ΜΕΔΟΥΣΑ – Σάββας Αγγελίδης: Υψηλό το επίπεδο εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας


Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης, παρακολούθησε σήμερα Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, την αεροναυτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 9»,

η οποία διεξάγεται στην περιοχή της Κρήτης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Σάββας Αγγελίδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης συνεχάρη όλους τους εμπλεκομένους για τη συμμετοχή τους

και διαπίστωσε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, συνεργασίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και επαγγελματικής κατάρτισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ: Ο εντυπωσιακός χορός του F-16 στην Κρήτη – ΦΩΤΟ

Κατά την τριμερή συνάντηση που είχε ο Σάββας Αγγελίδης με τους ομολόγους του της Ελλάδας και Αιγύπτου, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των τριών χωρών

σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό, η έκρυθμη κατάσταση στην Λιβύη – Λίβανο.

Οι τρεις Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας,

οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστώντας κατάφορη παραβίαση του διεθνές δικαίου.

Επίσης καταδικάστηκε από κοινού η τούρκικη εισβολή στη Συρία, η οποία θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά και δημιουργεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με την αύξηση των ροών μετανάστευσης.

Στη συνάντηση οι υπουργοί Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σάββας Αγγελίδης και Στρατηγός Mohamed Zaki, Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων,

αποφάσισαν τη  λήψη συγκεκριμένων ενεργειών για ενδυνάμωση και εμβάθυνση της συνεργασίας των τριών χωρών, με σκοπό την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Ποιοι πήραν μέρος στην Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και μαχητικά F-16.

Όπως μετέδωσε το news.gr, στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.

Στην άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.