ΗΠΑ – Νομοσχέδιο για Ουιγούρους – Χάδια στην Τουρκία Πόλεμος με Κίνα – Προβλέπει την επιβολή μέτρων λόγω της πολιτικής του Πεκίνου απέναντι στη μειονότητα

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλλει πολύ αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της Κίνας εξαιτίας της καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Η μειονότητα των Ουιγούρων είναι μουσουλμανική με τουρκική καταγωγή και έχει καταγγελθεί πολλές φορές ότι κατευθύνεται από την Άγκυρα

Η έγκριση του σχεδίου νόμου – με 407 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά – προεξοφλείται πως θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, αν και το κείμενο απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει νόμος.

Θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντας το ή να ασκήσει βέτο.

Στο μεταξύ, η διπλωματία της Κίνας τόνισε ότι εναντιώνεται αποφασιστικά στην απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

θα λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα σε βάρος του Πεκίνου εξαιτίας αυτής που το κείμενο αποκαλεί καταστολή των εθνικών μειονοτήτων στη δυτική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, ειδικά των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Το κινεζικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ να διορθώσουν αυτό το λάθος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Η Κίνα θα αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ποιοι είναι οι Ουιγούροι στην Κίνα

Οι Ουιγούροι είναι μια Τουρκική εθνοτική ομάδα που κατά κύριο λόγο κατοικεί στην περιοχή Σιντσιάνγκ της Κίνας (ή “Ανατολικό Τουρκεστάν”), και διεκδικούν την απόσχιση για να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.

Σε αντίθεση με το πληθυσμό των Χαν, κυρίαρχοι σε όλη την Κίνα, οι Ουιγούροι μιλούν την Ουιγουρική γλώσσα και είναι Μουσουλμάνοι.

Η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μιλάει μια τουρκογενή γλώσσα και η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να παρέχει προστασία σ’ αυτόν τον πληθυσμό.

Η πολιτική της συστηματικής αφομοίωσης των Τουρκόφωνων Ουιγούρων που επιχειρεί η Κίνα,

οι πρακτικές βασανισμού και εξάλειψης αυτής της κινεζικής μουσουλμανικής μειονότητας έχει οδηγήσει στο παρελθόν σε σκληρές δηλώσεις από την πλευρά της Άγκυρας.

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»