Κοινωνικό μέρισμα 2019 συντάξεις Ιανουαρίου 2020

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι χάνουν τα €500 – €1000 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΝΔ

Πλήρης επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων ότι το κοινωνικό μέρισμα φέτος θα περιοριστεί σε ελάχιστες οικογένειες, που θα είναι περίπου 200.000 νοικοκυριά.

Το 2017 και το 2016 το κοινωνικό μέρισμα είχε δοθεί σε πάνω από 3.500.000 νοικοκυριά το χρόνο.

Η εκτίμηση για το ύψος τα ποσά είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα κυμμανθεί μεταξύ 500 και 1000 ευρώ και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διανεμηθεί σε 2000.000 νοικοκυριά.

Πρόκειται για οικονομικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι οποίες, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνα νοικοκυριά καθώς και οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ. Αυτοί που είναι εκτός εικόνας είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Στις ομάδες αυτές θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται για το 2019, το ύψος του οποίου θα προσδιορισθεί με ακρίβεια τις επόμενες ημέρες.

Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας στις ανακοινώσεις για το ύψος του μερίσματος που θα δοθεί ανά κατηγορία δικαιούχου. Η καταβολή των ποσών θα είναι εφάπαξ και θα γίνει σε μετρητά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο θα εξοφληθεί και μέρος των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ από τα επιδοτούμενα τιμολόγια των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι το μέρισμα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους και σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας φορολογικής ελάφρυνσης, εκτός από τα «λεφτά στο χέρι», για τα οποία είχε μιλήσει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, πηγή του οικονομικού επιτελείου αντέτεινε ότι η ανησυχία των οικονομικών υπουργών είναι μήπως κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για φορολογική ελάφρυνση», υποστηρίζει, καθώς «τα περιθώρια είναι σχετικώς περιορισμένα»…