Ερντογάν: Τον Ιανουάριο η εντολή για στρατό στη Λιβύη Τουρκία-εκλογές: Ανεπίσημα αποτελέσματα έως μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Μαρτίου δείχνουν πτώση των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος

Ερντογάν: Τον Ιανουάριο η εντολή για στρατό στη Λιβύη όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση εγκρίνει σχετική εντολή. Σε διεθνοποίηση οδηγείται ο εμφύλιος

Ανδρέας Ρομπόπουλος στη dw.com

«Στις 8-9 Ιανουαρίου θα έχουμε περάσει νομοσχέδιο για την εντολή από την Βουλή προκειμένου να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση για αποστολή στρατού στην Λιβύη», είπε σήμερα το πρωί ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην αποστολή στρατού στην Τρίπολη.

Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του ο τούρκος πρόεδρος έκανε αναφορά στην αιφνιδιαστική επίσκεψή του χθες στην Τυνησία και είπε ότι συμφώνησε με τον τυνήσιο ομόλογό του να στηρίξουν την κυβέρνηση Σάρατζ.

Βέβαια, παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποια ιδιαίτερη πρόκληση αναφέρεται ο τούρκος πρόεδρος, δεδομένου ότι ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σάρατζ, Φάτι Μπασάγκα,

υπαινίχθηκε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα, ότι επίσημη πρόσκληση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εναντίον των πλευρών που στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.

«Στηρίζουν έναν βαρόνο του πολέμου», είπε ο κ. Ερντογάν κάνοντας για μια ακόμη φορά αναφορά στην εταιρία Βάγκνερ με ρώσους μισθοφόρους που πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ.

Και συνέχισε λέγοντας, ότι «αντιτίθενται στην αποστολή στρατού, ενώ εκείνοι είναι εκεί και μάλιστα υποστηρίζοντας τον πραξικοπηματία Χαφτάρ».

Κρεμλίνο: Όχι ανάμειξη στα εσωτερικά της Λιβύης

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία, στη βάση αυτών,

στηρίζει και θα στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Λιβύη δεν είναι απλά παρακαταθήκη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και από τον Κεμάλ Ατατούρκ που πολέμησε εκεί.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε κάθε παρέμβαση στα εσωτερικά της Λιβύης και ζήτησε την ταχεία επίλυση της κρίσης και τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Ο τούρκος Πρόεδρος ήταν δριμύτατος και για τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ και το νέο κύμα προσφύγων που μετακινείται προς την Τουρκία επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει και ότι επιβάλλεται να βάλει το χέρι στη φωτιά και η διεθνής κοινότητα.

Έπειτα από τις σημερινές εξελίξεις η Άγκυρα διευρύνει το μέτωπο και με την Μόσχα.

Επιτροπή της Άγκυρας, που έμεινε δυο μέρες στην Μόσχα για διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τη Λιβύη, φαίνεται να επέστρεψε με άδεια χέρια.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το οποίο ως γνωστό στηρίζει τον Χαφτάρ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υπόθεση της Λιβύης, όπως και οι προοπτικές συνεργασίας για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.