Μάσκες και αντισηπτικό χεριών από το Στρατό Ξηράς Ο Στρατός σε ρόλο αστυνομίας - Βγάζουν Μεικτά περίπολα στα σύνορα Εθνική Άμυνα: Στρατιωτική θητεία 2 ταχυτήτων και πρόσληψη ΕΠΟΠ Προκήρυξη ΕΠΟΠ: Έρχεται νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ Η Κύπρος στέλνει Ακόλουθο Άμυνας στις ΗΠΑ

Ο Στρατός σε ρόλο αστυνομίας – Βγάζουν Μεικτά περίπολα στα σύνορα – Τι συμφώνησαν Χρυσοχοϊδης -Λαλούσης – Ήδη εφαρμόζεται στην ΑΣΔΕΝ

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Μεικτά περίπολα Στρατού – Αστυνομίας και Στρατού Λιμενικού στα σύνορα ξεκινούν για πρώτη φορά μετά την Ολυμπιάδα του 2004 στην Ελλάδα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Armyvoice.gr

Ο Στρατός επανέρχεται σε ρόλο αστυνόμευσης κάτι που πλην της περιόδου των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004  δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Και δεδομένου του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που απαγορεύει σε στρατιωτικούς να συλλάβουν πολίτες, τα περίπολα που αποφασίστηκαν να βγουν στα σύνορα θα είναι μεικτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα εμπλοκή του Στρατού στο προσφυγικό παρά τις δηλώσεις Στεφανή

Θα αποτελούνται δηλαδή από στρατιωτικούς και αστυνομικούς εάν πρόκειται για τον Έβρο και από αστυνομικούς και Λιμενικούς εφόσον αφορούν τα θαλάσσια σύνορα.

Τα μεικτά περίπολα στην περιοχή της ΑΣΔΕΝ έχουν ήδη αρχίσει, περίπου ένα μήνα αξιοποιώντας τα σκάφη του Λιμενικού αλλά και τα πλωτά του Στρατού.

Στον Έβρο η συμφωνία για τα μεικτά περίπολα έγινε σε προφορικό επίπεδο μεταξύ του υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του διοικητή του Δ’ ΣΣ αντιστράτηγου Λαλούση, στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στην Θράκη.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι υπάρχει προφορική συμφωνία και άτυπα έχουν ξεκινήσει κάποιες περιπολίες, δεν έχει ακόμα καθοριστεί το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να δράσει επιβαρυντικά στην κύρια αποστολή του Στρατού ο οποίος εγγυάται τα σύνορα.

Για να δώσουμε ένα εξαιρετικά απλουστευμένο παράδειγμα για τον διακριτό ρόλο Στρατού και Αστυνομίας στα σύνορα μπορούμε να πούμε ότι

εάν υποθέσουμε ότι τα σύνορα είναι μια γραμμή, ο Στρατός είναι αυτός που εγγυάται ότι δεν θα μετακινηθεί αυτή η γραμμή ενώ η Αστυνομία είναι αρμόδια για το ποιος περνάει αυτή τη γραμμή και εισέρχεται στο φίλιο έδαφος.

Για να μπορέσει ο Στρατός να εγγυηθεί ότι αυτή η νοητή γραμμή του παραδείγματος δεν θα αλλάξει κατά τρόπο δυσμενή για την χώρα μας, κάνει διαρκείς ασκήσεις, παράλληλα με περιπολίες που στόχο έχουν τις στρατιωτικές κινήσεις της άλλης πλευράς.

Εάν του ανατεθούν και καθήκοντα αστυνόμευσης, πόσο θα απειληθεί η πρωτεύον ρόλος του; Μήπως προσπαθώντας να επιλύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργούμε ένα μεγαλύτερο;

Από τη στιγμή μάλιστα που έχει ήδη ανακοινωθεί η ενίσχυση της συνοριοφυλακής με προσλήψεις προσωπικού, γιατί επιβαρύνονται τα στελέχη του Στρατού με πρόσθετα καθήκοντα;

Πολύ φοβούμαστε ότι εάν δεν υπάρχουν καθορισμένο πλαίσιο για τα μεικτά περίπολα, θα φθάσουμε σύντομα να εξαντλήσουμε τα στελέχη του Στρατού, τα οποία ήδη είναι αρκετά επιβαρυμένα με την διαρκή ένταση και την τουρκική προκλητικότητα.