Προσφυγικό: Αιχμές Πορτοσάλτε για Αλκιβιάδη Στεφανή – Πέρασαν μέρες από τότε που χρίσθηκε συντονιστής και δεν έχουνε δει ακόμα κάτι

«Γεννεές 14» πέρασε τον Αλκιβιάδη Στεφανή ο Άρης Ποσρτοσάλτε σήμερα στον Σκάι.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό και την έλλειψη συντονισμού, είπε στην πρωινή εκπομπή ότι έχουν περάσει δέκα μέρες από τότε που ανέλαβε συντονιστής ο Αλκιβιάδης Στεφανής, αλλά δεν έχει δει ακόμα κάποια ένδειξη ότι έχει ξεκινήσει το έργο του.

«Υφυπουργός αμύνης αναλαμβάνει τον συντονισμό. Περιμένω το αποτέλεσμα.

Να δούμε να ξεκινάει αυτή η ιστορία, για να υπάρχει η επιμελητεία σε όλα τα επίπεδα. ΑΠό την ενημέρωση εκείνων που θα υποδεχθούν πρόσφυγες μέχρι την τακτοποίησή τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πορτοσάλτε.

 

H κατάσταση με το προσφυγικό έχει φθάσει στο απροχώρητο, με τις ροές να εξακολουθούν να είναι ανεξέλεγκτες την ώρα που γίνονται συνεχείς προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών.

Ωστόσο, εκτός της μεταναστευτικής κρίσης, η κυβέρνηση καλείται να βρει και λύση στις οργισμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κατηγορηματικές στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Γιαννιτσά όπου ομάδα κατοίκων έστησε «μπλόκο» προκειμένου να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδόχοι παρουσιάζονται θετικοί στην φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο αρκετές είναι οι φορές που αναγκάζονται να υποκύψουν μπροστά στις απειλές των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Προσφυγικό ώρα Μηδέν

Την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί πλέον λόγω των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αποτυπώνουν και τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι το τελευταίο 4μηνο στην Ελλάδα έφτασαν 40.000 μετανάστες.

Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπερβολή, εν λάβουμε στα υπόψιν και τις δομές των ελληνικών νησιών που ξεχειλίζουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης αποτελεί ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου, όπου πλέον «βράζει», αφού απαριθμεί περισσότερα από 15.000 άτομα.

«Το τελευταίο τετράμηνο είχαμε περίπου 40.000 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Ακραία Φαινόμενα».

Αναφορικά με το προσφυγικό και τις σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων στην έλευση των προσφύγων – μεταναστών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη,

ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της πολιτείας… Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες»,

συμπληρώνοντας ότι «για να έχουμε την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια, ακατάπαυστα».

«H ενημέρωση προκύπτει από την ανάγκη να δειχθεί από όλους μας η έγκαιρη αλληλεγγύη, στις συνοριακές περιοχές της χώρας που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα»

και είναι από πλευράς εθνικής ασφάλειας πιο ανοικτές, συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτές τις περιοχές.

«Το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε αντοχή… Κυρίως θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλη η κοινωνία» υπογράμμισε.

Δημήτρης Βίτσας: Το μήνυμα στην Τουρκία