Αλκιβιάδης Στεφανής: Αποκάλυψη βόμβα για την εθνική μας άμυνα στο Αιγαίο

Αλκιβιάδης Στεφανής: Αποκάλυψη βόμβα για την εθνική μας άμυνα στο Αιγαίο – Τα στρατιωτικά παρατηρητήρια στα νησιά δεν επικοινωνούν μεταξύ τους

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη αδυναμίας των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησε με αφορμή το προσφυγικό ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Μιλώντας απόψε στην τηλεόραση του Σκάι για το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό και απαντώντας σε ερώτηση για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο νέο φορέα της άτυπης «συνοριοφυλακής»,

ο κ. Στεφανής αποκάλυψε πως σήμερα τα παρατηρητήρια που υπάρχουν σε όλα τα νησιά και συλλέγουν πληροφορίες, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, για να ανταλλάξουν τις πληροφορίες που συλλέγουν, ούτε μπορούν να δώσουν στοιχεία στο Λιμενικό.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Βόμβα για να παρατηρητήρια στα νησιά

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση από το δελτίο ειδήσεων του Σκάι:

«Δεν είναι συνοριοφυλακή, είναι ένας ενιαίος φορέας φύλαξης των συνόρων.  Σε αυτόν τον φορέα για συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένη αποστολή θα τοποθετηθούν δυνάμεις  και μέσα με σκοπό να βελτιώσουν την κατάσταση.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτή τη στιγμή σε όλα τα νησιά του Αιγαίου υπάρχουν παρατηρητήρια των Ενόπλων Δυνάμεων. Και του Στρατού και του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Υπάρχει μια δυσχέρεια να επικοινωνήσουν μεταξύ τους τα παρατηρητήρια.

Οι πληροφορίες τις οποίες παίρνει το ένα παρατηρητήριο του Στρατου να περάσουν στο Λιμενικό».

Το πιο εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ο κ. Στεφανής μέχρι πρόσφατα είχε την ευθύνη των παρατηρητηρίων του Στρατού, καθώς επί δυο χρόνια ήταν Αρχηγός ΓΕΣ. Το ερώτημα που προκύπτει άμεσα, είναι τι έκανε για αυτή την «τρύπα» στην εθνική μας άμυνα.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αναφορικά με το θέμα της «συνοριοφυλακής, και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κυβερνητικό σχέδιο για το μεταναστευτικό προβλέπει την δημιουργία «συνοριοφυλακής», με προσλήψεις στελεχών στα νησιά.

Πιο αναλυτικά αναμένεται να γίνουν 800 προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθούν 5 νέα τμήματα της συνοριοφυλακής σε Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Χίο και Κω.

Παράλληλα υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν και υποκλιμάκια σε Λέρο, Καστελόριζο, Σύμη και άλλα νησιά. Αυτό θα κριθεί από την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που παρατηρείται σε αυτά τα νησιά.

Η δημιουργία της συνοριοφυλακής στα νησιά είχε εξαγγελθεί το 2008 και δεν έγινε ποτέ, καθώς δεν προχώρησαν οι προσλήψεις. Το 2017 το αίτημα επανήλθε με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. αλλά και πάλι η αρμοδιότητα που είχαν τα συγκεκριμένα τμήματα ήταν στην αποτροπή.

Το ίδιο σχέδιο προβλέπει και ενισχύσεις στον Έβρο με 400 προσλήψεις. Οι νέες προσλήψεις θα ενισχύσουν τα 7 τμήμα συνοριοφύλαξης στις Φέρες, το Σουφλί, το Χειμώνιο, το Διδυμότειχο, τους Μεταξάδες, τον Κυπρίνο και το Τυχερό.