Σε καραντίνα 4 στρατιωτικοί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας Κρίσεις 2020: Ολοκληρώθηκε το ΣΑΓΕ Οι συνδικαλιστές του ΥΕΘΑ ζητάνε λεφτά από τα Γενικά Επιτελεία Κρίσεις 2020: Τι συζητά το ΣΑΓΕ -Παρασκήνια των προαγωγών ΜΟΕ: Τις πταίει; Τι συμβαίνει στην Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας Κουίζ: Πόσοι συνδικαλιστές έχουν αμετάθετο στις ΕΔ Αναδρομικά - Απόστρατοι: 11.000 δικαιούνται επιστροφή 5ετίας ΠΟΣΑ
EUROKINISSI

ΜΟΕ: Τις πταίει; Γνώριζε ο ΥΕΘΑ στο Λονδίνο την διαρροή στην Αθήνα; Τι συμβαίνει με την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας;

Τα ερωτήματα είναι πολλά, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκή υπηρεσιακού παράγοντα από το περιβάλλον Μητσοτάκη ο οποίος βρίσκεται στο υπουργείο σε αναμονή διορισμού.

Αν και δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η διαρροή προέρχεται από τη συγκεκριμένη πηγή, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στην Αθήνα.

Αυτό βέβαια δεν τον απαλάσσει από τις ευθύνες του, γιατί η ευθύνη για μια τέτοια γκάφα σε ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά, είναι πρωτίστως πολιτική.

Τι συμβαίνει στην Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας & Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

ουσιαστικά παραμένει ακέφαλη μετά την παραίτηση του στρατηγού Νίκου Ζαχαριάδη από τον περασμένο Μάιο, ο οποίος διαφώνησε με τα ζητήματα που έθεσε η Τουρκία στο πλαίσιο των ΜΟΕ και η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να συζητήσει.

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει αναπληρώσει το κενό με τον διορισμό κάποιου πρέσβη όπως συνηθίζεται ή κάποιου που να έχει την εμπειρία των διαπραγματεύσεων.

Κάποια στιγμή είχε ακουστεί ότι ενδέχεται σε αυτή τη θέση να διοριστεί ο επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και διεθνολόγος Κώστας Μπαλωμένος, ο οποίος όμως έχει διοριστεί ως μετακλητός υπάλληλος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μπαλωμένος είναι διαπρεπής επιστήμονας και διαθέτει διδακτορικό. Πλην όμως υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις εάν με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες του

διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για μια θέση η οποία απαιτεί άριστη διαπραγματευτική ικανότητα και προτείνει την πολιτική Εθνικής Άμυνας στην πολιτική ηγεσία.

Πάντως αναμένεται από μέρα σε μέρα να αναλάβει κάποιος την Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας.

Καθυστέρηση και όχι πάγωμα των ΜΟΕ

Όπως και να έχει η καθυστέρηση αυτή επέφερε καθυστέρηση και στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας είχαν πει να συνεχιστούν τον Δεκέμβριο οι διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ, αλλά τελικά η Ελλάδα λόγω και της καθυστέρησης που αναφέραμε πιο πάνω, πρότεινε να γίνει συνάντηση τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες καθυστερήσεις για τις προτάσεις αναφορικά με τα ΜΟΕ είχε και η τουρκική πλευρά.