Σκάνδαλο στο σισσίτιο των μεταναστών Εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις; Εθνοφύλακες κατά Στεφανή: Η γνώμη του δεν έχει σημασία Στεφανής: Υποβάθμιση ΥΦΕΘΑ - Χρειάζεται τώρα εθνικός συντονιστής; Ένοπλες Δυνάμεις: Απλήρωτες υπηρεσίες με πρόφαση το προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής: Άριστος χωρίς MBA -Επιχείρηση «κουκούλωμα» Νέα εμπλοκή του Στρατού στο προσφυγικό παρά τις δηλώσεις Στεφανή ΟΧΙ Αστυνομικών στα σχέδια Στεφανή για νέο Hotspot στη Λέσβο
EUROKINISSI

Εμπλοκή του Στρατού στο προσφυγικό παρά τις δηλώσεις Στεφανή – Κοινές περιπολίες Στρατού με το Λιμενικό και την Αστυνομία – Πρόσθετα βάρη στα στελέχη

Ρεπορτάζ Ιωάννα Ηλιάδη

Ήταν 25 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από την παρέλαση όταν ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχοντας αναλάβει πρόσφατα συντονιστής για το προσφυγικό, δήλωνε από την Λέσβο ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του Στρατού στο προσφυγικό:

«Η τοποθέτηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση του ειδικού συντονιστή για το προσφυγικό, δε δείχνει μεγαλύτερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων στην υπόθεση αυτή.

Η εμπλοκή αυτή είναι δεδομένη. Υπάρχει σχετικό χαρακτηρισμένο θεσμικό πλαίσιο και απλώς επιλέχθηκε κάποιος άνθρωπος ο οποίος υλοποιεί τον ρόλο του συντονισμού.

Λογικό είναι να επιλεγεί κάποιος ο οποίος κάνει ήδη αυτή τη δουλειά. Ασχολούμεθα με κάτι το οποίο παρακολουθούμε από τότε που ξεκίνησε.

Από το 2014-2015. Όχι δεν αλλάζει τίποτα στην εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων και τίποτα σε συμβαίνει έξω από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο».

Νέα εμπλολκή του Στρατού στο προσφυγικό

Βρισκόμαστε 40 ημέρες αργότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ του Armyvoice.gr η εμπλοκή του Στρατού όχι μόνο έχει αυξηθεί, αλλά έχει περάσει και σε νέο ρόλο, ο οποίος δεν προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Και αναφερόμαστε στις κοινές περιπολίες του Στρατού με την Αστυνομία και το Λιμενικό, που αποκάλυψε χθες το Armyvoice.gr κάτι που δεν προβλέπεται από τα καθήκοντα των στρατιωτικών και σίγουρα είναι επιπρόσθετα καθήκοντα και μακράν πέραν της αποστολής τους.

Ήδη στην ΑΣΔΕΝ τα σκάφη των καταδρομών μπαίνουν στις περιπολίες με πληρώματα από τον Στρατό Ξηράς και δυο στελέχη από το Λιμενικό.

Αυτό σημαίνει περισσότερο φορτίο στο προσωπικό, καθώς είναι γνωστό ότι οι μονάδες δεν έχουν στελεχωθεί στο 100% των προβλεπόμενων θέσεων καθώς και καταπόνηση των μέσων που διαθέτουν.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι αντίστοιχα προβήματα στελέχωσης έχει και το Λιμενικό και έτσι έχουν δημιουργηθεί εντάσεις μεταξύ Στρατού και Λιμενικού για το εάν θα ξεκινήσουν οι βάρκες για περιπολία με ένα ή δυο Λιμενικούς μέσα.

Όλα αυτά φυσικά, καθώς δεν υπάρχει θεσμοθετημένο πλαίσιο για κοινές περιπολίες, δεν έχει υπογραφεί κανένα «μνημόνιο» συνεργασίας παρά τους ισχυρισμούς του Αλκιβιάδη Στεφανή.

Οι στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα να περισυλλέξουν μετανάστες, καθώς η αποστολή τους είναι διαφορετική. Το δικαίωμα αυτό το έχουν οι λιμενικοί και γι αυτό η ελάχιστη απαίτηση της παρουσίας Λιμενικών σε κάθε βάρκα είναι δυο στελέχη.

Τα νέα αυτά καθήκοντα έρχονται να προστεθούν στα καθήκοντα των στρατιωτικών, κάτι που αυτομάτων συνεπάγεται περισσότερη απασχόληση -χωρίς πρόσθετη αμοιβή- για το κάθε στέλεχος.

Η κατάσταση είναι ανάλογη και στον Έβρο, όπου κι εκεί μετά την πρόσφατη επίκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν κοινές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας.

Τα μεικτά τμήματα συμφωνήθηκαν και έχουν άτυπα ξεκινήσει, αλλά θα πρέπει κι εκεί να υπογραφεί κάποιο «μνημόνιο» που να περιγράφει το ποιοι συμμετέχουν και τι ακριβώς ρόλο  έχουν, καθώς και το πόσο θα απασχολούνται οι στρατιωτικοί επιπρόσθετα με καθήκοντα που δεν έχουν σχέση με την αποστολή τους.

Το πρόβλημα στον Έβρο είναι ανάλογο με το θέμα που αντιμετωπίζουν και στην ΑΣΔΕΝ, καθώς οι στρατιωτικοί δεν είναι στην αποστολή τους και φυσικά δεν έχουν δικαίωμα να συλλάβουν πολίτες, αλλά κύρια αποστολή τους είναι να παρακολουθούν και να αντιμετωπίζουν τις κινήσεις εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τα πρόσθετα καθήκοντα που θα εκτελούν θα επιβαρύνουν άραγε την κύρια αποστολή τους; Θα εξαντληθούν ή όχι τα στελέχη εκτελώντας παράλληλα όλες αυτές τις νέες υποχρεώσεις που έρχονται;

Και με ποια αμοιβή γιατί μάλλον το κράτος των Αθηνών φροντίζει να τους φορτώσει χωρίς αντίστοιχα να μεριμνά στο ελάχιστο να πάρουν τουλάχιστον τα νυχτερινά τους ή πρόσθετες αμοιβές για πρόσθετα καθήκοντα.

Αντίθετα, φαίνεται ότι προχωρεί σε νέες προμήθειες με πρόφαση το προσφυγικό. Αλλά γι αυτό θα επανέλθουμε.