Ονήσιλος - Γεδεών 2019: Ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Κύπρο

Ονήσιλος – Γεδεών 2019: Ισραηλινά μαχητικά πάνω από την Κύπρο – Ολοκληρώνεται σήμερα η διμερής στρατιωτική άσκηση Κύπρου Ισραήλ

Με Ισραηλινά μαχητικά να κάνουν χαμηλές διελεύσεις στους κυπριακούς αιθέρες, και την πλήρη ανάπτυξη της αντιαεροπορικής άμυνας της Εθνικής Φρουράς,

συνεχίστηκε χθες η μεγάλης κλίμακας άσκηση συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ισραήλ, με την επωνυμία «Ονήσιλος – Γεδεών 2019».

Η άσκηση διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, έχει δεσμευτεί μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Υπουργός Αμυνας, Σάββας Αγγελίδης, σε δηλώσεις μετά το πέρας της τελετής απονομής των πράσινων μπερέ στους νεοσύλλεκτους καταδρομείς στο Σταυρόβουνι, ανέφερε ότι η άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ.

«Ο μοναδικός στόχος των ασκήσεων είναι η αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, όπου ανταλλάσσονται οι εμπειρίες των ενόπλων δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος σε αυτές.

Με τη διενέργεια των συγκεκριμένων ασκήσεων αξιολογείται το επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων της Κύπρου, ώστε με το τέλος της κάθε άσκησης να διορθώνουμε κάποια πράγματα και να γινόμαστε όλο και καλύτεροι», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός Αμυνας, ο οποίος στην ομιλία του έκανε λόγο για συνεχή αναβάθμιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Εθνικής Φρουράς, στις δηλώσεις του δε θέλησε να επιβεβαιώσει εάν θα προχωρήσει η αγορά δυο περιπολικών σκαφών από την Γαλλία.

«Ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς, προτιμούμε να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρά μόνο όταν ολοκληρωθούν και μέσω των διαδικασιών διαφάνειας και ενημέρωσης που υπάρχουν, να ενημερώνεται το κοινό».

Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρωθεί η άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών 2019, θα πραγματοποιηθεί κοινή εκπαίδευση μελών της Εθνικής Φρουράς με τμήματα ξένων ενόπλων δυνάμεων.