Σάββας Αγγελίδης στις Βρυξέλλες – Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και την Κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ


 

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, τα οποία έχουν ανακοινωθεί από τη Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Οι εργασίες των Υπουργών θα αρχίσουν με συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

με επίκεντρο τη συντονισμένη ετήσια επανεξέταση του τομέα της άμυνας, τον προϋπολογισμό, το οργανόγραμμα του οργανισμού για το 2020,

καθώς και το πλαίσιο προγραμματισμού του για την περίοδο 2020 – 2022.

Στη συνέχεια οι Υπουργοί θα προβούν σε απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε στα θέματα ασφάλειας και άμυνας,

εστιαζόμενοι στην Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO και την εξασφάλιση συνεκτικότητας μεταξύ όλων των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ.

Επιπρόσθετα, θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση ανάπτυξης των αποστολών και επιχειρήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.

Η Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με γεύμα εργασίας των Υπουργών Άμυνας μαζί με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mircea Geoana,

όπου θα συζητηθεί η συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ, εστιάζοντας σε μια σειρά επίκαιρων θεμάτων.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα από την ΕΕ θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες συνεδριάσεις:

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 11 Νοεμβρίου 2019

Το Συμβούλιο θα συζητήσει τα πιο πιεστικά ζητήματα στο πλαίσιο της εξέτασης της διεθνούς επικαιρότητας, καθώς επίσης και για το Αφγανιστάν και την κατάσταση της περιφερειακής ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο και το Ιράν.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις με τον Πρωθυπουργό του Σουδάν κ. Abdalla Hamdok κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Θέματα Άμυνας), 12 Νοεμβρίου 2019

Το Συμβούλιο θα συζητήσει θέματα ασφάλειας και άμυνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην PESCO (μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία) και τη συνοχή της με άλλες πρωτοβουλίες.

Θα συζητήσει επίσης για τις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί Άμυνας επρόκειτο να ανταλλάξουν απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Stoltenber σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ,

αλλά δεδομένου του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, οι ευρωπαίοι υπουργοί άμυνας θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mircea Geoana.

Ο κ. Geoana θα ενημερώσει τους υπουργούς άμυνας αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων αναμένεται να λάβει αποφάσεις και να εγκρίνει 13 νέα σχέδια της PESCO.

Παράλληλα θα εγκρίνει τις κατευθύνσεις για το 2020 στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας EDA, τον προϋπολογισμό του Οργανισμού για το 2020 και ένα τριετές πλάνο για το προσωπικό τα έτη 2020 – 2022.

Για τον λόγο αυτό, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων που είναι προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί, οι υπουργοί θα συναντηθούν με το διοικητικό συμβούλιο του EDA για ενημέρωση.