καθιστώντας το έναν πόλο έλξης- επισκεψιμότητας, για όσους – και είναι πολλοί αυτοί -θέλουν να γνωρίσουν τη γεμάτη και ασφαλώς ένδοξη Στρατιωτική Ιστορία της χώρας μας».

Βέβαια σε λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο διακεκριμένος επιστήμονας τον οποίο η ΝΔ προόριζε να χρίσει πρόεδρο στο Πολεμικό Μουσείο είναι ένας πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί. Πρόκειται για τον Αναστάσιο Λιάσκο από την Εύβοια.

Οι αντιδράσεις των αποστράτων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν σχέση αλλά και ρόλο στη ΝΔ, ήταν ιδιαίτερα έντονες.

Τώρα έρχεται να προστεθεί ένας νέος «πονοκέφαλος» της την κυβέρνηση, καθώς ο ναύαρχος Παναγόπουλος δηλώνει στο Armyvoice.gr ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί γιατί πρέπει να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε πριν ένα χρόνο.

Επισημαίνει μάλιστα ότι έχει ήδη δρομολογήσει εκθέσεις και συνεργασίες ακόμα και με μουσεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενόψει των εορτασμών της επετείου για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Τόσο ο ναύαρχος Παναγόπουλος όσο και τα λοιπά μέλη του ΔΣ διορίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2018 για τριετή θητεία. Συνεπώς θα πρέπει η κυβέρνηση να τους «απολύσει» για να διορίσει νέα πρόσωπα.

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή δεν είναι έμμισθη και συνεπώς δεν υφίσταται κάποιου είδους αποζημίωση για το ναύαρχο.

Μόνο ηθικό είναι το θέμα καθώς θα πρέπει να εξηγθεί γιατί η κυβερνητική επιλογή υπερέχει του σημερινού προέδρου του ΔΣ και γιατί θα έπρεπε να έρθει η συγκεκριμένη τροπολογία.

This post was published on 12 Δεκεμβρίου, 2019