Πολεμική Αεροπορία: Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας απολογήθηκαν στελέχη – Κατηγορούνται για κλοπή καυσίμου στον Άραξο


 

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας, οδηγήθηκαν χθες στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εμπλέκονται σε υπόθεση κλοπής και λαθρεμπορίας καυσίμων, από την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Στην υπόθεση, εμπλέκονται, ένας εν ενεργεία στρατιωτικός, ένας απόστρατος στρατιωτικός, ένας αστυνομικός και ένας ιδιώτης.

Ο στρατιωτικός, ο απόστρατος στρατιωτικός, ο αστυνομικός και ο ιδιώτης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής ομάδας η οποία έδρασε από κοινού

με στόχο τις εγκαταστάσεις της πολεμικής αεροπορίας στον Άραξο απ’ όπου αφαιρούσαν καύσιμα (Jet Propelant 8) προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2014, σε επιχείρηση που οργάνωσε μετά από ανώνυμη πληροφορία, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας.

Είχαν μάλιστα κρατηθεί προφυλακισμένοι για ένα διάστημα.

Όλοι τους κατηγορούνται ότι έδρασαν από κοινού, με στόχο εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο, απ’ όπου αφαιρούσαν κηροζίνη.

Η μετάγγιση των καυσίμων γινόταν από φρεάτιο τροφοδοσίας καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε παραλιακή περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, η οποία, όπως φάνηκε στο ακροατήριο, ήταν «ξέφραγο αμπέλι».

Κατά το κατηγορητήριο, εκτιμάται ότι σε διάστημα οκτώ μηνών, είχαν αφαιρεθεί μέχρι 50.000 λίτρα αεροπορικού καυσίμου, ποσότητα η οποία όμως, διερευνάται από το δικαστήριο.

Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων, που είναι απόστρατος υπαξιωματικός, ανέλαβε όλη την ευθύνη της υπόθεσης κλοπής των αεροπορικών καυσίμων,

για ποσότητα 1000 λίτρων κηροζίνης, την οποία όπως είπε, προόριζε για οικιακή χρήση.

Για τους άλλους τρεις, είπε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή και ότι τους ενέπλεξε άθελά του.

Οι συγκατηγορούμενοί του, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του, για την προσεχή εβδομάδα.

Πολεμική Αεροπορία: η κλοπή καυσίμου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο

Η Αστυνομία το 2014 για την κλοπή καυσίμων στον Άραξο

Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε τετραμελής εγκληματική ομάδα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες υγρών καυσίμων από εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο Αχαΐας.

Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε πληροφορίες στην Ελληνική Αστυνομία και ζητήθηκε η συνδρομή της, αφού η κλοπή γινόταν εκτός χώρου ευθύνης της Μονάδας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν συνολικά πέντε μέλη του κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στη μεταφορά καυσίμων και χημικών προϊόντων με βυτιοφόρα οχήματα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση,

των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράνομης διακίνησης υγρών καυσίμων (λαθρεμπορία) κατά συναυτουργία, κατ΄ επάγγελμα και κατ΄ εξακολούθηση,

της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων προέκυψε ότι,

οι δράστες είχαν συγκροτήσει το τελευταίο τουλάχιστον οκτάμηνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Σκοπός τους ήταν η κλοπή μεγάλων ποσοτήτων αεροπορικού καυσίμου (Jet Propelant 8) από τις εγκαταστάσεις της Αεροπορικής Βάσης του Άραξου Αχαΐας

και στη συνέχεια η περαιτέρω νόθευση και λαθρεμπορική διακίνησή τους στην αγορά, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος και επιφέροντας αντίστοιχη ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Τονίζεται ότι οι ποσότητες καυσίμων που αφαιρέθηκαν προορίζονταν για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία δράσης των μελών του κυκλώματος προέκυψε ότι, ο 40χρονος Υπαξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας

λόγω των καθηκόντων του ως χειριστής εφοδιασμού της Αεροπορικής Μονάδας, παρείχε στα υπόλοιπα μέλη πληροφορίες για την όδευση του αγωγού καυσίμου.

Συγκεκριμένα, τους ενημέρωνε κατάλληλα για τα μέτρα φύλαξης (σκοπιές, περιπολίες), ενώ τους είχε παραδώσει αντίγραφο του κλειδιού (αντικλείδι) για την απασφάλιση του φρεατίου,

το οποίο βρίσκεται εκτός Μονάδας, που συνδέει τις δεξαμενές καυσίμων με τον αγωγό ανεφοδιασμού.

Παράλληλα κατά τη μεταφορά των καυσίμων από τις εγκαταστάσεις, συνέδραμε ως προπομπός για την αποφυγή ελέγχου τους από τις αστυνομικές αρχές.

Αναφορικά με τους τρεις ημεδαπούς (46χρονος, 36χρονος και 28χρονος) προέκυψε ότι, χρησιμοποιώντας δύο (2) ειδικά μετασκευασμένα βυτιοφόρα οχήματα ιδιοκτησίας του 36χρονου ιδιώτη,

μετέβαιναν στις εγκαταστάσεις καυσίμων της Αεροπορικής Μονάδας και, με τη μέθοδο της μετάγγισης, αφαιρούσαν από τις δεξαμενές ασφαλείας αλλά και από τον αγωγό που συνδέεται με τις κεντρικές δεξαμενές καυσίμων, μεγάλες ποσότητες αεροπορικών καυσίμων.

Επισημαίνεται ότι η κλοπή των ποσοτήτων καυσίμων πραγματοποιούνταν από τις εγκλωβισμένες ποσότητες καυσίμων της τροφοδότριας δεξαμενής

εκτός του χώρου της Αεροπορικής Μονάδας και συγκεκριμένα σε αγωγό σε ερημική περιοχή που τη συνδέει με τις κεντρικές δεξαμενές.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ελληνικό Πολεμικό Πλοίο ΤΩΡΑ