6 Δεκεμβρίου: Γιορτή Πολεμικού Ναυτικού – Πότε και πώς καθιερώθηκε

6 Δεκεμβρίου: Γιορτή Πολεμικού Ναυτικού – Πότε και πώς καθιερώθηκε – Γιατί σήμερα είναι ημέρα εορτής και αργίας στο Πολεμικό Ναυτικό

6 Δεκεμβρίου: Γιορτή Πολεμικού Ναυτικού – Ανήμερα του Αγίου Νικολάου και το Πολεμικό Ναυτικό τιμά τον προστάτη του. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με την καθιερωμένη δοξολογία, που τελείται στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο λιμάνι, παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Η 6 Δεκεμβρίου είναι ημέρα αργίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες, το υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες λιμένων στον Πειραιά, καθώς ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης των ναυτικών, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

Λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν πώς καθιερώθηκε η εορτή του Αγ. Νικολάου ως ημέρα εορτής (και αργία) για το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό.

Σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ναυτική Επιθεώρηση», βρήκαμε το παρακάτω απόσπασμα που εξηγεί το πότε καθιερώθηκε η 6η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτής και αργία για το Πολεμικό Ναυτικό:

Η μεγάλη αγαπημένη του Έλληνα ναυτικού, η σαγηνεύτρα θάλασσα, κρύβει και κινδύνους.

Συχνά πυκνά θυμώνει και υψώνει κύματα. Αγωνία κυριεύει τον ναυτικό και αυθόρμητα ζητά υπέρλογη συμπαράσταση και βοήθεια. Στα αρχαία χρόνια υπήρχαν δεκάδες θαλασσινές θεότητες, όπως οι Νηρηίδες, ο Νηρεύς και ο Ωκεανός, των οποίων κυριαρχούσα μορφή ήταν ο Ποσειδώνας.

Η έλευση του Ιησού οδήγησε σε παρακμή τις παλαιές δοξασίες. Όμως, ο Άγιος προστάτης των ναυτικών κατά τους Μέσους Χρόνους δεν ήταν ο Άγιος Νικόλαος. Ήταν ο Άγιος Φωκάς.

6 Δεκεμβρίου: Γιορτή Πολεμικού Ναυτικού

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι τότε ναυτικοί είχαν ως έθιμο να «προσκαλούν» τον προστάτη τους Άγιονα μοιραστεί το γεύμα τους και ένας εξ’ αυτών εξαγόραζε τη μερίδα που προοριζόταν για τον Άγιο.

Το ποσό που μαζευόταν δινόταν ως πράξη φιλανθρωπίας και ευχαριστίας στον Άγιο Φωκά, στους φτωχούς του λιμένα προορισμού του πλοίου.

Τα νεότερα χρόνια, τη θέση του προστάτη Αγίου των ναυτικών, πήρε ο Άγιος Νικόλαος. Η εικόνα του ως απτό δείγμα της συμπαράστασής του βρίσκεται σε όλα τα Πολεμικά Πλοία και συντροφεύει τους ναυτικούς μας.

Είναι όμως σε λίγους γνωστό το πότε ακριβώς καθιερώθηκε επίσημα από το ελληνικό κράτος η εορτή του Αγ. Νικολάου ως ημέρα εορτής (και αργία) για το Πολεμικό και Εμπορικό Ναυτικό.

Αυτό συνέβη με το ΦΕΚ 263 / 8 Δεκ 1901, ύστερα από πρόταση του τότε Υπουργού
Ναυτικών Γ. Κόρπα προς το βασιλιά Γεώργιο Α΄και έγκρισή του.

6 Δεκεμβρίου: Γιορτή Πολεμικού Ναυτικού

Από τότε εφαρμόζεται ανελλιπώς.

6 Δεκεμβρίου: Γιορτή Πολεμικού Ναυτικού Δείτε το σποτ για την Εορτή του Προστάτη του ΠΝ:

Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi @https://twitter.com/ioann_A

Γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Άργος. Εργάστηκε πάνω από 20 χρόνια ως δημοσιογράφος κυρίως σε εφημερίδες, καλύπτοντας το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Έχει καλύψει ειδησεογραφικά τον πόλεμο στην Σομαλία, την κρίση στην Ουκρανία και την κρίση στα Σκόπια με την απόσχιση από την Γιουγκοσλαβία. Το 2015 -2016 ήταν βασικός συντάκτης στο onalert.gr. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 δημιούργησε το Armyvoice.gr. Είναι ενεργό μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1998. Εκλέχθηκε δυο φορές εκπρόσωπος των συντακτών του Εθνους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Δημοσιογραφία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Social Media ως περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το χάος και την πολυπλοκότητα. Έχει επίσης ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Λειψών, για την έμπρακτη υποστήριξή της στην ακριτική Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ).

Share
Published by
Ιωάννα Ηλιάδη - Ioanna Iliadi @https://twitter.com/ioann_A

Τελευταία

  • ΧΡΗΣΙΜΑ

19 Ιανουαρίου: Γιορτή σήμερα Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει στις 20

19 Ιανουαρίου: Γιορτή σήμερα Εορτολόγιο Ποιος γιορτάζει στις 20 Ιανουαρίου στην Ορθόδοξη Εκκλησία - Άγιος Ευθύμιος - Μην ξεχάσετε να… Read More

18 Ιανουαρίου, 2020
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιστράτηγος Καμπάς: Το συγκινητικό μήνυμα του γιου στον πατέρα

Αντιστράτηγος Καμπάς: Το συγκινητικό μήνυμα του γιου στον πατέρα που παραδίδει το τιμόνι του ΓΕΣ μετά από μια επιτυχημένη πορεία… Read More

18 Ιανουαρίου, 2020
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Αρχηγός Στόλου ο Παναγιώτης Λυμπέρης Κρίσεις 2020 – ΣΑΓΕ-ΚΥΣΕΑ

Αρχηγός Στόλου ο Παναγιώτης Λυμπέρης Κρίσεις 2020 - Τι αποφάσισε το ΣΑΓΕ για το Πολεμικό Ναυτικό και πρότεινε στο ΚΥΣΕΑ… Read More

18 Ιανουαρίου, 2020
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Κρίσεις 2020: Σήμερα ο Αρχηγός Στόλου -Τι θα γίνει στο Στρατό Ξηράς

Κρίσεις 2020: Σήμερα ο Αρχηγός Στόλου -Τι θα γίνει στο Στρατό Ξηράς  - Ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου… Read More

18 Ιανουαρίου, 2020
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Κρίσεις 2020: Τι συζητά το ΣΑΓΕ -Παρασκήνια των προαγωγών

Κρίσεις 2020: Τι συζητά το ΣΑΓΕ που συνεδριάζει για την πλήρωση των κενών θέσεων μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ -… Read More

18 Ιανουαρίου, 2020
  • ΧΡΗΣΙΜΑ

ΑΣΕΠ Προσλήψεις 2020: 420 θέσεις τελωνειακών – Αιτήσεις

ΑΣΕΠ Προσλήψεις 2020: Έρχονται 420 θέσεις τελωνειακών με προκήρυξη μέσω Brexit. Αιτήσεις, δικαιολογητικά για το νέο πρόγραμμα Read More

18 Ιανουαρίου, 2020