Επαφές Λεοντάρη με το Λίβυο Ναύαρχο Φαράζ αλ Μαχντάουι στο πλαίσιο των διπλωματικών επαφών Κύπρου με τον Πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του δημοκρατικά εκλελεγμένου Πρόεδρου της Βουλής της Λιβύγς, Αguila Salah,  στην κύπρο για ενεπίσημες επαφές, έφερε και συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΦ Ηλία Λεοντάρη και του ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα Ναυάρχου Φαράζ αλ Μαχντάουι.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν το πλαίσιο της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του Λιβυκού Στρατού, ο οποίος τελεί υπό τις διαταγές του Στρατηγού Χαφτάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικοινωνία έγινε ουσιαστικά λίγο πριν τα στρατεύματα του Χαφτάρ φθάσουν έξω από την Τρίπολη.

Η ανταλλαγή απόψεων των δυο ανδρών αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αναγέννηση της εθνικής Φρουράς στο πεδίο της στρατιωτικής διπλωματίας, που έχει φέρει κατά τη διάρκεια της θητείας του ο στρατηγός Λεοντάρης.

Ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι: Η επικράτηση Χαφτάρ είναι θέμα χρόνου

Ο Ναύαρχος Φαράζ αλ Μαχντάουι παραχώρησε και συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου:

Μιλώντας αποκλειστικά στη «Σ», ο κος Μαχντάουι αναφέρει ότι η είσοδος στο κέντρο της Τρίπολης και η επικράτηση έναντι του αντίπαλου Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ είναι «θέμα χρόνου»,

τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση, όταν αυτή σχηματιστεί, προτίθεται να πετάξει την εν λόγω συμφωνία «στα σκουπίδια», καθώς θεωρείται ότι πλήττει τα συμφέροντα του λιβυκού λαού, διαταράσσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και προκαλεί εντάσεις με παραδοσιακά συμμαχικές χώρες όπως η Ελλάδα.

«Θα συνεργαστούμε αρμονικά με όλες τις χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Ιταλία, οι οποίες θα θελήσουν να συνεργαστούν μαζί μας, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναύαρχος Μαχντάουι συνδέεται άρρηκτα με την Ελλάδα, καθώς αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ομιλεί άρτια την ελληνική γλώσσα και διατηρεί άριστες σχέσεις με τη στρατιωτική ηγεσία.

Η συνεργασία «χτίζεται» τάχιστα

Εξάλλου, η σχέση συνεργασίας των δυνάμεων του Χαφτάρ με χώρες «κλειδιά», ενάντια στην παρανομία που συντελείται μέσω της συνεργασίας της νυν κυβέρνησης του Σαράτζ και της Τουρκίας,

φαίνεται ότι έχει αρχίσει να «χτίζεται», κάτι που επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα γεγονότα.

Η αιφνίδια επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Στρατάρχη Χαφτάρ τις προηγούμενες ημέρες, για συνεννόηση και συντονισμό,

η επίσκεψη του Προέδρου της δημοκρατικά εκλεγμένης λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ στην Κύπρο την Παρασκευή,

καθώς και οι προγραμματισμένες για το επόμενο διάστημα διπλωματικές κινήσεις του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη,

αποτελούν σκηνές από μια ευρύτερη συμμαχία που βρίσκεται στα σκαριά ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Όπως τονίζει στη «Σ» ο Αρχηγός του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, μια ενδεχόμενη αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη προς υποστήριξη του Σαράτζ θα αποκρουστεί με κάθε μέσο.

«Αν πατήσουν Τούρκοι στρατιώτες σε λιβυκό έδαφος, δεν θα επιστρέψουν ζωντανοί», επισημαίνει.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα, Αμπντουρεζάκ Μουχτάρ Αχμέντ Αμπντουλκαντίρ, η κυβέρνησή του έχει ανάγκη κυρίως από αεροπορική στήριξη και εκπαίδευση από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει επάρκεια από ντόπιους στρατιώτες.

Ο λαός στηρίζει Χαφτάρ

Ερωτηθείς αν ο λαός βρίσκεται στο πλευρό των δυνάμεων τις οποίες υπηρετεί και αν δίνει την υποστήριξή του στις σχετικές ενέργειες που γίνονται, ο κος Μαχντάουι απαντά θετικά.

«Ο λαός, κυρίως στην επαρχία, είναι μαζί μας, στο πλευρό μας κι αυτό μας δίνει δύναμη και υποστήριξη. Στο κέντρο της Τρίπολης, το οποίο ελέγχει ο Σαράτζ, ο κόσμος φοβάται ακόμα κι εμείς είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον άμαχο πληθυσμό. Εκεί βρίσκονται πολλά σπίτια και οικογένειες», τονίζει.

Πολεμάμε τους τζιχαντιστές

Στην ερώτηση αν ισχύουν οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να έχει αποστείλει μυστικά δυνάμεις τζιχαντιστών για να πολεμήσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ, απαντάει ότι αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια.

«Έχουν στείλει και δυνάμεις του ISIS και οπλισμό, αλλά η δική μας εμπειρία και τα δικά μας οπλικά συστήματα δεν τους αφήνουν μεγάλο περιθώριο να δράσουν. Τους πολεμάμε αποτελεσματικά», τονίζει.

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Μουφτή της Λιβύης, Σιέικς Σαντίκ αλ Γκαριανί, με τις οποίες «ευλογείται» το μνημόνιο με την Τουρκία για την ΑΟΖ,

αλλά και την προτροπή του να γίνει αποδεκτή τυχόν στρατιωτική υποστήριξη, ο κος Μαχντάουι απαντά ότι σε περίπτωση επικράτησης, τόσο ο Μουφτής όσο και όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι θα αντικατασταθούν, προκειμένου να επέλθει η ειρήνη και η κανονικότητα.

Αναφορικά με δημοσιεύματα τα οποία εμπλέκουν τον ισραηλίτικο παράγοντα στην εξίσωση της Λιβύης, ισχυρίζεται ότι το κράτος του Ισραήλ δεν παρέχει κάποια υποστήριξη στις δυνάμεις και τηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στα γεγονότα.

 

«Οι ΗΠΑ μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια Ερντογάν»

Προηγούμενο άρθροΤι ώρα κλείνουν σήμερα 31/12 μαγαζιά και σούπερ μάρκετ
Επόμενο άρθροΣτρατιωτικός συνελήφθη για βανδαλισμό ιστορικού μνημείου
Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).