Χριστούγεννα 2019 Ο καιρός στις γιορτές και την Πρωτοχρονιά 2020 – Τι ενδείξεις έχουν οι μετεωρολόγοι, για την επέλαση του χιονιά


Μην σας ξεγελάει το απρόσμενο καλοκαιράκι μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Φαίνεται πως από το Σαββατοκύριακο, όπου αρχίζει και επίσημα ο χειμώνας με το χειμερινό ηλιοστάστιο στις 22 Δεκεμβρίου η χώρα μας μπαίνει σε μια τροχιά διαδοχικών κακοκαιριών.

Η πρώτη αναμένεται να είναι από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα και η δεύτερη να ξεκινά από τη νύχτα Χριστουγέννων.

Καιρός Χριστούγεννα 2019

Ολα δείχνουν, λοιπόν, πως ο καιρός θα επιδεινωθεί σημαντικά το Σαββατοκύριακο, θα βελτιωθεί Τρίτη και Τετάρτη και εκ νέου θα μπούμε σε συνθήκες κακοκαιρίες μέσα στη μέρα των Χριστουγέννων.

Η ΕΜΥ για το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στην πρόγνωση των 7 ημερών εκτιμά πως στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά, σποραδικές καταιγίδες.

Χριστούγεννα 2019 Ο καιρός στις γιορτές και την Πρωτοχρονιά 2020

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ημέρα που σημειώνεται η χειμερινή ισημερία 2019 θα επικρατήσουν νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια
σποραδικές καταιγίδες.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια.

Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, μπορεί να αλλάξουν σημαντικά, σε σχέση με το πότε ακριβώς θα κάνει το πέρασμά του πάνω απ’ την Ελλάδα το βαρομετρικό χαμηλό που σχηματίζεται τα Χριστούγεννα, ενώ προσέξτε πως από εκεί και έπειτα ξεκινά μια… παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών που διαρκεί έως και την Πρωτοχρονιά.

Χριστούγεννα 2019 Ο καιρός στις γιορτές και την Πρωτοχρονιά 2020

Ο Καιρός την Πρωτοχρονιά 2020

Οι μετεωρολόγοι βλέπουν κακοκαιρία για την επόμενη εβδομάδα των των Χριστουγέννων.

Το βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί πάνω από τη χώρα μας θα προκαλέσει ισχυρές βροχές στα πεδινά και πυκνές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, αλλά ακόμα και σε ημιορεινές, ίσως και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολλές περιοχές της χώρας ντυμένες στα λευκά.

Βεβαίως οι μετεωρολόγοι κρατούν επιφυλάξεις για αυτή την πρόγνωση, η οποία είναι μακροχρόνια κι έτσι επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι ασφαλής.

Χριστούγεννα 2019 Ο καιρός στις γιορτές και την Πρωτοχρονιά 2020

Τι δείχνουν τα μερομήνια: Καιρός Χριστούγεννα 2019 και Πρωτοχρονιά 2020

Σύμφωνα με τα μερομήνια ο καιρός θα είναι βελτιωμένος έως τις 23 Δεκεμβρίου, όμως από την παραμονή των Χριστουγέννων και μέχρι την Πρωτοχρονιά, προβλέπονται χιονοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας, ειδικά από τις 27 – 31 Δεκεμβρίου.